Kaže se da je hobi najvažnija sporedna stvar na svijetu. Što misliš, ima li istine u tome?

Kad si posljednji put radila nešto iz čistog užitka i baš po svome guštu? A što ako ti kažemo da bi to trebala raditi redovito, baš kao što pereš zube?

Kaže se da je hobi najvažnija sporedna stvar na svijetu. Što misliš, ima li istine u tome?

Kao djevojčica ispunjavala si leksikone u kojima je jedno od pitanja obvezno bilo o hobiju. Ako si nešto mlađa, prvo da objasnimo što je leksikon. To je bilježnica, naravno najljepših korica, koju je imala svaka djevojčica pa čak i poneki dječak u razredu. U njoj su bila pitanja o simpatijama, najboljim prijateljima, omiljenim filmovima i pjevačima, o hobiju i brojnim drugim detaljima iz, mogli bismo reći, i privatng života. Leksikon je "šetao" od torbe do torbe i bio obvezna zadaća baš kao i ona iz matematike. No, tu se zadaću pisalo s užitkom i danas je vrijedna uspomena iz đačkog doba, na prve i najdraže prijatelje.

Image

Kako za sebe pronaći idealan hobi?

Da se vratimo na hobi. To, naoko obično pitanje: "Koji ti je hobi?" otkriva jedan zanimljiv detalj - sva djeca imaju hobi. 
Kako odrastamo, odričemo se svojih užitaka. Razlozi su opravdani -  obveze koje dolaze s godinama. Izgleda nezrelo i neprimjereno trošti vrijeme na sebe kada te kod kuće čekaju djeca, suprug, posao.


Ideja da se čini nešto iz čistog užitka zamijenjena je potrebom za uspjehom i postizanjem cilja. Danas nije popularno raditi nešto od čega nemaš materijalne koristi. Tako društvo funkcionira, a to nosi sa sobom posljedice na psihičko zdravlje, u što se možeš uvjeriti uđeš li u prvu ljekarnu i pitaš koji lijekovi se najviše prodaju - oni za smirenje.

Zar nije bolje posegnuti za prirodnim načinom opuštanja? Sve što ti je nužno već imaš u sebi - zaigranost i sponatnost koja nestaje odrastanjem i samo je treba dozvati natrag.


Vjerojatno si čula kako je za psihičko zdravlje važno zadržati dijete u sebi - sposobnost da se raduješ malim stvarima i budeš u sadašnjem trenutku - ne žališ za prošlosti i ne brineš o budućnosti. To djeci prirodno polazi za rukom i zato kad si bila malena izgledalo je kao da je vrijeme sporije prolazilo, a sada leti. Na sreću, postoji način kako da ga usporiš, probudiš to dijete u sebi i vratiš u život sve one divne radosti koje si putem izgubila. To je hobi - aktivnost koja se obavlja na redovitoj bazi, a jedina joj je svrha užitak.

Odredi vrijeme za hobi

Iako je hobi nešto što radiš iz čistog užitka to ne znači da ga upražnjavaš kad imaš vremena. Sasvim suprotno - treba odrediti vrijeme za hobi i potruditi se da ništa drugo ne "uskoči" u taj termin. Stvorit ćeš zdravu naviku naviku i osvijestiti koliko je bitno vrijeme za sebe.To je tvojih sat ili dva u kojima si posvećena isključivo sebi. Kako budeš dublje ulazila u hobi - bilo da se radi o vrtlarenju, slikanju, pisanju, pletenju, kultiviranju bonsai drvca, modeliranju, skupljanju figurica, vježbanju (hobija je bezbroj), to ćeš se više veseliti terminu u tjednu koji je određen za hobi. 


Kroz hobi otkrivaš tko si zapravo

Kroz hobi možeš otkriti i razviti dijelove sebe koji nisu imali priliku pokazati se u svakodnevici i društvenim interakcijama. Primjerice, kreativnost, talent za sport, upornost, dječju znatiželju koju si odbacila na putu do zrelosti. Možda i neku strast koje uopće nisi bila svjesna, a može te odvesti u neke nove avanture, bilo privatne ili čak poslovne. Mnogim ljudima hobi je postao posao, a postoji li veća sreća od te da radiš ono što voliš? 

Psihičko zdravlje

Mentalna higijena jednako je važna kao i tjelesna. Nećeš preskočiti oprati zube i istuširati se, ali hoćeš ukrasti od sna vrijeme da odradiš obveze koje nisi stigla kroz dan, odreći se šetnje ili nečeg trećeg što te opušta, ignorirati stres i negativne osjećaje. Hobi je u ovakvim trenucima tvoj najbolji prijatelj. Tu sada dolazi do izražaja važnost rutine vezane uz hobi, odnosno stvaranje te zdrave navike da u trenu uranjaš u svoj svijet u kojem se opuštaš i puniš baterije.
(FOTO: Pexels)

Kada pereš zube, posežeš za četkicom, nanosiš na nju pastu i autmatski odrađuješ pokrete, tako bi trebala uzeti u ruku kist, umočiti ga u boju i krenuti prema platnu ili obuti na noge gumene čizme, uzeti lopaticu i sadnicu, ušetati u svoj vrt, zaroniti ruke u zemlju i zaboraviti na brige. Hobiji su dio terapije u liječenju brojnih psihičkih poremećaja. Pomažu kod anskioznosti i depresije te oslobađaju od stresa. Kroz njih se čovjek u potpunosti izražava, a to je ono najbitnije za kvalitetan i ispunjen život - biti autentičan.