Kultna serija osamdesetih

'Dinastija' slavi 40. rođendan: Evo gdje su glumci danas i što rade

U čast 40. obljetnice popularne serije koja je osvojila cijeli svijet, prisjetile smo se njezine glumačke ekipe

dinastijaserija.jpg
Foto: www.profimedia.hr
Play logo

Saga bogate obitelji iz Denvera koja posluje naftom prepuna intriga, igra moći i manipulacije koja je stekla titulu simbola svog vremena, osamdesetih godina prošlog stoljeća - to je, u kratkim crtama, "Dinastija", sapunica koja je zaludjela cijeli svijet i s razlogom stekla kultni status. Ova američka televizijska sapunica emitirala se na kanalu ABC od 12. siječnja 1981. do 11. svibnja 1989., a na današnji dan prije točno 40 godina premijerno je puštena prva epizoda. Cijela radnja vrti se oko bogate obitelji Carrington koja živi u Denveru, a uz Johna Forsythea i Lindu Evans kao naftnog magnata Blakea Carringtona i njegovu novu suprugu Krystle, "Dinastija" iz 1981. remake je serije "Dallas" iz 1978.

Play logo

I iako gledanost isprva nije bila ni približno dobra kao gledanost "Dallasa", dolazak druge sezone i Joan Collins kao Blakeove prve supruge Alexis najavio je uspon "Dinastije" u Top 20, a 1985. serija je došla na prvo mjesto. "Dinastija" je bila nominirana za nagradu Zlatni globus za najbolju TV dramsku seriju svake godine od 1981. do 1986., a također je iznjedrila uspješnu liniju modnih i luksuznih proizvoda. Nakon devet sezona, "Dinastija" je otkazana 1989., a nakon nje su uslijedili dvodijelni specijal "Dinastija: Okupljanje" 1991., kao i Netflixova uspješnica "Dinastija" iz 2017., koja je moderni remake na seriju iz 1981.

Serija je u bivšoj Jugoslaviji, kao i u ostatku svijeta dosegla iznimnu popularnost i postigla velik utjecaj na tadašnju popularnu kulturu, a glamur, raskoš i bogatstvo koje je serija prikazivala bile su nepoznanice u tadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji, pa je i to jedan od razloga zašto je serija na ovom području bila toliko gledana.

Play logo

U čast 40. obljetnice popularne serije koja je osvojila cijeli svijet, prisjetile smo se njezine glumačke ekipe i otkrile gdje su danas i što rade.

Joan Collins

Joan Collins, koja je utjelovila lukavu bivšu suprugu Blakea Carringtona, Alexis Carrington Colby - uzdrmala je drugu sezonu "Dinastije" i pomogla seriji na putu do uspjeha.

shimmer fallback

Nakon što je serija 1989. godine završila, Collins je nastavila raditi kao glumica, istovremeno se uspostavljajući kao uspješna autorica - objavila je 13 knjiga, uključujući dva memoara i pet beletrističkih djela. Također se nastavila pojavljivati na televiziji s ulogama u serijama "Roseanne" i "Zvijezda vodilja", kao i u filmovima poput "Obitelj Kremenko - Avanture u Rock Vegasu". Nedavno je gostovala u seriji "Kraljevska obitelj", kao vojvotkinja Alexandra od Oxforda, a pojavila se i u serijama "Američka horor priča" i "Hawaii Five-0".

Play logo

Joan Collins bila je jedan od seks-simbola osamdesetih, a danas, iako se već bliži devedesetoj godini, i dalje zrači seksepilom. Udavala se pet puta, a osim što je poznata glumica i autorica, Collins je poznata po svom dobrotvornom radu, zbog čega joj je kraljica Elizabeta II. nadjenula titulu Dame.

Linda Evans

Linda Evans u svih je devet sezona "Dinastije" glumila tajnicu Blakea Carringtona koja je postala njegova supruga, Krystle Carrington.

Play logo

Pet je puta bila nominirana za Zlatni globus za najbolju glumicu u TV drami, pobijedivši 1982. godine u izjednačenju s Barbarom Bel Geddes, koja je također glumila u "Dallasu". Nakon što je "Dinastija" završena, Evans se pojavila u nekoliko filmova, ali od 1997. nije glumila ni u jednoj seriji ili filmu i zapravo se povukla u mirovinu.

Play logo

Pamela Sue Martin

Pamela Sue Martin glumila je lik Fallon Carrington Colby - najstariju kćer Blakea i Alexis, i to od 1981. do 1984. godine, prije nego što je odlučila napustiti seriju nakon četvrte sezone.

Njezin lik kasnije je glumila Emma Samms. Martin se pojavila u nekoliko TV emisija od "Dinastije", ali nikada nije ponovno osvojila popularnost kao za vrijeme te serije.

Play logo

Al Corley

Al Corley pojavio se kao Steven Carrington, treći sin Alexis i Blakea u prve dvije sezone "Dinastije", ali navodno je otpušten zbog toga što je kritizirao seriju.

Njegova je uloga preinačena, a Stevenov promijenjeni izgled pripisan je plastičnoj kirurgiji. Corley je ponovio svoju ulogu u TV specijalu "Dinastija: Okupljanje" iz 1991. godine i od tada je nastavio glumiti, ali nikada nije pronašao drugu ulogu koja bi ga toliko proslavila kao uloga Stevena Carringtona.

Heather Locklear

Heather Locklear glumila je Sammy Jo Dean Carrington, nećakinju Krystle Carrington, počevši od druge sezone serije. Njezin se lik oženio Stevenom Carringtonom, unatoč njegovoj osporavanoj seksualnosti, i pojavljivao se u seriji sve do njegove posljednje sezone.

shimmer fallback

Locklear je imala poprilično uspješnu glumačku karijeru i igrala je nekoliko glavnih uloga, uključujući serije "Melrose Place", "TJ Hooker" te "Franklin & Bash", a pojavila se i u filmovima poput "Gospodina savršenog" i "Ljubavi u četrdesetoj".

Posljednjih godina, nažalost, čujemo više o njezinim nedaćama nego uspjesima, a sve je krenulo 2008. kada je potražila medicinsku pomoć zbog anksioznosti i depresije. Nedugo zatim, uhvaćena je kako vozi pod utjecajem alkohola, a 2012. njezina je sestra nazvala hitne službe zbog sumnje da je Locklear u opasnosti zbog uzimanja lijekova i alkohola. U veljači 2018. Locklear je uhićena zbog obiteljskog nasilja i nasilja nad policajcem, kao i nekoliko mjeseci kasnije, nakon čega je hospitalizirana zbog sumnje na predoziranje. U kolovozu 2019. izjavila je da se ne osporava optužbe te je osuđena na 30 dana zatvora u stambenoj ustanovi za mentalno zdravlje.

Catherine Oxenberg

Catherine Oxenberg pojavila se u "Dinastiji" kao Amanda Bedford Carrington - tajna kći Alexis i Blakea - od 1984. do 1986. godine, prije nego što je uloga preinačena.

Oxenberg je osvojila dvije nagrade Soap Opera Digest za ulogu u seriji, a gostovala je u nekoliko serija, uključujući "Baywatch", te je glumila u brojnim filmovima.

John James

John James glumio je Jeffa Colbyja, člana suparničke obitelji Carringtona, i to tijekom cijele serije. Njegov lik oženi se Fallon Carrington, unatoč činjenici da je njezina majka njegova maćeha.

Nakon što je završio s "Dinastijom", James je glumio u nekoliko drugih sapunica, uključujući "Svu moju djecu" i "Svijet ide dalje".

Pamela Bellwood

Pamela Bellwood tumačila je Claudiu Barrows Blaisdel Carrington, čestu bolesnicu u mentalnoj ustanovi, prijateljicu Krystle Carrington i eventualnu suprugu Stevena Carringtona, od 1981. do 1986.

Nakon završetka "Dinastije", nastavila je gostovati u nekoliko drugih serija, uključujući serije "Ubojstvo, napisala je", "Zona sumraka" i "Zločinački umovi".

Gordon Thomson

Gordon Thomson glumio je Adama Carringtona, prvorođeno dijete Alexis i Blakea koje je oteto kao novorođenče i odgajano u drugoj obitelji. Nakon što odraste i sazna svoj pravi identitet, Adam se vraća u svoju obiteljsku kuću kako bi polagao pravo na obiteljsku dinastiju.

Thomson se pojavio i u nekoliko drugih sapunica, uključujući "Strasti", "Naši najbolji dani" i "Winterthorne".

John Forsythe

Nakon što je sedamdesete proveo glumeći u "Charliejevim anđelima", John Forsythe postao je poglavar dinastije u "Dinastiji" - Blake Carrington, naftni tajkun u središtu svega. Forsythe je ostao u emisiji svih devet sezona drame, a svoj lik ponovio je na ponovnom okupljanju 1991.

Nakon povlačenja iz lika Carringtona, pojavio se u brojnim drugim emisijama i filmovima, čak posuđujući svoj glas "Charliejevim anđelima" u filmovima početkom 2000-ih. Forsythe je preminuo 2010. godine.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.