Image
Foto: www.profimedia.hr
Demi Lovato
Foto: www.profimedia.hr

Demi Lovato

Ove se godine puno pisalo i pričalo o pjevačici Demi Lovato. Naime, Demi je obznanila da se smatra nebinarnom osobom, odnosno osobom koja se ne poistovjećuje ni s muškim ni s ženskim rodom, već je fluidna u tome. Mnogi su to odmah pripisali njezinim bivšim borbama s psihičkim problemima. Znamo da je Demi bivša ovisnica o alkoholu i drogama, a nekoliko puta je bila i na odvikavanju. Depresija ju je dovela do toga da se jednom i predozira, što je pak rezultiralo moždanim udarom. Uz sve to, Demi je bila i silovana te je patila od bulimije, pa svakako možemo reći da je njezino psihičko zdravlje tijekom cijela njezinog života bilo narušeno.

Selena Gomez
Foto: www.profimedia.hr

Selena Gomez

29-godišnja Selena je jedna od najuspješnijih mladih glazbenica, a na sceni je od svoje rane tinejdžerske dobi. No, silan pritisak slave, medija i stalna pažnja javnosti nisu joj donijeli puno toga dobrog. Naime, pjevačica je priznala kako se od 16. godine bori s depresijom i napadajima panike, a iskusila je i kroničnu anksioznost. Poznato je i da je u jednom trenutku, nakon prekida s Justinom Bieberom koji se zaručio sa svojom sadašnjom suprugom, čak i bila hospitalizirana na psihijatrijskom odjelu jedne klinike zbog živčanog sloma.

Bella Hadid
Foto: www.profimedia.hr

Bella Hadid

Manekenka Bella Hadid nedavno je na Instagramu progovorila o svom mentalnom zdravlju, napisavši da u zadnjih nekoliko godina gotovo svakodnevno plače, a usto je objavila nekoliko fotografija na kojima je uplakana. Pratitelje je podsjetila da društvene mreže nisu stvarni život te podsjetila svijet da iako je možda megauspješna i ona ima teške trenutke s kojima se ponekad ne zna boriti. Bella je napisala i da se dosad više puta suočavala sa sličnim problemima te da zna da je moguće naučiti se nositi s boli radi li osoba na sebi i svom psihičkom miru.

Princ Harry
Foto: www.profimedia.hr

Princ Harry

Crna ovca kraljevske obitelji i odmetnuti princ s britanskog dvora, princ Harry, odavno je priznao kako se cijelog života borio s psihičkim i emocionalnim problemima i traumama. Podsjetimo se, kada je bio tek maleni dječak svjedočio je raspadu braka svojih roditelja, a poginula mu je i majka, princeza Diana. Nakon toga se odao drogi i alkoholu koji su ga pretvorili u najvećeg partijanera kraljevske obitelji, a sve da bi se na kraju skrasio s Meghan Markle i još jednom svijet šokirao svojim izjavama o tome kako za njegove psihičke probleme nitko u njegovoj okolini dugo nije imao suosjećanja. Harry je priznao i kako godinama ide na psihoterapiju koja mu uvelike pomaže da se nosi s vlastitim emocijama.

Princeza Diana
Foto: www.profimedia.hr

Princeza Diana

Princeza Srca, nikad prežaljena Lady Di, je baš poput svog sina Harryja cijelog života patila od psihičkih problema. Nosila se s anoreksjiom i bulimijom, bila je godinama klinički depresivna, a imala je i anksiozni poremećaj. Nažalost, poginula je točno u trenutku kada se činilo da bi mogla pronaći privatnu sreću. Prisjetimo se, njezin je brak s princom Charlesom bio vrlo nesretan, pa nije ni čudo da je tijekom tog desetljeća iznimno patila.

Miley Cyrus
Foto: www.profimedia.hr

Miley Cyrus

Jedna od najvećih buntovnica Hollywooda, Miley Cyrus, oduvijek je znana kao žena bez dlake na jeziku. Tako je ova glumica i pjevačica odavno javno priznala kako misli da se o depresiji u društvu premalo govori, jer je i ona na svojoj koži iskusila kako je to biti kronično depresivan, a ne dobiti nikakvu podršku ili pomoć. Miley je tako rekla kako se od početka svoje karijere borila s napadima panike i depresije, a mnogi njezino ekscentrično ponašanje često pripisuju upravo psihičkim problemima. Podsjetimo se, Miley je ljubovala sa ženama i muškarcima, šokirala svojim razvodom, ali i otvorenošću oko svojih seksualnih fantazija, a poznata je i po tome što je sama jednom izjavila kako ponekad misli da je nimfomanka,

Carrie Fisher
Foto: www.profimedia.hr

Carrie Fisher

Slavna glumica Carrie Fisher bila je vrlo mlada kada se proslavila svojom ulogom u "Ratovima zvijezda". Od tada je prošla mnoge životne uspone i padove, a priznala je i kako se godinama borila s nedijagnosticiranom psihičkom bolešću. Naime, Carrie je oduvijek bolovala od bipolarnog poremećaja koji ju je tjerao na mahnito ponašanje koje se pak izmjenjivalo s razdobljima depresije. Dugo nije znala o čemu se radi, da bi joj na pragu 40. godine života napokon postavili dijagnozu zbog koje je do kraja života pila lijekove.

Winona Ryder
Foto: www.profimedia.hr

Winona Ryder

Winona Ryder je bila golema zvijezda 1990-ih no u jednom je trenutku počela biti depresivna. Iako se na van sve činilo savršeno, ona je psihički patila te je u konačnici njezina emocionalna iscrpljenost dovela do toga da se na više od 5 godina u potpunosti povuče iz Hollywooda. Također, zna se i da je Winona liječena kleptomanka. Sama glumica je priznala kako misli da se depresivnih epizoda nikada neće riješiti - samo će biti gorih i boljih razdoblja.

Vivien Leigh
Foto: www.profimedia.hr

Vivien Leigh

Prekrasna glumica starog Hollywooda, Vivien Leigh, gledatelje je osvajala i ljepotom i talentom, no iza njezinog silnog poslovnog uspjeha krila se mučna priča o borbi s bipolarnim poremećajem. Naime, Vivien je od rane mladosti patila od teškog oblika bipolarnog poremećaja zbog čega je bila na glasu da ima težak, nepredvidljiv karakter. Na setovima je često radila drame te odbijala suradnju s ostalim glumcima ili redateljem, a cijeloj njezinoj situaciji nije pomoglo ni to što je u prvoj polovici 20. stoljeća bilo jako slabo poznato kako se nositi s takvim oblikom psihičkog poremećaja. Zbog toga je Vivien patila sve do svoje smrti, koju je uzrokovala uznapredovala tuberkuloza.

Robin Williams
Foto: www.profimedia.hr

Robin Williams

Jedan od najslavnijih komičara i glumaca svih vremena, oskarovac i miljenik publike Robin Williams iza nasmiješenog je lica skrivao tešku depresiju s kojom se borio godinama. Naime, Williams je smijehom i ugađanjem ljudima podizao vlastito raspoloženje, no na kraju to nije bilo dovoljno da mu spasi život. Glumac se tako ubio 2014. godine u svom domu u Kaliforniji. Objesio se o gredu u spavaćoj sobi te ga je njegova obitelj tako i pronašla. Tada je javnosti postalo znano da je godinama pio teške lijekove za stabilizaciju psihe, koji očito nisu bili dovoljno djelotvorni.

Bez srama

Ove slavne face godinama se bore s psihičkim problemima

Diljem svijeta diže se stigma o psihičkim bolestima koje su dugo bile tabu tema u zapadnjačkom društvu. Danas nam stalno ponavljaju da je "ok ne biti ok", a mi smo se tim povodom odlučile približiti ti i neke od priča o slavnim facama koje su otvoreno priznale da su se cijelog života nosili s psihičkim problemima. Iako nam se može činiti da su njihovi životi savršeni, i bogati i slavni često pokleknu pred pritiscima života te se suoče s ozbiljnim mentalnim problemima. Deset takvih priča pronađi u nastavku i uvjeri se i sama da emotivne vrtuljke proživljavaju i neka od najslavnijih imena show businessa.

zena.hr • Foto www.profimedia.hr