Za nježne duše

10 najtužnijih ljubavnih filmova uz koje uvijek možemo plakati

Postoje filmovi koje uvijek možemo ponovno pogledati, a posebno uživamo u velikim ljubavnim pričama bez obzira na tužan kraj i more isplakanih suza

profimedia-0650585396.jpg
Foto: Profimedia.hr

Bez ljubavi ne možemo zamisliti svoje živote, a zbog ljubavnih priča u romanima ili filmovima uvijek se osjećamo živo. Velika ljubavna priča o paru koji je razdvojen zbog okrutnih životnih okolnosti i borba za ljubav je nešto zbog čega će svaka žena zaplakati, ali nakon puno suza će se osjećati bolje.

Image
Slatki i šašavi parovi

Njihove ljubavi se pamte: Jesu li ovo najbolji TV parovi svih vremena?

Zbog toga bez obzira jesmo li dobre ili loše volje, prolazimo li težak prekid ili se nalazimo u sretnoj ljubavnoj vezi uvijek možemo pogledati veliku ljubavnu priču. Filmske priče odnesenu nas u neka druga stoljeća ili na druge kontinente, ali se svejedno često možemo poistovjetiti s tim ženama. Osjećati njihovu sreću ili tugu.

Image

Iako najveće filmske ljubavne priče nemaju sretne završetke i dalje uživamo i osjećamo dok pratimo priču. Zato je uvijek dobro podsjetiti na filmove koje žene najviše vole. Naravno svaka žena ima svoj popis naslova s najvećim filmskim ljubavima, a mi smo se prisjetile filmova koji se najčešće nalaze na ovim popisima.

Ljubavna priča (Love Story, 1970.)

Kultni film iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća vrlo jasno u svom naslovu pokazuje što mu je tema. Oliver, mladić iz bogate obitelji, ludo se zaljubi u svoju kolegicu, ali njegova obitelj se protivi toj vezi. No puno gora sudbina će zadesiti mladi par nakon vjenčanja, Jenny dobije smrtonosnu dijagnozu i imaju još samo malo zajedničkog vremena.

Bilježnica (The Notebook, 2004.)

Najtužnija ljubavna priča među tužnim ljubavnim pričama - ovo je status ovog filma koji obožavaju milijuni žena. Ova romantična drama s Ryanom Goslingom i Rachel McAdams prati par od mladenačke opijenosti do starosti i demencije i dovoljno je snažna da nas rasplače svaki put kada je gledamo.

Zvijezda je rođena (A Star is Born, 2018.)

Rijetko je koji reboot nadmašio stare filmove, posebno kada se radi o klasicima s Judy Garland ili Barbrom Streisand, ali takav je slučaj s ovim filmom iz 2018. Film u režiji Bradleyja Coopera snažno je odjeknu među gledateljima i brzo je došao na popise omiljenih filmova, a gledateljicama se najviše svidjela kemija između dvoje glavnih glumaca.

Romeo i Julija (Romeo + Juliet, 1996.)

Svi znamo radnju najtužnije ljubavne priče svih vremena. Iako se radi o Shakespeareovoj drami koja je već na mnoge načine predstavljena gledateljima, umjetnicima je i dalje veliki izazov. Filma Baza Luhrmanna je poseban zbog zanimljive fotografije i kostima, ali i Leonarda DiCaprija iz ere 90-ih.

Tužna veza (Blue Valentine, 2010.)

Ljubav je velika i plemenita, ali može se na kraju pretvoriti i u nešto vrlo ružno. Ovaj film upravo govori o tome, Michelle Williams i Ryan Gosling prikazali su par koji prolazi kroz veliku mladenačku zaljubljenost, ali kasnije ne mogu sačuvati svoj brak.

Titanic (1997)

"Titanic" je ušao u filmsku povijest s najviše osvojenih Oscara, bio nominiran u 14 kategorija, a osvojio je 11 zlatnih kipića. Koliko je ova priča ostavila traga među gledateljima pokazuje to da i danas ljudi raspravljaju je li Jack (Leonardo DiCaprio) mogao preživjeti? Je li ga Rose (Kate Winslet) mogla spasiti i proživjeti ostatak života s njim? No redatelj James Cameron je tvrdio da Jack nikako nije mogao preživjeti jer bi priča bila besmislena. "Film govori o smrti i rastanku, morao je umrijeti. To je umjetnost", objasnio je veliki redatelj kasnije u intervjuima.

Moja djevojka (My Girl, 1999.)

Iako je ovo priča o djeci ipak se radi o jednom velikom i jako tužnom filmu. Djevojčica Vada i dječak Thomas dane provode u igri uživajuću u ljetnim praznicima, ali ovo nije priča o školskim praznicima nego o prvoj ljubavi, prijateljstvu i smrti.

Moja Afrika (Out of Africa, 1991.)

Inspiriran životom danske spisateljice Karen Blixen, klasik Sydneyja Pollacka nezaobilazna je filmska poslastica i jedna od najvećih filmskih ljubavnih priča. Film je spojio Meryl Streep i Roberta Redforda te postao klasik i osvojio srca milijuna gledatelja. Je li ljubav sloboda i treba li žena samo čekati samo su neka od pitanja koje postavlja ovaj film.

Moulin Rouge! (2001)

Ewan McGregor zaljubljen je kurtizanu Satine (Nicole Kidman), a svoju ljubav ne mogu ostvariti zbog životnih okolnosti. No svoju ljubav, strast i tugu iskazali su kroz pjesme. Iako je film bogat bojama i raskošnim kostimima ipak gledatelji mogu osjetiti njihovu ljubav i gubitak.

Okajanje (Atonement, 2013.)

Osim velike ljubavne priče, ovaj film ima i strastvene scene seksa i mnogi ga po tome smatraju posebnim. Jedan trenutak strasti između Keire Knightley i Jamesa McAvoya postaje veliki nesporazum koji na kraju dovodi do tragedije zbog koje su mnoge žene plakale.