Dan žena posveti druženju s mamom ili frendicama i povedi ih na jedan od ovih cool evenata

Dan žena, 8.3., svake se godine prigodno obilježava, a mi smo izdvojile najbolje događaje i evenete koje ove godine možete posjetiti upravo na taj poseban dan

Dan žena posveti druženju s mamom ili frendicama i povedi ih na jedan od ovih cool evenata

Nakon veljače posvećene ljubavi, zakoračili smo u ožujak, proljetni mjesec tradicionalno posvećen ženama. Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine, kako bi se odala počast ekonomskim, političkim i društvenim dostignućima pripadnica ženskog spola. 

Prvi Dan žena u povijesti bio je službeno obilježen u SAD-u i to 1909. godine, a simbolično se njime od tada obilježavaju mnogi povijesni događaji, ali i tragedije koje su zadesile žene, a koje društvo ne bi trebalo zaboraviti. Između ostalog, tako je 8.3. izabran kao datum kada bismo se trebali prisjetiti tragedije u tvornici Triangle Shirtwaits koja se dogodila u New Yorku na početku 20. stoljeća. Naime, u požaru u tvornici poginulo je preko 140 žena, a sve zbog neispravnih uvjeta rada. 

Ideja za obilježavanje Međunarodnog dana žena pojavila se upravo početkom 20. stoljeća jer je to bilo doba ubrzane industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, a žene su sve češće i češće ravnopravno s muškarcima sudjelovale u radu. Danas je Dan žena većinom dan kada posebnu pažnju pridajemo ženama oko nas i do kojih nam je stalo, pa im darujemo cvijeće, sitne poklone i znakove pažnje. 

U mnogim se zemljama ženama na taj dan daje poseban tip cvijeća, npr. u Italiji je mimoza simbol Dana žena, a u Mađarskoj se daruju karanfili. Na Zapadu se Dan žena prestao obilježavati 1930-ih i to zbog toga što se taj dan u prošlosti povezivalo s radničkim i komunističkim pokretom žena. S druge pak strane, u Zapadnim se zemljama zato Majčin dan obilježava svake druge nedjelje u svibnju. 

Dan žena je do danas ostao državnim praznikom u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima. 1960-ih su Dan žena počele slaviti i feministice. Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Iako u Hrvatskoj Dan žena nije državni praznik, to ne znači da se ne možete sjetiti neke vama bitne žene i povesti ju u izlazak, kino ili kazalište, a možda i na večeru. Ionako je poklonjeno vrijeme najvrijedniji dar koji nam netko može pokloniti, pa stoga ovog vikenda u znaku žena odvojite svoje vrijeme i provedite barem par sati u ženskom druženju s mamom, sestrom ili prijateljicama. 

Našle smo super ideje i evente koje možete posjetiti ovog vikenda. 

Izložba "Zagreb, grad umjetnica: Djela hrvatskih umjetnica od kraja 19. do 21. stoljeća

Ima li ičeg boljeg od ugodnog nedjeljnog druženja na kavi i izložbi? Nakon što prošećete špicom, ovu nedjelju možete provesti u posjetu Umjetničkom paviljonu, i to na izložbi "Zagreb, grad umjetnica: Djela hrvatskih umjetnica od kraja 19. do 21. stoljeća".

Grad Zagreb oduvijek je bio mjesto ispreplitanja kulture i umjetnosti, ali često zaboravimo upravo na brojne umjetnice koje su dale svoj pečat kulturnom i umjetničkom životu koji Zagreb danas živi. Kako bismo podsjetili na one ranije hrvatske umjetničke vizionarke (koje većinom ostaju samo u faktografskom sjećanju), te ih okupili zajedno sa suvremenim umjetnicama, Umjetnički paviljon u Zagrebu posvetio je prvu izložbu u 2020. godini upravo hrvatskim umjetnicama koje su ostavile neizbrisiv trag u povijesti likovnosti Zagreba, ali, dakako, samim time i cjelokupne hrvatske vizualne scene. Osnovna ideja izložbe jest ponuditi povijesni i kritički presjek iz opusa likovnih umjetnica koje su djelovale i ostavile trag u kulturnom životu grada Zagreba u razdoblju od kraja 19. stoljeća do suvremenog doba. 

Prva je ovo izložba od samostalnosti Republike Hrvatske koja je posvećena samo umjetnicama u ovako velikome vremenskom razdoblju, a koja obuhvaća radove umjetnica kroz sve medije – od klasičnih slikarstva i kiparstva do suvremenih načina umjetničkog izražavanja.

8.3. žene imaju slobodan ulaz u Zoološki vrt Zagreb

"Sve žene koje na Dan žena (u nedjelju 8. ožujka 2020. godine) odluče posjetiti Zoološki vrt grada Zagreba, imaju slobodan ulaz. Vrt je otvoren od 9 do 17, a ulaz je moguć do 16 sati", priopćeno je za javnost iz Zoološkog vrta u Zagebu, a sigurni smo da će mnoge pripadnice nježnijeg spola ova vijest itekako razveseliti. 

U Vrtu posjetitelji mogu upoznati više od 370 životinjskih vrsta, a edukatori ZOO-a napominju kako bi ovaj vikend trebao biti posvećen ženakama svih životinjskih vrsta i njihovoj važnoj ulozi u lancu života. 

Provedite Dan žena uz jednu od najboljih ženskih monodrama "Soba za poglede"

Monodrama proslavljene spisateljice Virginije Woolf "Soba za poglede" o tvorbenome tkivu raširenoga i izrazito nepopularanog fenomena tjeskobe i srama. Socijalna fobija posljedica je nesnalaženja u svijetu happeninga i evanata gdje je sve numerički određeno, likovno zadano i fiksirano u diskursu. Kroz 50 minuta saznajemo što učiniti kada bol zbog prekrivanja različitih sumnji i trauma postane neizdrživa, a predstavu možete pogledati 8.3. u Studiju Chekhov u Gajevoj 10 u Zarebu. 

Inače, ova je monodrama dobitnica dviju nagrada za najbolju izvedbu monodrame na međunarodnim festivalima monodrame BEFEMON u Vojvodini i MONOAKT na Kosovu. NIje li to odličan povod za malo ženskog druženja i kulturnog uzdizanja u nedjelju navečer?

"Gruntovčani" u Kerempuhu

Na sami dan žena kazalište Kerempuh će premijerno izvesti svoju novu predstavu utemeljenu na kultnoj seriji "Gruntovčani". 

U ovoj priči koja se događa u današnje vrijeme, u 21. stoljeću, zatičemo poznate i nezaboravne likove iz Kerstnerovog remek-djela – Dudeka, Regicu, Presvetlog, Cinobera, Martina, Matulu, Babicu, Besnoga, Greticu i druge – a svi se oni nalaze pred velikim izazovima novoga doba. Kada u njihov miran život u Gruntovcu bane državna tajnica Marinela Puvalo, predstavnica novog tipa hrvatskog kapitalizma, i donese megalomansku ideju o gradnji spojnice na europski koridor i industrijske zone, stvari se do te mjere uzburkaju da karakteri i mentalitet naših poznatih likova uz peripetije i međusobne sukobe dođu do punog izražaja.

U apsurdnom sudaru toga gruntovačkoga mentaliteta sa zahtjevima suvremenoga diktiranoga napretka izlaze na površinu sve prepoznatljive društvene i osobne mane – od licemjerja duhom skučene i intrigama premrežene sredine preko sitnotrgovačke surovosti i zadrtosti takozvanih bližnjih pa sve do univerzalne poante o naivnosti i krahu svakoga pokušaja dobrote i idealizma. 

Prisjećanje na avnture Dudeka i Regice te uživanje u novim pustolovinama koje im je spremilo 21. stoljeće - može li se nedjelja navečer ugodnije provesti?

Plešite na koncertu Nipplepeoplea u Tvornici kulture

Nemamo baš svaki dan priliku uživati u hitovima poznatog domaćeg electro pop dua Nipplepeople, no ovog nam se vikenda nudi prilika da plešemo cijelu večer uz omiljene zvukove njihovih skladbi. Naime, Nipplepeople u ožujku kreće na svoju prvu veliku regionalnu turneju tijekom koje će od svirati osam koncerata, a onaj u Zagrebu održat će se 7.3. u Tvornici kulture. Ujedno je i to prvi od osam koncerata na turneji, a idealno je tempiran kako biste ponoć i Dan žena dočekali uz dobru zabavu, glazbu i u društvu prijateljica. 

Na ovoj posebno pripremljenoj turneji band će predstaviti novo aranžiranu set listu pojačanu svježim scensko vizualim elementima, pa se očekuje pravi spektakl. Nemojte ga propustiti. 

Ovog vikenda Opatija postaje centar plesne umjetnosti - posjetite ju

Ako ovog vikenda odlučite da je vrijeme za kratak izlet na more, zaletite se u bajnu Opatiju i svjedočite ili sudjelujte u trećem izdanju jedinstvenog plesnog natjecanja Mamma's show koje će se održati 7.3. u centru Gervais. 

Ples je umjetnost koja pruža mogućnost da tijelom i pokretom izrazimo svoje emocije i pošaljemo snažnu poruku. Zato ne čudi što se na plesno natjecanje Mammas’ show svake godine prijavljuje sve više plesača i plesačica, ove godine njih sto devedeset i dvoje, podijeljenih u sedamnaest klubova iz Hrvatske, Slovenije i Bjelorusije, a riječ je o plesačima i plesačicama dobne skupine 25+. 

Budući da se natjecanje održava večer uoči Dana žena, nakon proglašenja pobjednika, sve ljubitelje plesa i glazbe očekuje koncert grupe Koktelsi koji za tu priliku pripremaju nešto posebno.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.