Idealno je vrijeme za filmove, a mi smo izdvojile naše omiljene ekranizacije romana Jane Austen

Zanimljive priče i simpatični likovi ove filmske adaptacije čine omiljenima među brojnim generacijama

Idealno je vrijeme za filmove, a mi smo izdvojile naše omiljene ekranizacije romana Jane Austen

Opće je poznata stvar da romani mnogima omiljene autorice Jane Austen jednostavno ne izlaze iz mode, jednako kao i njihove filmske adaptacije koje uvijek rado iznova gledamo.

Tko može odoljeti njihovoj mješavini neprijateljski nastrojenih sestara, plesnih dvorana osvijetljenih svijećama, ljubavnih pisama, dugo očekivanih zaruka, a da ne spominjemo i raskošne haljine? Povrh svega, tu su i omiljeni nam likovi - od zavodnika gospodina Darcyja i njegove drage Elizabeth Bennet, sve do Elinor Dashwood i Emme.

Image

Književni klasici koje smo oduvijek željele pročitati, a sada napokon imamo i vremena


Od filma Ponos i prerasude, pa sve do Emme, izdvojile smo naše omiljene filmske adaptacije romana Jane Austen, a sada je pravo vrijeme da ih ponovno pogledaš.

Razum i osjećaji (1995.)

Snažno zanimanje redatelja Anga Leeja za debitantski roman Jane Austen rezultiralo je filmskom rapsodijom livada natopljenih kišom i vatrenog sanjarenja. Emma Thompson ovjekovječuje Oscarom nagrađeni scenarij i glumi Elinor Dashwood, ženu osiromašenu nakon smrti njezinog oca. Pored sestre Marianne, koju glumi Kate Winslet, ona mora razvrstati perspektivne udvarače - koje glume Hugh Grant, Alan Rickman i Greg Wise - i osigurati joj budućnost. 

Uvjeravanje (1995.)

Mračnije i razornije od ranijih djela Jane Austen, Uvjeravanje je priča o Anne Elliot, prelji koja preispituje svoj brak kad se njen ljubavnik vrati iz napoleonskih ratova. Uvjerena da je zaruke trebala prekinuti sedam godina prije i pita se je li žrtvovala svoju sreću. Amanda Root u glavnoj ulozi, savršena je za lik Ciarána Hindsa, odvažnog kapetana Wentwortha koji izranjava čežnjom u svakoj sceni.

Emma (1996.)

Austen je Emmu Woodhouse opisala kao "heroinu koju nitko osim nje neće voljeti", ali izvedbu Gwyneth Paltrow teško je mrziti. Ona namjerava udati svoje prijateljice - najprije guvernerku Miss Taylor, a zatim mladu Harriet. Posljedice su katastrofalne, no zabava u ovoj komediji prepunoj šarenih likova zagarantirana je.

Mansfield Park (1999.)

Klasna svijest i kolonijalno iskorištavanje dijelom su adaptacije trećeg romana Jane Austen. Frances O’Connor glumi Fanny Brice, djevojčicu koja je poslana da živi kod svoje bogate tetke u Mansfield Park. Tamo ju podnose, ali je ne smatraju dobrodošlom. Iako je ondje tijekom djetinjstva često bila nesretna, odrasta sa snažnim osjećajem za pristojnost, skromnost, čednost i lijepo ponašanje. Njezina zahvalnost za dobrotu i ljubaznost njezinog bratića Edmunda s godinama se sve više pretvara u neki novi i njoj nepoznati osjećaj. 

Ponos i predrasude (2005.)

Suncem natopljen i prepun divne, klasične glazbe, Ponos i predrasude svježi je prikaz redatelja Joea Wrighta o sestrama Bennet. Keira Knightley glumi Elizabeth, dok Rosamund Pike i Carey Mulligan blistaju kao Jane i Kitty u svom debiju na velikom platnu. Prepun balova, pogrešno pročitanih signala i slomljenih srca, ovaj film ponovno oživi u trenutku kada gospodin Darcy konačno promijeni svoje mišljenje i sve nas natjera da se zaljubimo u njega.

Opatija Northanger (2007.)

Felicity Jones glumi Catherine Morland u ovoj zanimljivoj adapataciji Austenine gotičke satire. Vrtoglavo snažna, ona "proždire" romane koji zaustavljaju srce i zanose ju. Kad ju s prijateljima otjeraju u Bath, upoznaje Henryja Tilneyja i spletkarošicu Isabellu Thorpe koja pokušava spriječiti da se između njih nešto dogodi. Vrhunac ove priče posjet je misterioznom dvorcu, a Catherine ubrzo pušta da joj mašta podivlja.

Ljubav i prijateljstvo (2016.)

Ova ekranizacija epistolarnog romana  prati glavnu junakinju Lady Susan, udovicu koju glumi Kate Beckinsale. Udovica Lady Susan Vernon dolazi na imanje svoje rodbine, a dok je tamo, odluči pronaći supruga za sebe, ali i svoju kćer Fredericu.