Knjiga tjedna: Vidi pod: Ljubav

David Grossman želio je napisati knjigu koja podrhtava na polici. Uspio je.

Knjiga tjedna: Vidi pod: Ljubav

Izrael, 1959.

Momik želi sastaviti svijet.

Za devetogodišnjaka to je težak zadatak, no ako je dotad i raspolagao samo uzdasima i noćnim kricima roditelja, ako je mogao graditi tek na riječima koje ostaju lebdjeti nakon razgovora što se naprasno prekidaju kad uđe u sobu, dolazak djeda Anschela promijenit će sve: Momik shvaća da je za rješenje zagonetke najvažnije na čistac izmamiti Nacističku Zvijer, doznati što se odraslima dogodilo u Ondjezemlju i sklopiti priču o Djeci srca.

Dvadesetak godina poslije – zna da je potrebno još ponešto.

Jedna bijela soba i jedna neobična enciklopedija.

Jedna ljubavna priča (ona o Moru i Bruni Schulzu) i jedna nimalo ljubavna, o zapovjedniku koncentracijskog logora Neigelu i piscu Anschelu Wassermanu-Šeherezadi, koji ga – pričajući mu – pokušava inficirati ljudskošću.

Kako živjeti, voljeti i podizati djecu u svijetu nakon holokausta?

U ovom zadivljujućem romanu jedan od najintrigantnijih suvremenih svjetskih pisaca istražuje pamćenje i jezik, nasilje i ljubav, postavljajući bolna pitanja i uspijevajući na sva odgovoriti jednostavnim i neobično hrabrim naputkom iz naslova.

Vidi pod: Ljubav.


Faulknerov Krik i bijes, Limeni bubanj Güntera Grassa, Sto godina samoće Gabriela Garcíje Márqueza… Vidi pod: Ljubav dostojan je nasljednik ovoga malog, ali impresivnog kanona. — Edmund White, The New York Times Book Review

Zadivljujuće djelo mašte. — Michiko Kakutani, The New York Times

Vidi pod: Ljubav Davida Grossmana jedna je od najdubljih, najmoćnijih i najinovativnijih knjiga koje sam pročitao. — Tom LeClair, USA Today


David Grossman rođen je 1954. u Jeruzalemu i jedan je od najznačajnijih suvremenih izraelskih pisaca. Autor je brojnih proznih i publicističkih djela te knjiga za djecu. Za književni i publicistički rad dodijeljen mu je niz uglednih međunarodnih nagrada. Svjetsku slavu donio mu je roman Vidi pod: Ljubav, a djela su mu prevođena na trideset i šest jezika. Živi i radi u Jeruzalemu.


David Grossman - Vidi pod: Ljubav
Izdavač: Profil
Godina izdanja: 2012.
Broj stranica: 406 str.
Uvez: meki
Cijena: 149,00 kn

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.