"Dostavljač" - crnohumorna dirljiva priča u kinima

Poklanjamo vam ulaznice za film "Dostavljač" u Blitz Cinestar kinima

"Dostavljač" - crnohumorna dirljiva priča u kinima

Vince Vaughn u urnebesnoj ulozi čovjeka koji saznaje da je otac – 533 djece! David Wozniak život baš ne uzima ozbiljno, kao ni posao. A onda saznaje da je njegova donacija sperme klinici za plodnost davne 1991. greškom rezultirala s ukupno 533 djece. Većina njih prijeti tužbom klinici tražeći identitet svog biološkog oca. Hoće li David istupiti? Pogled na živote tih mladih ljudi mogao bi mu otvoriti oči za sve ono što bi zapravo trebao napraviti u svom…


David Wozniak (Vince Vaughn) uvijek je vodio jednostavan život. Radi kao dostavljač u obiteljskom mesnoj kompaniji, a naizgled je zadovoljan u stanju trajne osrednjosti. Dobrog je srca i svakog može šarmirati, ali on je nezreo, bez cilja, opasno zadužen i silno mu treba neki smisao u životu. Sve se mijenja kad otkrije da je biološki otac 533 djece, a da ih je 142 podiglo tužbu s ciljem saznanja njegovog identiteta. Odluči učiniti ispravnu stvar i jednom u životu preuzeti odgovornost. Želi saznati više o svojim potomcima, pa im ulazi u trag i počinje ih nadgledati. Sasvim neočekivano, počinje osjećati emocionalnu povezanost s tom djecom i prvi put u životu shvaća kako je dobar osjećaj misliti na druge, a ne samo na sebe. David im želi uspjeh i sreću i kao anđeo čuvar daje savjet, ohrabrenje i rame za plakanje kad je potrebno i počinje uviđati što mu nedostaje u životu.

shimmer fallback
shimmer fallback


Istovremeno njegova djevojka Emma (Cobie Smulders) otkriva mu da je trudna, ali kako poznaje Davida, njena očekivanja su minimalna. No najnoviji događaji pomogli su mu da se razvije osobnost na načine koje nije mogao ni zamisliti i polako shvaća da ima svrhu u životu i donosi odluku da ovaj put neće nikoga iznevjeriti, a ponajmanje svoju djecu.

DreamWorks Pictures i Reliance Entertainment predstavljaju film Dostavljač, dirljivu komediju o složenosti života, o tome kako svaka osoba treba iskoristiti svaki dan i postati najbolja što može biti. U filmu među ostalima glume Vince Vaughn, Chris Pratt i Cobie Smulders, a temeljen je na izvornom scenariju Starbuck, koji su napisali Ken Scott i Martin Petit.

Pisac/redatelj Ken Scott bio je oduševljen što će Vaughn biti David Wozniak. „Sve se vrti oko toga kako događaji utječu na Davida. Zato je za mene bilo jako važno naći sjajnog glumca, dobrog komičara koji će moći iznijeti film i koga će gledatelji htjeti pratiti na putu sazrijevanja. Vince je pokazao veliki entuzijazam i svidjela mu se priča i lik, a ima potreban talent. Smatrao sam da je savršen za ovu ulogu.“ 

shimmer fallbackshimmer fallback


U filmu se okupila odlična ekipa – televizijske i filmske zvijezde, međunarodno poznati kazališni glumci i brojna nova lica. Zajedno su postigli dinamičnu i uvjerljivu kemiju.

Chris Pratt je Davidov najbolji prijatelj Brett, novopečeni odvjetnik i samohrani otac četvero djece. Prema Prattu Brett je depresivan, debeo, na kraju snaga i zakopan u odgovornost imanja četvero djece. Na lošem je mjestu i priliku da zastupa Davida u ovoj parnici vidi kao posljednju nadu za nalazak strasti u životu.

„Brett je jedan od Davidovih prijatelja iz djetinjstva. Nije uspješan odvjetnik, ali je odvjetnik i jedva se snalazi kao samohrani otac. Uz to, govori Davidu da on to ne bi trebao biti, a posebno mu ističe da on nema ono što bi trebao imati za tu životnu ulogu,“ objašnjava Vaughn.

„Chris Pratt je bio naš prvi izbor”, kaže Sourian. „Zapravo smo ga angažirali čak i bez audicije i susreta. Smatrali smo da je savršeni prijatelj za Vincea.”

shimmer fallbackshimmer fallbackUlogu Emme dobila je Cobie Smulders, koja ima jedinstveni spoj snage i ranjivosti.  

„Priča počinje konfliktno”, objašnjava Scott. „Ona je odmah u sukobu s Davidom,  a trebali smo dočarati da tu ima povezanosti i mada se svađaju stvoriti dojam da su stvoreni jedno za drugo i da se vole. Cobie je to uspjela.”

Emmu David živcira, no unatoč tome želi mu pružiti priliku da se iskaže. „David je nepouzdan. On je jedan od onih simpatičnih, šarmantnih momaka koje svi vole, ali nije netko na koga će se osloniti, a za nekoga kao što je Emma, koja je organizirana i živi uredno, takva veza izvor je velike frustracije“, kaže Smulders.

David želi napraviti sve kako treba, ali muči ga odnos sa svim ljudima koji ga okružuju. „Ima puno ljubavi i brižnosti za Emmu. Shvaća da njegov život i način na koji ga vodi možda nije najbolji, ali želi se promijeniti i biti dio Emminog života i života svog djeteta.”

Najveći oslonac mu je obitelj. „Vrlo su bliski. Kao i sva braća i oni se podbadaju, zezaju i sve ostalo, pa je njihov odnos uvjerljiv. No tu je i duboka povezanost“, kaže Vaughn.   

Hvaljeni poljski glumac Andrzej Blumenfeld je Mikolaj Wozniak, glava obitelji i dobar čovjek koji vjeruje da je najvažnija očinska dužnost brinuti o obitelji. Mikolajeva sreća su njegovi sinovi.  Scott: „Htio sam vrlo blisku obitelj kao kontrast 533 djece. Želio sam i tradicionalnu obitelj, pa sam izabrao poljsku obitelj tradicionalnog stila života za prikaz što je to očinstvo.“

shimmer fallbackshimmer fallbackshimmer fallbackKad David počne potajice pratiti živote svoje djece, ubrzo se nađe upleten u njihovu svakodnevicu. Za Vaughna to je jedan od najprivlačnijih aspekata priče. „Ono što je zanimljivo je što postaje znatiželjan kad vidi njihove profile. Ne može si pomoći da ne pogleda. Zanimljivo je, meni kao ocu, glumiti sa svim tim različitim klincima i istraživati sve te misli koje mi kao ocu lete kroz glavu, kako one dobre tako i strahove.“

Dostavljač je nova verzija francusko-kanadske komedije Starbuck iz 2011., koju je isto režirao Ken Scott. Ime dolazi od slavnog rasplodnog bika koji je imao rekordni broj potomaka, a film se radi o muškarcu koji jednoga dana saznaje da ima 533 djece.

Scott se prisjetio: „Ideju je imao moj koscenarist Martin Petit, koji je zamislio čovjeka koji ima strašno velik broj djece, a kako smo htjeli komediju o očinstvu uzeli smo ono što smatramo ekstremnim — donora koji ima 150 djece. Mjesec dana nakon što smo počeli, u svim medijima je pisalo da je donor otkrio da ima 400 djece! Shvatili smo da naših 150 nije ništa u usporedbi s tom stvarnom pričom, pa smo se prilagodili. Fokusirali smo se na priču koja obrađuje temu očinstva na razigran, ali uvjerljiv način.“  

Starbuck je premijerno prikazan na festivalu u Torontu, gdje je osvojio drugo mjesto za nagradu People’s Choice. Bio je najpopularniji kanadski film 2011., na festivalu u Vancouveru, a po dolasku u kina postao je najpopularniji film rađen u Quebecu te godine.

shimmer fallback


Na površini ovo je komični pogled na čovjeka pred nevjerojatnim događajima. No dublje gledano, to je humanistički portret čovjeka koji uči prihvatiti svoje mane i koji se nastoji usredotočiti na veliku životnu promjenu.

„Male stvari koje činimo čine razliku, a to je ono posebno ovdje. David je netko s kime se možemo poistovjetiti i tko nas sve inspirira u smislu da možemo činiti velike stvari, i to svatko od nas“, kaže Sourian.

Izvorno ime: Delivery Man
Redatelj: Ken Scott
Uloge: Vince Vaughn, Cobie Smulders, Chris Pratt
Žanr: komedija
Trajanje filma: 105 minuta
Godina: 2013.
Država: SAD

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.