Image
Foto: www.profimedia.hr
Katie Couric
Foto: www.profimedia.hr

Katie Couric

Novinarka Katie Couric je nakon mamografije i ultrazvuka saznala da ima rak dojke u ranom stadiju. Bivša suvoditeljica emisije "Today" napisala je na svojoj web stranici u rujnu 2022. da joj je tijekom ljeta dijagnosticiran rak dojke u ranom stadiju. Novinarka je rekla da je sve moglo ispasti puno gore da je liječnik nije podsjetio da kasni na mamografiju, a dodala je i da je liječena lumpektomijom i zračenjem, ali i da će nastaviti uzimati lijekove idućih pet godina.

Fran Drescher
Foto: www.profimedia.hr

Fran Drescher

Glumica Fran Drescher je za Washington Post 2016. rekla da je tijekom dvije godine posjetila osam liječnika prije nego što joj je 2000. dijagnosticiran rak maternice. Zvijezda "Dadilje" podvrgnula se histerektomiji, a o svom je iskustvu pisala u knjizi "Cancer Schmancer". Drescher je u međuvremenu osnovala neprofitnu organizaciju posvećenu ženama kako bi im pomogla da lakše prepoznaju rane znakove upozorenja na bolest. "Nije mi drago što sam imala rak. Ne želim to nikome. Ali sam bolja zbog toga. To me produbilo kao ljudsko biće", rekla je za People u listopadu 2018.

Ben Stiller
Foto: www.profimedia.hr

Ben Stiller

Ben Stiller je pobijedio rak prostate nakon što mu je dijagnosticiran 2014. Zvijezda brojnih komedija podvrgnuta je operaciji uklanjanja tumora kada mu je 2014. dijagnosticiran, a kada je gostovao u emisiji "Today" 2017. otkrio je da već tri godine nema rak. Stiller je u emisiji iznio vlastito iskustvo kako bi potaknuo muškarce da se podvrgnu probirnim testovima za rano otkrivanje raka.

Jane Fonda
Foto: www.profimedia.hr

Jane Fonda

Jane Fonda je nekoliko puta oboljela od raka. U rujnu 2022. glumica je rekla da joj je dijagnosticiran ne-Hodgkinov limfom, rak limfnog sustava. Na Instagramu je podijelila da je zbog toga počela s kemoterapijom. Prije toga, u siječnju 2018., glumica se pojavila na intervjuu s flasterom na usnici i objasnila da je nedavno uklonila malignu izraslinu. U intervjuu s Howardom Sternom kasnije tog dana, Fonda je rekla da su liječnici napravili biopsiju izrasline i da će biti dobro. Prethodno joj je 2010. dijagnosticiran i rak dojke, a kasnije je podvrgnuta mastektomiji.

Cynthia Nixon
Foto: www.profimedia.hr

Cynthia Nixon

Cynthia Nixon saznala je da ima rak dojke kada je još bio u ranoj fazi zahvaljujući rutinskoj mamografiji. Zvijezda "Seksa i grada" prošla je šest i pol tjedana terapije zračenjem i lumpektomiju 2006., a tumor je otkrila dok je još bio malen. "Rak mi je otkriven tijekom rutinske mamografije kada sam imala 40 godina. Budući da je moja majka dva puta imala rak dojke, počela sam odlaziti na mamografiju kada sam navršila 35 godina", rekla je. "Mislim da to dovoljno govori o tome koliko je važno redovito ići na mamografiju".

Hugh Jackman
Foto: www.profimedia.hr

Hugh Jackman

Hugh Jackman prvi je put progovorio o raku kože 2013. - zvijezda "X-Mena" imao je velike strahove od raka i operacije otkako mu je dijagnosticiran rak kože 2013. godine. Kada se 2017. godine pojavio u emisiji "Live! with Kelly" sa zavojem na nosu, objasnio je da je riječ o karcinomu bazalnih stanica i rekao da je to rak kože, ali njegov najmanje opasan oblik. Glumac je javno govorio o svojim zdravstvenim problemima, a vlastitu je bitku iskoristio kao priliku da potakne ljude da nose kremu sa zaštitnim faktorom. The Independent piše da mu je rak dijagnosticiran čak šest puta.

Christina Applegate
Foto: www.profimedia.hr

Christina Applegate

Poznata glumica Christina Applegate podvrgnula se dvostrukoj mastektomiji kada joj je 2008. dijagnosticiran rak dojke. Glumica je 2017. poduzela mjeru predostrožnosti uklanjanja jajnika i jajovoda jer je nositeljica genske mutacije BRCA1 koja povećava rizik od razvoja raka. "Kada sam prvi put spomenula svoj rak dojke, nisam htjela razgovarati o tome, ali morala sam, jer su od njega obolijevale mlade žene, a ljudi to nisu razumjeli", rekla je Applegate za People u travnju 2018. "Oni nisu razumjeli da žene od 36 ili 28 godina dobivaju rak dojke", rekla je glumica.

Giuliana Rancic
Foto: www.profimedia.hr

Giuliana Rancic

Voditeljica E! News i novinarka Giuliana Rancic otkrila je da ima rak dojke dok se podvrgavala tretmanima za plodnost 2011. godine. "Kad sam saznala da imam rak dojke, imala sam 36 godina i nisam imala obiteljsku anamnezu", izjavila je za Health.com u travnju 2018. "Bio je to takav šok i prolazila sam kroz IVF, a liječnik mi je rekao da moram na mamografiju prije tretmana". Kad lumpektomija nije uspjela ukloniti sav rak, Rancic se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji i od tada je zdrava.

Pobjednici u stvarnom životu

Hrabri i nezaustavljivi: Ovi celebovi otvoreno su progovorili o svojoj borbi s rakom

Rak je bolest koja ne bira - napada one mlađe i one starije, žene i muškarce, bogate i siromašne, obične ljude, ali i slavne osobe - tu zaista nema pravila. A mnogi glumci, pjevači i druge poznate osobe susrele su se s ovom opakom bolesti koja dolazi u mnogim oblicima, ali su hrabro odlučili progovoriti o tome i potaknuti druge da se redovito kontroliraju i idu na preglede. Nekima od njih rak je dijagnosticiran čak nekoliko puta, no nisu se dali i svoju su bolest iskoristili kao priliku da i drugima otvore oči i pomognu im pri prepoznavanju simptoma. Od Hugha Jackmana do Jane Fonde, izdvojile smo neke slavne osobe koje su pobijedile rak i hrabro progovorile o svojoj borbi.

N.B.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.