Jedini Mr. Darcy kojeg priznajemo: Colin Firth slavi rođendan

Omiljeni britanski glumac i simbol galantnog muškarca, Colin Firth, danas slavi rođendan, a mi smo se odlučile prisjetiti svih razloga zbog kojih ga volimo

Jedini Mr. Darcy kojeg priznajemo: Colin Firth danas slavi 60. rođendan

On je jedini glumac kojem je uspjelo poći za rukom da svoju rezerviranost i aroganciju pretvori u šarm te razoruža srca žena diljem svijeta – naravno, radi se o legendarnom britanskom glumcu Colinu Firthu koji 10. rujna slavi rođendan.

Image

Romani Jane Austen bezvremenski su hitovi, a evo i filmskih ekranizacija koje su jednako sjajne

Slavni Mr. Darcy iz kultne miniserije „Ponos i Predrasude“, Mark Darcy iz „Dnevnika Bridget Jones“ ili pak kralj George VI. iz „Kraljeva govora“ – Colin Firth nas svakom svojom ulogom oduševi te još jednom dokaže kako je vrhunski glumac velikog talenta i samozatajnog šarma. Svojim je ulogama, nepretencioznošću i klasičnom britanskom rezerviranošću Firth uspio postati simbol engleskog džentlmena, zbog čega ga pripadnice ljepšeg spola obožavaju.


Svoju je glumačku karijeru započeo 1983., a prve uloge je ostvarivao u kazalištima diljem Engleske. Prvu zamijećenu ulogu, koja mu je preko noći promijenila život, ostvario je tek 1995. i to u miniseriji „Ponos i predrasude“, ekranizaciji slavnog romana Jane Austen, u kojoj je utjelovio neodoljivog Mr. Darcyja, vjerojatno ženama najdražeg imaginarnog lika svih vremena.

Firthov se život preko noći promijenio, a glumac je nedavni izjavio da mu je čak malo i žao što je baš on glumio Darcyja jer mu je ta uloga definirala sve buduće. Tako je vječito glumio samozatajne muškarce koji skrivaju svoje prave osjećaje. Nakon „Ponosa i predrasuda“ još jedan veliki komercijalni uspjeh doživio je s filmom „Dnevnik Bridget Jones“. Pamtimo ga još i iz filmskih uspješnica „Zapravo ljubav“, „Zaljubljeni Shakespeare“, „Samac“ te iz „Kraljeva govora“ iz 2010. za kojeg je dobio i Oscar za najboljeg muškog glumca te godine.


Iako su mu se žene bacale oko vrata, Firth nikada nije bio u vezama sa slavnim kolegicama niti se upuštao u afere i skandale. 1989. Firth je započeo vezu s glumicom Meg Tilly, a par je dobio i sina. Zajedno su živjeli pet godina i to na velikom posjedu u Kanadi, da bi se 1994. razišli u prijateljskim odnosima.

Tri godine kasnije Firth je oženio talijansku producenticu Liviu Giuggioli s kojom je dobio još dvojicu sinova. Ipak, unatoč dugogodišnjem braku i dvoje djece, par se razveo 2019., dvije godine nakon što je Firth saznao da ga je Livia prevarila s talijanskim novinarom.

Colin je trenutno službeno samac, ali u zadnje vrijeme su ga paparazzi čak nekoliko puta snimili u izlascima s misterioznom ženom čiji identitet javnosti još nije poznat. U svakom slučaju, tko god ona bila, prava je sretnica. Ni mi se ne bismo bunile da nas Mr. Darcy izvede na večeru.