Skini ružičaste naočale

Ljubav ili zaljubljenost? Razlikuj ih po ovih 5 znakova

Kad si zaljubljena nisi svoja i zato bi trebala znati razlikovati ljubav od zaljubljenosti, kako u krivom trenutku ne bi donijela neke loše odluke koje ti dugoročno mogu utjecati na život

pexels-yan-krukov-5215992.jpg
Foto: Pexels

Ljubav bi trebala biti fatalna, luda i iracionalna. Ili možda ipak pričamo o zaljubljenosti?
Probudit će ti leptiriće u trbuhu, pružiti ti super moći kojima ćeš moći u danu preletjeti pola zemaljske kugle ne bi li mu samo pusu dala, no nestat će kako se i pojavila pa ostaviti prazninu, tugu, jad i ćemer, stanje u kojem se pišu ljubavne pjesme i nastaju hitovi. I to je sasvm u redu. Izdržat ćeš, proći će, a možda se i obogatiti na tantijemima.

Image
Foto: Pexels
Image
Pukla ljubav

Ljubavna priča koja je trajala 16 godina: Jason Momoa i Lisa Bonet prekinuli

No, što ako se tom periodu dok racionalno ne razmišljaš udaš ili napraviš dijete, sigurna da je baš on savršeni muškarac za tebe? Posljedice su za cijeli život pa bi bilo mudro konačno naučiti razlikovati ljubav od zaljubljenosti. U nastavku ti donosimo šest znakova zaljubljenosti i ljubavi.

Intenzitet emocija

Kada si zaljubljena u nekoga osjećat ćeš to vrlo intenzivno. Zna se dogoditi da te u valovima preplave osjećaji koje jedva možeš izdržati, kako dobri poput ushićenja i čiste sreće, ali i loši poput sumnja i nesigurnosti. Kada nekoga voliš, ovo ushićenje slabi, a osjećaji prema toj osobi se polako razvijaju. Više nisi luda za njom. Osjećaš se smireno, spokojno i dobro u njezinom društvu.

Image

Posesivnost

Osobu u koju si zaljubljena uvijek želiš imati uz sebe, 24 sata na dan. Ljubomorna si na svakoga tko joj se približi i jedva pa svom objektu požude daješ da diše.
Ljubav, pak, daje slobodu. Kada nekog voliš, pružit ćeš mu sve što toj osobi treba, a nevisnost i privatni prostor su pri samom vrhu potreba svakoga od nas. Imat ćeš puno povjerenje u nju i potaknuti je da se kraj tebe razvija na najbolji mogući način.

Image

Strah

Zaljubljenost nosi strah sa sobom. Bojat ćeš se i pretjerano razmišljati te dolaziti do suludih i iracionalnih zaključaka vezanih uz osobu u koju si zaljubljena. Ona je trenutno centar tvog svijeta i sve što misliš i osjećaš povezano je s njom pa ni ne čudi da dolaziš u ovakve situacije. Pokušaj malo premjestiti fokus, želiš li da vaša veza uspije.

Image

U ljubavi nema straha od gubitka. Da, dobro si pročitala. Ako nekoga voliš, nikada se nećeš bojati da ćeš ga izgubiti. Jer ga ne možeš izgubiti. Što god se dogodilo, čak i ako prekinete, ljubav će ostati i bit ćeš sretna da je i on sretan. Naravno i suprotno vrijedi.

Dižeš ga u zvijezde

Osobu u koju si zaljubljena idealiziraš. To je prirodno i baš zbog toga ne treba žuriti s odlukama. Uživajte dok ne skinete ružičaste naočale. Ako se zaljubljenost razvije u ljubav, kod iste te osobe ćeš vidjeti mane, ali ćeš ih svjesno prihvaćati jer ćeš znati da je ona puno više od svojih nedostataka. Ako ti te mane previše budu smetale, kad zaljubljenost prođe, otći ćete svako svojim putem.

Image

Strah od napuštanja

Zaljubljenost sa sobom nosi strah od napuštanja. Imaš osjećaj da tvoj dragi ima apsolutnu moć nad tobom i ako te ostavi nećeš moći živjeti bez njega. Zbog tga ćeš u periodu dok traje zaljubljenost nastojati biti najbolja verzija sebe. Naporno, zar ne?
Kada nekoga voliš, te nesigurnosti od napuštanja nema. Bez obzira koliko ste daleko jedno od drugoga i u kavim ste se životnim okolnostima susreli, kraj osobe koju voliš i koja voli tebe nikada se nećeš osjećati napušteno.

Image

Zaključak

Ljubav nije ludilo niti mučenje. U njoj nema destrukcije. Ljubav ne ubija i ne ruši, ona gradi. Neće te izludjeti, nego će ti pružiti spokoj za kojim tragaš cijeli život. Prava ljubav rijetko se nalazi, a kada se pronađe, ostaje zauvijek. Zaljubljenost je, pak, sjeme iz kojeg može, ali i ne mora izrasti ljubav. Ona je projekcijanaših želja i snova, a ne realno stanje. To ne znači da za nju nema mjesta. Itekako ima. Ona nam puni baterije, diže nas (ali i spušta) i čini život šarenijim.

Image
Foto: Pexels