Diva Zlatnog doba Hollywooda

Holivudska miljenica čiji je život obilježen tragedijama: Judy Garland proslavila bi 99.

Poznata kao Dorothy iz "Čarobnjaka iz Oza", Judy Garland bila je i ostala filmska diva. Rođena je 10. lipnja 1922., a u čast njezina rođendana prisjetile smo se njezinog puta do zvijezda

judygarland.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Američka filmska glumica i pjevačica, jedna od najpoznatijih, ali i najtragičnijih filmskih zvijezda Zlatnog doba Hollywooda, Judy Garland bila je jako voljeni lik čija su toplina i duh, zajedno s njezinim fantastičnim glasom, ljude zabavljali u prekrasnim mjuziklima, a i danas je se rado sjetimo.

Image
Kraljica Hollywooda

Proslavila bi 89. rođendan: Deset stvari koje nisi znala o Elizabeth Taylor

Rođena je kao Frances Ethel Gumm 10. lipnja 1922. u Minnesoti, a njezina majka potencijal u njoj je vidjela kada su joj bile samo 2 godine, kada je malena Frances u više navrata pjevala "Jingle Bells" sve dok je nisu "odvukli" s pozornice. Frances je sa svojim starijim sestrama tada nastupila u plesnoj točki "Sestre Gumm", no, znajući da će njezina najmlađa kći s vremenom postati najveća zvijezda, majka je Frances isključila iz točke i s njom putovala po Americi gdje je samostalno nastupala u noćnim klubovima, kabareima, hotelima i kazalištima.

Njezin obiteljski život nije bio sretan, ponajviše zbog majčinog napora da uspije kao izvođačica, ali i zbog zatvorene homoseksualnosti njezina oca. Međutim, u rujnu 1935. molitve Gummova uslišane su kada je Frances potpisala ugovor s filmskim studijem MGM, nakon što ju je mogul Louis B. Mayer čuo kako pjeva. Tada joj je ime promijenjeno iz Frances Gumm u Judy Garland - spoj pjesme "Judy" iz 30-ih i prezimena filmskog kritičara Roberta Garlanda.

Međutim, ubrzo je uslijedila tragedija - otac joj je preminuo od meningitisa u studenom 1935., a Judy se suočila s prijetnjom da će izgubiti posao. Ipak, Judyina karijera službeno je započela kada je otpjevala jednu od najpoznatijih pjesama "You Made Me Love You" na rođendanskoj zabavi Clarka Gablea u veljači 1937., tijekom koje je Louis B. Mayer napokon obratio pažnju na talentiranu pjevačicu. Tada je mlada tinejdžerica Judy počela nastupati u puno mjuzikala, no i to je uzelo velik danak - liječnici u studiju su joj davali tablete protiv umora na snimanju. Još jedan problem bila je fluktuacija njezine težine, ali ubrzo su joj dali amfetamine kako bi dobila željenu figuru, što je rezultiralo njezinom cjeloživotnom ovisnošću o drogama.

Judy se uzdigla među zvijezde 1939. godine kada je u "Čarobnjaku iz Oza" glumila Dorothy. Njezina odlična izvedba donijela je Judy kipić Dječjeg Oscara za najbolju izvedbu. Uskoro je počela igrati "ozbiljnije uloge", za razliku od onih dječjih, a počela se i zanimati za muškarce, pa se u svibnju 1941. zaručila za kompozitora Davida Rosea, za kojeg se udala u Las Vegasu. Međutim, njihov brak krenuo je nizbrdo jer su je, nakon što su otkrili da je trudna, David i MGM nagovorili da pobaci bebu kako bi održala svoj imidž dobre djevojke. Učinila je to i kao rezultat je progonjena do kraja svog života zbog svojih "nehumanih postupaka", a od Davida se ubrzo razvela, 1944. godine.

U to je vrijeme Judy igrala svoju prvu "odraslu" ulogu u filmu "For Me and My Gal". Kasnije je Judy nevoljko počela snimati "Srest ćemo se u St. Louisu", što se pokazalo velikim uspjehom - redatelj Vincente Minnelli prvi je put na ekranu istaknuo Judyinu ljepotu, a nakon završetka snimanja u travnju 1944. godine, redatelj i glumica započeli su ljubavnu vezu i počeli živjeti zajedno. Za Vincentea se kasnije i udala te mu 1946. godine rodila kćer, poznatu glumicu i pjevačicu Lizu Minnelli.

Ubrzo nakon porođaja, Judy se vratila na posao, ali bračni život nikada nije bio isti za nju i Vincentea nakon što su 1947. godine zajedno snimili mjuzikl "The Pirate". Judyino mentalno zdravlje brzo se pogoršavalo i počela je halucinirati i lažno optuživati ​​ljude, posebno svog supruga, čineći snimanje noćnom morom. Također je započela aferu s ruskim glumcem Yulom Brynnerom, ali nakon što je afera završila, Judy je ubrzo povratila zdravlje i pokušala spasiti svoj propali brak. Potom se udružila s plesnom legendom Fredom Astaireom u mjuziklu "Uskršnja parada", što je rezultiralo njezinim uspješnim povratkom. Ipak, Judyino se zdravlje ponovno pogoršalo i nekoliko je puta pokušala počiniti samoubojstvo te je završila u rehabilitacijskom centru.

Ubrzo je vratila snagu i često ju je posjećivao njezin ljubavnik Frank Sinatra, ali Vincentea i Lizu nije puno viđala. Po povratku, Judy je snimila mjuzikl "In the Good Old Summertime", koji je ujedno bio i Lizin filmski debi, a zbog nedostatka suradnje na snimanjima nekoliko filmova, Judy je dobila tri suspenzije i MGM ju je otpustio, a i njezin je drugi brak ubrzo raskinut.

Judy je uskoro, zajedno s glumcem Sidneyem Luftom otputovala u London kako bi glumila u legendarnom Palladiumu, a kasnije je nastupala i na njujorškom Broadway, što se pokazalo velikim uspjehom. No Judy je zatim 1952. ostala trudna sa Sidneyem, a iste su se godine i oženili, a njoj je tada bilo tek 30 godina. Njezin odnos s majkom već je odavno bio prekinut, a nakon rođenja druge kćeri Lorne Luft, odbila je dopustiti majci da vidi unuku. Njezina je majka potom umrla u siječnju 1953., a Judy je bila shrvana i osjećala se krivom što se nije pomirila s majkom prije njezine prerane smrti.

Nakon sprovoda, Judy je potpisala ugovor s Warner Brosom i glumila u remakeu filma "Zvijezda je rođena". Na snimanju je započela aferu s kolegom Jamesom Masonom, a kasnije je nastavila aferu i s Frankom Sinatrom. Ipak, nakon završetka snimanja Judy je još jednom pokazala da je velika filmska zvijezda - osvojila je Zlatni globus, ali kad je riječ o Oscaru za najbolju glumicu, izbezumljena Judy izgubila je od Grace Kelly, iako mnogi još uvijek tvrde da je Judy bila ta koja je trebala dobiti Oscara. Judy je zatim rodila sina Joeyja Lufta 1955., no ubrzo je počela gubiti milijune dolara kao rezultat suprugove snažne ovisnosti o kockanju.

U dobi od 39 godina, 1961., Judy se vratila filmskoj karijeri i glumila u filmu "Suđenje u Nürnbergu" te osvojila nominaciju za Oscara za najbolju sporednu glumicu, što joj je i ovog puta izmaklo, jer je Oscara dobila Rita Moreno. Njezine borbe s alkoholizmom i drogama dovele su do toga da se Judy pojavljivala na sve više naslovnica u novinama, a uskoro se razvela i od Sidneya. U to je vrijeme Judy, koja je tada imala 41 godinu, ostvarila svoju posljednju ulogu u mjuziklu "I Could Go on Singing", a udala se i za svog četvrtog supruga Marka Herrona, od kojeg se razvela nakon samo pet mjeseci braka zbog njegove homoseksualnosti. Kada je i taj razvod okončan, udala se za svog petog supruga, glazbenika Mickeyja Deansa.

Nastavila je raditi na sceni, pojavljujući se nekoliko puta sa svojom kćerkom Lizom. A onda, tijekom koncerta u Londonu, Judy je kasno jedne noći ušla u svoju kupaonicu i umrla od predoziranja drogom koja je dominirala većim dijelom njezina života. Bilo je to 22. lipnja 1969., a ona je tada imala samo 47 godina. Iako su od njezine smrti prošle 52 godine, Judy Garland i danas je ikona koju pamtimo po legendarnim ulogama u filmovima "Čarobnjak iz Oza", "Srest ćemo se u St. Louisu", "Uskršnja parada" i "Zvijezda je rođena".

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.