Omiljena frizura antijunakinja

Kako je ravni bob postao uniforma za snažne ženske likove u uvrnutim trilerima?

Zašto je ravni bob omiljen među tolikim brojem filmskih i televizijskih antijunakinja? Zavirile smo malo dublje u tematike ove popularne frizure

profimedia-0592774156.jpg
Foto: Profimedia

Bilo koji psihološki triler vrijedan svoje težine uvrnutosti zna da su strateški zapleti bitni, ali poput egzistencijalne Carrie Bradshaw, ne možemo se ne zapitati: je li bitna i frizura lika? Ako je tako, sigurno postoji razlog iza jednog zajedničkog nazivnika kojeg neprestano primjećujemo kod svih snažnih žena u ovakvim filmovima i tv serijama: ravni bob.

Image

Bob je uvijek in, no znaš li kakav je najbolji za tvoj oblik lica?

Da budemo jasne, ovo nije prosječni bob sa slojevima; umjesto toga, vrhovi su ravni i oštri kao britva, poput najoštrijeg kuhinjskog noža koji ćeš više nego vjerojatno vidjeti u nekom trenutku na ekranu.

Osobine ličnosti koje utjelovljuje ova antijunakinja, također su zapanjujuće slične: većina ovih žena su proračunate, polarizirajuće i snažne.

Uzmimo za primjer najnoviji Netflixov triler I care a lot, u kojem je sjajna glumica Rosamund Pike predstavljena kao Marla, lukava poslovna žena koja iskorištava starije osobe s osmijehom, ali i ozbiljnim profesionalnim odjevnim kombinacijama te naravno, precizno ravnim bobom. Lori Guidroz, glavna frizerka na setu filma, za portal Popsugar još je prije izlaska filma rekla da je riječ o pomno promišljenom izboru stila.

"Cijelo će vrijeme biti odjevena u odjeću s potpisom Victorije Beckham i sve će biti zaista ekstremno i oštro, pa smo se odlučili i na ozbiljan ravni bob", rekla je. "Ona je žena koja je vrlo organizirana, odlučna i s kojom se ne smiješ zezati. Željeli smo to prikazati u svim aspektima njezina izgleda od glave do pete."

Zatim, tu je i Behind Her Eyes, nova serija temeljena na knjizi u kojoj Adele - supruga glavnog lika na koju on često aludira da je "luda" - dijeli sličnu estetiku. Značenje iza njezinog boba, prema riječima glavne frizerke ove tv serije, Konnie Daniel, zvuči poznato: "Provodi puno vremena odlazeći kod frizera - želi izgledati savršeno za svog supruga ili za ono što misli da je savršeno", rekla je. "Ravni bob namjerna je frizura i daje njezinom liku snažan oblik."

Ova veza između boba i snažnog ženskog lika nije nova - sjećaš se Mie Wallace u Tarantinovom klasiku Pulp Fiction? Ili Amy Dunne (ponovno Rosamund Pike) u filmu Gone Girl? Bob je čak i frizura koju je Mulan sama sebi dala kad se pripremala za borbu u animiranom Disneyjevom filmu.

Ali zašto je ravni bob određen kao omiljena frizura tolikog broja filmskih i televizijskih antijunakinja?

Abra McField, psihologinja i osnivačica tvrtke Abra Kadabra Hair & Healing, rekla je da je šišanje često manifestacija našeg osjećaja ili onoga kroz što prolazimo. Odabir namjernog reza, poput ravnog boba, jednako tako ovo prikazuje i na ekranu.

"Producenti filmova često koriste ovu frizuru kako bi prenijeli snagu, moć i tvrdoću - nemogućnost sloma bez obzira što se događa u svijetu oko njih", rekla je. "Kad žena uzme svoju moć, frizure ravnih linija poput ravnog boba savršene su jer želi biti shvaćena ozbiljno ili želi dokazati nešto. Ravna linija simbolizira nepomičnost i stabilnost, a što ukazuje na stanje duha žene koja zahtijeva svoju moć. "

Što se tiče toga zašto se ova frizura tako često dodjeljuje ženama koje su u filmu ili seriji prikazane kao "nepovezane" i "poremećene", sve ovisi o interpretaciji. "Ravni bob je frizura koja može prenijeti poruku ludosti, kao što je to tako olako preneseno u filmovima poput Gone Girl i Pulp Fiction, na primjer", rekla je McField. "Ili je to barem percepcija filmskih producenata koji zapravo kontroliraju poruke o šišanju i stanju uma."

Bez obzira na slučaj, jedno je sigurno: ravni bob je na mnogo načina postao svojevrsna odora za snažne, ponekad polarizirajuće ženske likove u psihološkim trilerima. Možda je to simbol snage, moći i kontrole - nešto na što su žene u povijesti morale steći pravo pokazivanja u društvu. Ili je možda kosa samo kosa, a ova frizura jednostavno je univerzalno laskava i jednostavna za oblikovanje. Tko bi zapravo znao! Ipak, jedno je sigurno: sada nam se nekako sviđa još i više.