Bratska ljubav: Joaquin Phoenix nas je još jednom oduševio. Sina je nazvao River

Život obitelji Phoenix obilježila je neimaština, godine provedene u kultu, prerana smrt najstarijeg brata, ali i velika međusobna podrška i ljubav

Bratska ljubav: Joaquin Phoenix nas je još jednom oduševio. Sina je nazvao River

Iako je i prije Jokera imao odličnih uloga, svijet je potpuno poludio za Joaquinom Phoenixom nakon njegove interpretacije najpoznatijeg Batmanovog protivnika. Trenutačno je glumac najpoznatiji član Phoenix obitelji, ali nekada to nije bilo tako. Pred njegovim starijim bratom Riverom bila je vrlo uspješna karijera, no River se predozirao sa samo 23 godine ispred kluba u Los Angelesu. Iako je to bilo još davne 1993. godine, njegov mlađi brat definitivno ga nije zaboravio. Joaquin je naime, prije nekoliko dana svijetu dao do znanja da i dalje misli na svog tragično preminulog brata. Redatelj s kojim je Joaquin radio na posljednjem dokumentarnom filmu otkrio je kako je glumac dobio sina s kolegicom Rooney Maraom te da su ga nazvali River. Idealno je vrijeme da se prisjetimo njihovog neobičnog života i velike bratske ljubavi. 

Image
Jedna od najljepših žena na svijetu

Život pun skandala i kontroverzi: Brigitte Bardot slavi rođendan


Joaquin i River odrasli su u vrlo teškim i poprilično neuobičajenim uvjetima. Dok su bili još vrlo mala djeca zajedno s roditeljima i sestrama su putovali kroz cijelu Ameriku. Zbog vrlo teške financijske situacije River je priznao da je morao sa sestrom svirati gitaru na ulici kako bi zaradili novac za obrok, dok je Joaquin financijski doprinosio sudjelovanjem na raznim natjecanjima u kojima je pokazivao svoj umjetnički talent. U jednom trenutku njihova života roditelji su se pridružili kultu i preselili u Venezuelu što je ostavilo veliki trag na glumce. Joaquin kaže kako su oduvijek bili pobožna obitelj, ali ne i religiozna te da se ne sjeća da su mnogo posjećivali crkvu. 


Zbog nomadskog načina života River nije završio niti jedan razred osnovne i srednje škole što ga nije spriječilo da stvori uspješnu, ali kratku hollywoodsku karijeru. Nakon što su napustili kult, Joaquinovi i Riverovi roditelji promijenili su prezime iz Bottom u Phoenix kako bi simbolizirali novi početak. Njihova majka se zaposlila kao tajnica u produkcijskoj kući što je potpuno promijenilo smjer njihova života. River i Phoenix su zajedno sa sestrama Summer i Rain nastupali kao ulični zabavljači kako bi zaradili nešto novca kada ih je otkrila poznata lovkinja na talente Iris Burton. Ubrzo su sva djeca Phoenix počela glumiti u reklama, serijama i filmovima, a posebno se svojim talentom i šarmom istaknuo River

Iako je glumio u nekoliko filmova i prije, River je slavu stekao ulogom u filmu snimljenom 1986. prema noveli Stephena Kinga. Bila je to uloga koja ga je podigla među najperspektivnije zvijezde tog doba, a mnogi njegovi suvremenici predviđali su mu uspješnu karijeru. Dvije godine kasnije izašao je film Na kraju snaga u kojem je 17-godišnji glumac utjelovio sina kriminalaca koji odluči izabrati drugačiju budućnost. Upravo je zbog te uloge nominiran za prestižne nagrade Oscar i Zlatni globus. Iako nagrade nije osvojio, sama nominacija ga je proslavila i omogućila mu uloge u filmovima poput i .

River je osim u filmu uživao i u glazbi te je često nastupao s Johnnyjem Deppom i Fleaom iz grupe Red Hot Chili Peppers. Osim što je odlično svirao gitaru, River je pjevao i pisao tekstove. Oformio je bend pod imenom Aleka's Attic s kojim je nastupao diljem zemlje, a pjesma Too Many Colors postala je dio filma Moj privatni Idaho.


Možda zbog teških uvjeta odrastanja, a možda zbog roditelja koji su poticali slobodu izražavanja, među braćom nikada nije bilo rivalstva. Bili su ponosni na uspjeh svoje obitelji i uvijek su se međusobno podržavali i bodrili. Joaquin je priznao da je s 15 godina htio odustati od glumačke karijere, ali mu River jednostavno nije to dopustio. Posjeo ga je i natjerao da nekoliko puta gleda kultni film Razjareni bik i rekao mu: "Vratit ćeš se filmu i početi glumiti". Joaquina je taj događaj posve promijenio. Objasnio je to 2019. u govoru na gala večeri Toronto International filmskog festivala. Tada se zahvalio bratu za taj trenutak jer, kako kaže, da mu nije to napravio nikada se ne bi vratio glumi. A da je River imao pravo kada je Joaquina potaknuo da se vrati glumi dokazuju i njegove brojne nagrade. Za uloge je do sada dobio Oscara, dva Zlatna globusa i Grammy te mnogobrojne nagrade na filmskim festivalima. 

River i Joaquin bili su vrlo bliski i pred obojicom je bila blistava karijera no, sve se promijenilo na Noć vještica 1993. godine. River, njegova djevojka, Joaquin i sestra Rain uputili su se u poznati noćni klub The Viper Room kako bi se zabavili i opustili. Ni sat vremena kasnije, Joaquin i Rain su doživjeli najtraumatičniji događaj svog života - River se ispred kluba predozirao drogom. Upravo je Joaquin bio taj koji je nazvao hitnu pomoć, a snimka razgovora kasnije je procurila u medije što je posebno oštetilo tada krhkog glumca. 


Bratova smrt donijela je mnogo trauma mladom Joaquinu koji se godinama borio s alkoholizmom. U tom je periodu nekoliko puta odustao od glume te se opet vratio s pomalo čudnim filmovima i lažnom idejom da će postati hip hop glazbenik. No kada je napokon pobijedio svoju borbu s alkoholizmom i drugim porocima, Joaquin se vratio jači nego ikada i osvojio svijet ulogama poput Jokera i protagonista u filmu . Da je njegova ljubav prema neprežaljenom bratu velika pokazao je u nekoliko govora u kojima je citirao tekstove njegovih pjesama i spomenuo kako je svaka uloga koju je utjelovio na neki način imala veze s Riverom te da cijela obitelj osjeti njegovu prisutnost i vodstvo u teškim životnim situacijama. 

Priča o bratskoj ljubavi bez granica jednako je dirljiva kao i tragična te nam pokazuje da je život vrlo nepredvidiv, ali da je sve nedaće moguće prebroditi ako su uz tebe ljudi koji te vole i podržavaju.