Pročitaj ih čim prije

5 najljepših ljubavnih romana svih vremena koji nas uvijek raznježe

Ako još nisi odlučila što ovog ljeta čitati za vrijeme godišnjeg odmora, sugeriramo ti da obnoviš sjećanje na neke od naljepših ljubavnih priča svih vremena. Ako si ih čitala, daj im i drugu šansu, a ako još nisi - što čekaš?

elaine-howlin-eNMMw7ihJ2Y-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Štivo za plažu uvijek pomno biramo - želimo da je "pitko", da nas obuzme svojom radnjom i da se u potpunosti možemo odvojiti od realnosti i uploviti u imaginarni svijet romana. I iako nam nakladnici svake godine predstave brojne nove književne naslove koje se isplati pročitati, ponekad nam je najdraže vratiti se dobro nam znanim klasicima. Klasici nikad ne razočaraju - oni su kroz stoljeća i desetljeća dokazali svoju vrijednost te ih vrijedi pročitati i više puta.

Image
Jazz is Back!

'Žena za sva vremena': Zdenka Kovačiček uvijek nova i neponovljiva

Baš zato smo ti danas odlučile sugeririrati kojih pet ljubavnih romana da ove godine poneseš na more. Možda si neke već čitala, a možda neke još nisi - u svakom slučaju, isplati se uzeti ih u ruke i prepustiti se otkrivanju njihovih čarobnih, romantičnih svijetova. U nastavku pronađi naš izbor top pet ljubavnih priča svih vremena, koje nas uvijek izniva uspiju očarati.

Ponos i predrasude, Jane Austen

Iako se možda na prvi pogled čini kao običan ljubavni roman, "Ponos i predrasude" su puno više od toga što dokazuje činjenica da su nepresušno nadahnuće naraštajima čitatelja. Svatko tko je posegnuo za ovom virtuozno napisanom knjigom, uživao je u vječnoj ljubavnoj priči simpatične i tople Elizabeth Bennet i kruto gordoga Darcyja, priči o pravoj ljubavi, obiteljima, varalicama i herojima te, naravno, ponosu i predrasudama. Danas je Jane Austen jedna od najčitanijih spisateljica svih vremena, prema čijim su književnim djelima napravljene brojne filmske adaptacije, a njezino najpopularnije djelo svakako su "Ponos i predrasude".

Ana Karenjina, Lav Tolstoj

„Ana Karenjina“ je roman ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, koji je prvobitno objavljivan u dijelovima od 1873. do 1877. godine. Prva pojava romana je bila u „Ruskom glasniku“, ali nije objavljen do kraja, pošto je Tolstoj došao u sukob s urednikom Mihailom Katkovim oko pitanja koja su pokrenuta u završnom dijelu. Stoga je prva pojava romana u cjelini bila u obliku knjige. Naširoko smatrana vrhuncem realizma, „Ana Karenjina“ je remek-djelo književnosti. Tolstoj je ovu knjigu smatrao svojim prvim pravim romanom. Ljubavna priča nesretne kneginje Ane, pripadnice visokog društva u Rusiji i mladog časnika Vronskoga zadivila je svijet, a do danas ostaje omiljeno ljubavno štivo.

Ljubav u doba kolere, Gabriel Garcia Marquez

Florentino Ariza čekao je više od pola stoljeća kako bi ponovio zakletvu svoje vječne vjernosti i besmrtne ljubavi Fermini Dazi, svojoj ljubavi iz mladenačkih dana, koja ga je nakon duge i osujećene ljubavi već jedanput bila odbila i udala se za drugoga. A otada – punu pedeset i jednu godinu, devet mjeseci i četiri dana – Florentino Ariza nije prestao misliti na nju nijedan tren… Ovo je svakako jedan od najljepših romana posvećen bezgraničnoj staračkoj ljubavi, a na određen način i oda bračnoj ljubavi sa svim njezinim poteškoćama, dosadama, nepodnošljivostima i s onom beskonačnom privrženošću što se rađa iz zajednički proživljenih godina. Remek-djelo najvećeg latinoameričkog pisca.

Ptice umiru pjevajući, Colleen McCullough

Colleen McCullough osvojila je svojom australskom epopejom milijune čitatelja. Ova ljubavno-obiteljska saga najvećim se dijelom događa na Novom Zelandu te na australskim visoravnima, u prekrasnim, iako surovim i okrutnim predjelima, na bogatoj farmi s nepreglednim stadima merino ovaca. To je Drogheda, mjesto na kojem se isprepliću sudbine nekoliko generacija likova više ili manje povezanih s obitelji Cleary koja krvavo radi i održava farmu pa i kad vremenske nepogode prijete potpunim uništenjem. Radnja romana obuhvaća više od pola stoljeća (1915. - 1969.), a sve natkriljuje prekrasna ljubavna priča o Meggie, jedinoj kćeri u djecom bogatoj obitelji, i katoličkom svećeniku Ralphu de Bricassartu. Ljubav je to nezamisliva i nedopustiva, ljubav koja u trenutku pobjeđuje dužnost, savjest i ljubav prema Bogu. No sve su velike ljubavi tragične, poput sudbine ptice koja najljepšu pjesmu plaća vlastitim životom.  Godine 1983. ovaj je roman prilagođen kao televizijska mini-serija. Za vrijeme prikazivanja mini-serija je postala druga po gledanosti svih vremena u Sjedinjenim Američkim Državama, odmah nakon serije "Roots".

Jane Eyre, Charlotte Bronte

"Jane Eyre" je engleski roman nastao 1847. godine tijekom romantizma. Kad je objavljen, kao autor je naveden Currer Bell, što je bio pseudonim kojim je Charlotte Brontë krila svoj spol. Roman "Jane Eyre" u svoje je vrijeme bio radikalno djelo jer se temelji na pretpostavci da žene imaju složen unutarnji život, baš kao i muškarci, te da nisu samo površna bića koja definira njihova vanjština i ljepota. "Jane Eyre" izvanredna je priča o jednoj od najneovisnijih i najsamosvojnijih junakinja svjetske književnosti. Siromašna i fizički ne suviše atraktivna Jane Eyre započinje život kao usamljeno siroče u kući tetke koja ju mrzi. Kad odraste postaje guvernanta u Thornfield Hallu, gdje zavoli svojeg poslodavca, bajronovski mračnog i strastvenog gospodina Rochestera, koji se ludo zaljubi u Jane zbog njezine jednostavnosti, otvorenosti i intelektualne znatiželje. No razotkrivanje strašne, mučne tajne razdvaja strastveno zaljubljene junake. Jedan od najslavnijih, najutjecajnijih i najpopularnijih romana svjetske književnosti, iznenađujuće je moderan spoj strasti, romantike, tajnovitosti i napetosti.