Knjiga tjedna je nagrađivana 'Djevojka, žena, drugo' autorice Bernardine Evaristo

Prelijepo, iznmnimno, trijumfalno samo su neki od epiteta kojima se opisuje moćna knjiga britanske spisateljice

Knjiga tjedna je nagrađivana 'Djevojka, žena, drugo' autorice Bernardine Evaristo

Ovo je Velika Britanija o kakvoj još niste čitali.
Ovo je Velika Britanija o kakvoj još nitko nije pisao.

Od Newcastlea do Cornwalla, od prabaka rođenih početkom dvadesetog stoljeća do tinejdžerica dvadeset prvog, ovaj roman slijedi svojih dvanaest likova na osobnim putovanjima kroz prostor i vrijeme tijekom proteklih stotinu godina. Svaka od njih u potrazi je za nečim – bila to zajednička povijest, neočekivana budućnost, mjesto koje bi mogla nazvati domom, osjećaj pripadnosti, ljubavnik ili ljubavnica, izgubljena majka ili otac, ili tek tračak nade...

Ovo je roman o budućnosti, o prošlosti. On je fikcija, on je povijest. Ovo je roman o tome tko smo danas.

O AUTORICI

Bernardine Evaristo, britanska je spisateljica i dobitnica nagrade Booker 2019. za roman Djevojka, žena, drugo. 

Ovaj je roman proglašen romanom godine 2020., dobitnik je British Book Awards, bestseler je broj jedan Sunday Timesa, te se prevodi na 34 jezika. 

Bernardine Evaristo dosad je objavila osam knjiga od kojih izdvajamo roman u stihovima The Emperor's Babe (2001.), novelu Hello Mum (2010.) i roman Mr Loverman (2013.)

Obilježja su njezine proze hrabrost, eksperimentalan pristup, subverzivnost i preispitivanje mitova različitih povijesti i identiteta. Okušala se u nekoliko različitih žanrova: od poezije, romana u stihu, novele, kratke priče i romana u prozi do radijskih i kazališnih drama, književnih eseja i kritika. Aktivno djeluje i kao književna kritičarka za britanske nacionalne novine Guardian i Independent. 

Bernardine Evaristo rođena je u Woolwichu, u jugoistočnom Londonu, kao četvrto od osmero djece majke Engleskinje i oca Nigerijca. Trenutačno živi sa suprugom u Londonu.

POHVALE IZ MEDIJA

Roman pun strasti, britak poput oštrice noža, pršti od energije i humora... Briljantan. 
Žiri za dodjelu nagrade Booker

Snažan, hrabar, seksi roman koji praskom otvara pogled u svijet koji tek trebamo upoznati. 
Sunday Times

U rukama Bernardine Evaristo bilo koja priča iz bilo kojeg vremena počinje vibrirati silnom životnom energijom. 
Ali Smith

Za svoju bogatu kompoziciju Evaristo zaslužuje zdravicu.
Literary Review

Prekrasno isprepletene priče o identitetu, rasi, ženstvu i realnostima moderne Britanije. Likovi su neobično živi, tekst predivno teče i ispunjen je ljubavlju prema ljudima.
Nicola Sturgeon 

Dajte Evaristo još nagrada! Sve nagrade! Iako juri brzinom vlaka, njezin roman ne propušta nijednu pojedinost iz mnoštva različitih života koje u njemu susrećemo.
Graham Norton

Ako još niste otkrili Evaristo, predlažem vam da pročitate sve ili bilo koje od njezinih djela. Progutao sam ovaj roman u jednom danu i naručio sljedeći. Duhovito, suosjećajno, dirljivo i brutalno iskreno.
Richard E. Grant

Osebujnošću koja se prelijeva iz svake riječi teksta Evaristo nastavlja širiti i obogaćivati naš književni kanon. Ako želite razumjeti modernu Britaniju, ovo je spisateljica koju morate čitati.
New Statesman

Ambiciozna, tečna i sveobuhvatna nekonvencionalna priča koja će vas protresti i nadahnuti. Izuzetan roman koji ujedinjuje poeziju, povijest društva, ženske glasove i još mnogo toga. Naručite odmah.
Stylist

Proza Bernardine Evaristo pulsira energijom likova koji doslovno iskaču sa stranica romana. Na trenutke duhovit, na trenutke tužan, nježan i istinit, ovaj roman zaslužuje svaku nagradu.
Red

Image

Vrsta izdanja: roman Broj stranica: 400 Format: 15 x 23 Uvez: meki s klapnama Cijena: 129 kn (na superakciji trenutačno 105 kn)