Buran život glamurozne holivudske dive ljubičastih očiju: Fascinantna životna priča Elizabeth Taylor

Ikona stila, velika glumica i fatalna zavodnica - sve to bila je legendarna Elizabeth Taylor čija nas životna i modna priča uvijek inspirira

Buran život glamurozne holivudske dive ljubičastih očiju: Fascinantna životna priča Elizabeth Taylor

Ljepotica mačkastih očiju i zanosnih oblina, slavna glumica Elizabeth Taylor do danas ostaje jedna od najvećih holivudskih diva svih vremena, a mi ju obožavamo ne samo zbog legendarnih uloga koje je odigrala već i zbog fascinantne životne priče koju je proživjela. Ova fashion ikona koja je preminula 2011. godine i dalje ne gubi na popularnosti,  a mnogi ju i dalje smatraju za jednu od najljepšihžena svih vremena.


Taylor je karijeru započela davnih 1940-ih kada se probila na filmsko platno kao djevojčica. Vrhunac popularnosti Taylor je stekla 1950-ih, a i 1960-ih je nizala filmski uspjeh za uspjehom, da bi ostatak života provela baveći se humanitarnim radom.

Svoj prvi uspjeh ova legenda zlatnog doba Hollywooda može zahvaliti svojem pojavljivanju u drami iz 1951. „A Place in the Sun“ koja joj je donijela prve pohvale kritike i u očima javnosti je iz tinejdžerske zvijezde pretvorila u jednu od najtraženijih holivudskih glumica tog doba.


Iako je u rekordnom roku postala velika zvijezda te su je sve producentske kuće željele angažirati u svojim filmovima, Elizabeth Taylor početkom 1950-ih željela je okončati svoju karijeru zbog nezadovoljstva ulogama koje su joj dodjeljivali. S obzirom na to da je bila jako lijepa te da su je krasile zanosne obline, producenti su često u filmovima pretjerano naglašavali njezin seksepil, a manje pažnje posvećivali njezinim glumačkim sposobnostima, zbog čega je Taylor mislila da nikada neće doseći onu razinu glumačke vještine kojoj je težila.


Ipak, ostala je dio Hollywooda, a čekanje joj se itekako isplatilo, jer je krajem 1950-ih ostvarila neke od svojih najzapaženijih uloga koje su joj donijele i Oscare. Tako je Taylor na kraju završila s čak 6 nominacija za Oscara, a osvojila je dva i to za svoje glavne uloge u filmovima „Butterfield 8“ i „Tko se boji Virginije Woolf?“.

Početkom 1960-ih, Taylor je počela snimati holivudske povijesne spektakle, a jedan od njih bio je i legendarni film „Kleopatra“ za vrijeme čijeg je snimanja započela svoju aferu s Richardom Burtonom, što je dovelo do velikog skandala. Unatoč tome što su ih tabloidi razvlačili po svojim stranicama tračeva, a javnost osuđivala, ovaj veliki glumački par nije prekinuo svoju ljubavnu vezu. 1964. su se vjenčali, a potom su zajedno snimili i jedanaest filmova.


Ljubavna priča ovog para je jedna je od najskandaloznijih prošlog stoljeća. Nakon deset godina braka su se razveli, a potom 1975. opet oženili. Ipak, drugi pokušaj braka neslavno je završio pa je već 1976. uslijedio novi razvod.

Krajem 1960-ih Elizabeth je počela sve manje i manje glumiti, a sredinom 1970-ih njezina je karijera bila na krajnjem zalasku. Unatoč tome, mediji i javnost zadržali su interes za njezin privatni život do njezine smrti. Mora se priznati da se ljubavni život ove velike glumice ne može nazvati uobičajenim. Naime, udala se čak osam puta, za sedam različitih muškaraca, a zbog jednog se čak preobratila na Judaizam. Cijeli život imala je zdravstvenih problema, no to ju nije spriječilo da uživa u svim čarima luksuznog i glamuroznog života.

Elizabeth Taylor nas je napustila u 79. godini života od zatajenja srca, a do danas ju i kritika i publika smatraju jednom od deset najboljih američkih glumica svih vremena. Osim što se divimo njezinim filmskim rolama, ljepoti i čudimo neobičnom privatnom životu, mnogi Taylor smatraju i velikom modnom ikonom čiji je bezvremenski stil vječna inspiracija dizajnerima.


Taylor je tako bila poznata po nošenju koktel haljinica A kroja, koje su naglašavale njezin vitak struk, a popularizirala je i takozvane „mačje oči“, tj. oči snažno iscrtane tušem kako bi se postigao mačkasti, zavodljivi pogled.

Uz sve to, Taylor je bila i strastvena sakupljačica luksuznog nakita te je u jednom trenutku njezina zbirka dragog kamenja bila među najbogatijima na svijetu. Objavila je na tu temu i knjigu „My Love Affair with Jewelry“ u kojoj je opisala svoju strast i ljubav prema lijepom nakitu, kao i vrtoglave iznose novca koje na taj nakit trošila.

Sve u svemu, život ove dame bio je na svakoj razini poseban i dostojan holivudske dive, a mi ju baš zbog njezine ekstravagancije toliko volimo.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.