To im baš ide

Od romantičara do šašavca: Koji glumci 'završe' u ukalupljenim ulogama?

Mnoštvo glumaca obilježi pojavljivanje u nekom filmu ili seriji, no jesi li se ikad pitala za koja je holivudska imena rezervirana uvijek ista uloga? Tko uvijek tumači nezrelog muškarca, a tko se u više navrata okušao u ulozi mentora borilačkih vještina? Možda o tom nisi ni razmišljala, no donosimo ti popis glumaca kojima određena uloga baš dobro leži. Evo koji su to!

profimedia-0732583784.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Ako strastveno pratiš holivudske filmove ili, s druge strane, tek katkada stigneš pogledati neku dobru komediju triler ili dramu, vjerojatno si primijetila jedan fenomen. Određena glumačka imena u različitim filmovima igraju iste uloge. Možda na to nisi obraćala pažnju pa se pitaš kako to mislimo?

Image
Talentirani i zgodni

Imaš favorita? Zgodni srbijanski glumci koji mame uzdahe žena diljem regije

Pa, doima se da su poneki glumci jednostavno rođeni za ulogu agenta, otkačenog lika ili 'opasnog' muškarca promukla glasa. Takvo dodjeljivanje uloga nije nikakva novost u filmskoj industriji - glumci ih uglavnom rado prihvaćaju, a često su im takve uloge potpuna suprotnost od onoga kakvi su u stvarnom životu. Ipak, pojavljivanje u istim ulogama kroz godine ima dvije strane: dio gledatelja smatra da ta imena nemaju za ponuditi nešto drugačije, a pritom ih pamte isključivo po toj ulozi.

Image
Foto: Pexels

Prisjeti se samo glumice Kristen Stewart koju šira publika i dalje poznaje samo po ulozi Belle iz svih nastavaka Sumrak sage. Upravo zato ima glumaca koji se nakon proslavljenja jednom osobnosti, okreću raznovrsnijih ulogama koje dotad nisu igrali.

Ipak, mi ti izdvajamo 10 glumaca i glumaca koji su se u više različitih filmova proslavili likom istog karaktera.

Image

Michelle Rodriguez - kul djevojka

Američku glumicu Michelle Rodriguez najviše pamtimo po specifičnoj ulozi u filmskom serijalu 'Brzi i žestoki'. Iako su Brzi i žestoki značajno odredili smjer njene karijere, to nije jedina ekranizacija u kojoj se Rodriguez pojavljuje u ulozi kul, borbene djevojke koja služi ili u vojsci ili radi u policiji ili je pak djevojka glavnog lika. Ova se glumica tako još prije gotovo dvadeset godina proslavila u akcijskom trileru 'S.W.A.T' otkuda je vjerojatno pamtiš u odori i s oružjem u ruci. Kasnije se pojavila u Avataru da bi tek onda uslijedila 'opasna' uloga u poznatom serijalu o auto-trkama i pljačkama.

Seth Rogen - jednostavan i dobrodušan tip

Iako ga publika uglavnom voli zbog dovitljivih šala i dobroćudnosti, neki su korisnici Reddita primijetili da Seth Rogen glumi sebe. Proslavile su ga komedije poput '40-Year-Old Virgin' i 'Pineapple Express'. U takvim se humornim i opuštenim ulogama Roger, izgleda, dobro snalazi jer ga pamtimo i po ulozi Franka u 'Sausage Partyju', filmu koji je prije šest godina oduševio, ali i zgrozio neke od punoljetnih gledatelja. Ali to nije sve - njegov je šaljiv lik dao glas i bradavičastoj svinji Pumbaai u remaku Disneyeva Kralja lavova.

Adam Sandler - šašavi muškarac

Adam Sandler je definitivno jedan od onih ludih, šašavih muškaraca. Sigurno si ga gledala u barem jednoj njegovoj ulozi u kojoj utjelovljuje nezrelog frajera koji se mijenja do kraja filma. Takav je, recimo, u filmovima 'Veliki tata' i '50 prvih spojeva', a ti možeš slobodno nastaviti niz. S druge strane, u 'Billy Madisonu' ne samo da je šaljivdžija, već i, rekli bi neki, ograničenih intelektualnih sposobnosti. To nipošto ne znači da je Sandler takav u stvarnom životu, ali mu te neozbiljne uloge baš dobro idu. Sjetiš li ga se u 'Alvinu i vjevericama', teško ga je zamisliti u nekoj skroz ozbiljnoj ulozi, zar ne?

Will Ferrell - vječni komičar

Želiš li večer začiniti smijehom, vjerojatno si, sasvim slučajno, naletjela na komedije u kojima se pojavljuje Will Ferrell. Počevši s njegovom ulogom u božićnom filmu 'Vilenjak' (2003) ili 'Ludoj braći (2008), Ferrell ima moć i najnesimpatičnijeg lika pretvoriti u najluckastijeg. Velika većina likova koje utjelovljuje neozbiljni su odrasli muškarci, uglavnom s kompleksima, i uglavnom oni koji najradije ne bi odrasli. Ima gledatelja koje takve tipske uloge živciraju jer tragaju za nečim novim, no moramo priznati da Ferrellova luda uloga nikad ne razočara te da pritom nije karakterno dosadan. Kao da u svaki film, unatoč sličnostima, unese nešto novo. Podsjetimo, Ferrell je ipak u nekoliko navrata napravio odmak od uloge bedastog frajera te se 2006. pojavio u filmu 'Otkucaj života', glumeći službenika Porezne uprave.

Rebel Wilson - ona koja se stalno hihoće

Kad bismo uloge ove glumice trebali opisati s nekoliko riječi, rekli bismo: punašna komičarka koja se stalno smije. Wilson se na scenu probila ulogom u 'Debeloj Amy', a uslijedio je i 'Hustle' te 'Jojo Rabbit'. Neke od tih komedija kritika je pohvalila, druge baš i nije pa su mišljenja oko njenih, uvijek sličnih uloga, različita. Ono što je izgledno jest da je njen komičarski talent katkad ostao po strani jer ju mnogi pamte isključivo po punašnijem fizičkom izgledu. No, čini se da su se stvari promijenile jer se ova glumica u međuvremenu preporodila i definitivno više nije punašna.

Paul Rudd - romantičar

Tijekom karijere tridesetogodišnje karijere, glumac Paul Rudd pojavio se u više od 100 filmova i serija - iako ga najviše gledatelja pamti po ulozi u kultnim 'Prijateljima'. U većini svojih ostvarenja Rudd utjelovljuje privlačnog romantičnog muškarca s dobrom 'spikom' i šalama čime je osvojio i srca gledateljica. Iako je prešao pedesetu godinu života, čini se da je Rudd zadržao neodoljiv izgled te da njegove uloge nisu daleko od njegova stvarnog karaktera. Prema korisnicima Reddita ovaj je glumac nedavno uvršen među 20 najzgodnijih muškaraca na svijetu, a 2021. godine proglašen je najzgodnijim i prema izboru magazina People čime je ta titula za dlaku izmaknula glumcu Chrisu Evansu.

Jason Statham - akcijski grubijan

54-godišnji glumac proslavio se mnoštvom uloga te postao svojevrstan sinonim za akcijske filmove. No, sve su njegove uloge iz kasnijeg razdoblja karijere slične - Statham utjelovljuje 'razbijača', muževnog frajera promukla glasa koji je svojim izgledom i zdravim životom zadobio simpatije publike. No, njegove ranije uloge ipak su drugačije - ovaj se glumac pojavio u komediji iz 2000. godine, 'Snatchu'. Ondje je glumio Turkisha, odnosno Turčina, čovjeka koji ilegalno promovira boks.

Dwayne Johnson - neuništiv junak

Danas je Johnson jedan od najplaćenijih holivudskih glumaca, no mnogi ga poznaju po ulogama neuništivog junaka koji se snađe u svakoj prilici, odnosno neprilici i akcijskoj zavrzlami koja naravno završi sretno. Akcijske podvige Johnson usavršavao u nizu akcijskih filmova koji mu, čini se, skroz dobro stoje. Osim što smo ga gledali u Brzim i žestokima, tu je i akcijski triler 'Neboder' (2018), ali i 'Obavještajci' (2016) u kojem tumači CIA agenta koji u svijet špijunaže uvlači svog prijatelja iz srednje škole.

Morgan Freeman - staložen savjetnik

Freeman je jedan od najslavnijih holivudskih lica, a duž svoje glumačke karijere dosljedno je glumio mudrog mentora. Staložen i smiren - na ekranima je Freeman pravi primjer da se mudrost stječe s godinama. Jesi li primijetila da je ovaj glumac u svojim ulogama uvijek davao savjete i snažno utjecao da mlađe likove? 'Iskupljenje u Shawshanku', 'Vitez tame', 'Sedam'... - samo su neki od filmova u kojem Freeman tumači ljubaznog mudrog čovjeka. Iako je imao i kratkih izleta u nešto dinamičnije uloge, gledateljstvo ga povezuje sa smirenom osobnošću koja im ni nakon toliko filmova nije dosadila. To pokazuje da ovaj, sada 85-godišnji glumac, ima moć unijeti svježinu u već ispričano - a to definitivno ne može svatko. Takve mu uloge baš zato leže i upravo ga zato stavljamo na sav vrh našeg popisa glumaca koji se više puta pojavljuju u istim ulogama.

Za Freemana vrijedi: iste, a različite.