Female Speed Friending

Umjesto frajera upoznaj novu prijateljicu: Tri Hrvatice pokrenule su Female Speed Friending

Potaknute pitanjem "gdje upoznati nove prijateljice za vrijeme pandemije", tri žene odlučile su udružiti snage i pokrenuti Female Speed Friending - seriju evenata na kojima možeš upoznati nove prijateljice i ludo se zabaviti

female-speed-friending.jpg
Foto: Unsplash

Svi smo već čuli za "speed dating" - formalizirani "matchmaking" proces koji ima svrhu potaknuti samce da upoznaju veliki broj novih potencijalnih partnera u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. No jesi li čula za izraz "speed friending" - sličan proces, samo što na njemu, umjesto potencijalnih partnera, upoznaješ nove prijatelje?

Image
Važne poruke o ljubavi i sreći

Najvažnije lekcije o prijateljstvu i ljubavi koje smo naučili iz 'Prijatelja'

Na ideju "speed friendinga" pod nazivom Female Speed Friending došle su tri naizgled potpuno različite, no opet nekako slične žene - Dijana Kopić, zaljubljenica u IT i poduzetnica, Tihana Kovče, koja se opisuje kao "netipično društveni programer" i Valentina Hodak, poduzetnica početnica i majka 2 dvoje djece.

Upoznale su se u jednoj Facebook grupi, gdje se rodila ideja za organiziranjem "speed friendinga" nakon pitanja jedne od članica gdje možemo upoznati nove prijateljice za vrijeme pandemije. Nakon nekoliko tjedana dopisivanja preko WhatsAppa i Zoom sastanaka, tri su žene konačno uspjele organizirati prvi event u svibnju 2021. godine.

"Na dan samog eventa smo se prvi put uživo upoznale. Za taj prvi Female Speed Friending smo imale oko 40 prijava, što nam je dalo vjetar u leđa i vidjele smo da event ima potencijala te da su žene vrlo zainteresirane. Nakon njega je uslijedio drugi event u rujnu s oko 100 prijava te smo sada u procesu organizacije trećeg", kaže Valentina, jedna od organizatorica, i ističe kako je treći event zakazan već ove subote, 27. studenog.

Svrha Female Speed Friendinga je, kako kažu, proširiti vidike i izaći iz zone komfora, kao i upoznati sebe i što sve možemo ostvariti vlastitim trudom i radom. "Zbog trenutne pandemije svi smo se nekako zatvorili u svoja četiri zida. Ovim našim eventom želimo potaknuti žene da izađu van, upoznaju nove ljude i pritom se odlično zabave", ističu optimistične organizatorice.

A evo i kako jedan event funkcionira - nekoliko dana prije Female Speed Friendinga organizatorice otvaraju prijave čiji je cilj da djevojke kažu nešto o sebi, svojim interesima i životnim situacijama, kako bi ih mogle podijeliti u grupe sa što sličnijim kolegicama.

"Prilikom dolaska na event svaka dobije svoju šifru - mi ne dijelimo imena kako bi se izbjegle potencijalno neugodne situacije, no one svakako to smiju, ako žele. Svaka djevojka dobije po par minuta za razgovor sa svima iz svoje grupe. Poslije razgovora zapišu dojam o svojoj sugovornici te im, ako je mišljenje uzajamno pozitivno, poslije eventa šaljemo mail sa kontaktima. Dalje je sve na njima", ističe Dijana.

Trenutno su u organizaciji trećeg FSF-a, a dojmovi s prva dva su odlični - atmosfera tokom eventa je divna, a vlada jedna posebna pozitivna ženska energija i puno smijeha te konstantno dobivaju pozitivne komentare. "Potpuno novo i zanimljivo iskustvo, kao da sam ušla u drugu dimenziju", "Atmosfera je bila odlična i jedva sam čekala da sve krene" i "Srce mi je bilo puno kao kuća" samo su neki od komentara oduševljenih polaznica, pa su organizatorice sigurne da čine dobru stvar.

"Do sada nismo imale niti jednu ženu koja je negativno reagirala na naš event ili da nam je ostavila negativnu recenziju pa smo slobodne zaključiti da su žene poprilično zadovoljne nama i našim eventom", kaže Tihana, a sve tri organizatorice slažu se da, iako još ne mogu zaključiti kakav je ishod poslije eventa i razvijaju li se životna prijateljstva, sa sigurnošću mogu reći da će se polaznice na eventu svakako zabaviti i doživjeti nešto novo i drugačije.