Možeš li zamisliti odlazak u kino bez velikog pakiranja kokica koje će ti cijeli film stajati u krilu poput golemog ormara? Ima u njima nešto omamljujuće. Čim se ugodno smjestiš na sjedalo, dok još traju reklame, ruka kreće u kartonsku kutiju, među tople, mirisne kokice. Grickaš ih sve dok ne zagrebeš po dnu kutije. Što je kutija veća to je manja vjerojatnost da će do trenutka otriježnjenja doći. Zato i postoje ta golema pakiranja kokica.
Iako se smatralo da su kokice nezdrave poput čipsa, novija istraživanja pokazala su da je riječ o vrlo zdravoj namirnici koju bi svakako trebalo uvrstiti u prehranu. Naime, obiluju vlaknima i polifenolima, snažnim antioksidansima, čak i u većoj količini, no što ih sadrže neke vrste povrća i voća. Pritom kokice imaju jako malo kalorija i masnoća (naravno, ovisi o tome kako ćeš ih pripremiti. Začiniš li ih s puno maslaca i broj kalorija će narasti).
S obzirom da su tako slasne, a pritom zdrave i ne debljaju, kokice zaista zaslužuju svoj dan, a on se obilježava upravo danas, 19. siječnja. U nastavku ti otkrivamo nekoliko recepata za kokice i zanimljivosti o ovoj najpopularnijoj grickalici.