Bez njih nema ni blagdana

10 najboljih božićnih filmova svih vremena - po izboru gledatelja

Blagdani su vrijeme za uživanje u obiteljskim druženjima i hrani, ali i za uživanje u najljepšim božićnim pričama. Vrijeme za gledanje najdražih filmskih priča u kojima ima anđela, Djeda Božićnjaka, šašavih junaka koji uvijek ispričaju sretne priče

profimedia-0379611408.jpg
Foto: Profimedia.hr

Božić je pred vratima, zahladilo je i obavljamo posljednje pripreme za uživanje s obitelji u najljepšem dijelu godine. Dobro društvo i hrana su najvažnije stvari u ovom periodu godine. No u hladnim zimskim danima najljepše je uživati u lijepim i zabavnim filmovima. Postoje neki klasici koje uvijek rado gledamo, a postoje i različiti popisi s najboljim božićnim filmovima. Svima su ipak najdraži filmovi s anđelima, Djedom Božićnjakom ili humoristične obiteljske priče.

Image
Top 7

Filmovi koje kritičari mrze, a publika obožava: Slažeš li se s njima?

Prvi Djed Božićnjak pojavio se na velikom platnu davne 1898. godine, radilo se tada o kratkom filmu. Od tada su božićni filmovi postali nezaobilazni za vrijeme blagdana. Društvena mreža Reddit odlučila je napraviti anketu o najboljim božićnim filmovima i po izboru publike izabrati najboljih deset. U nastavku ti donosimo taj popis, od desetog do prvog mjesta, a na njemu ćeš sigurno pronaći neki film koji ćeš staviti na svoj božićni popis filmova i serija.

Božićna priča (A Christmas Story, 1983.)

Mnogi ovaj film iz 1983. uspoređuju s filmom "Divan život" zbog toga što ružne stvari postaju lijepe. Film prati život dječaka Ralphieja Parkera i njegu obitelj. Njegov brat ne želi jesti, tata je opsjednut lampom u obliku ženske noge, a redovito ga tuče kolega iz škole. Ralphie za Božić želi samo pušku, a nitko to ne odobrava. Međutim u njegovu kaotičnu obitelj stiže Božić koji će biti jako veseo.

Luda božićna zvona (Jingle All the Way, 1996.)

Ovaj film nemoguće izbjeći za svake božićne blagdane, a većina obitelji će uživati u komičnoj i toploj priči. Prezaposleni otac Howard (Arnold Schwarzenegger) želi se iskupiti sinu jer ne provode puno vremena zajedno. Odluči mu kupiti najpoželjniju igračku u tom trenutku - TurboMana. No zbog vrlo neobičnih okolnosti, Howard će se pretvoriti u taj lik.

Vilenjak (Elf, 2003.)

Kada se pravi glumac nađe u pravoj ulozi onda filmovi postaju klasik. Will Ferrell glumi Buddyja, čovjeka koji je odrastao s vilenjacima na Sjevernom polu. Iako misli da je vilenjak došao je trenutak da ode u New York i pronađe svog oca. Susret s novim svijetom bit će jako zabavan za Buddyja, ali i sve ljude koje susretne. Šašava božićna komedija koja će nasmijati svakoga, ali i podsjetiti sve koliko je važno zadržati veselje u našim životima.

Godina bez Djeda Mraza (The Year Without a Santa Claus, 1974.)

Što bi se dogodilo da u prosincu nema Djeda Božićnjaka? Što ako je Djed Božićnjak bolestan ili jako umoran i treba godišnji? U ovom filmu se upravo bave tom temom. Djed Božićnjak se probudio bolestan, a liječnik mu savjetuje da uzme godišnji odmor. Tko će dostaviti poklone za djecu? Baka Mrazica i dva vilenjaka odlučuju riješiti ovaj problem.

Umri muški (Die Hard, 1988.)

Je li "Umri muški" božićni film? Pa svi vjeruju da jeste, ali više bi išao u kategoriju akcijski božićni film. Policajac John McClane (Bruce Willis) pokušava se pomiriti sa ženom Holly (Bonnie Bedelia) za vrijeme Božića te je odluči pratiti na božićni party njezine tvrtke. No onda se pojavljuju loši momci s Hansom Gruber (Alan Rickman) na čelu, a McClane mora zaštititi svoju obitelj.

Divan život (It’s a Wonderful Life, 1946.)

"Divan život" je jedan je od najboljih filmova ikada snimljenih, kao i jedan od najboljih božićnih filmova ikada snimljenih te ga je uvijek najljepše pogledati u crno-bijeloj verziji. Film prati život Georgea Baileya (Jimmy Stewart) koji jedan Badnjak razmišlja o svojoj lošoj sreći i samoubojstvu. No pojavljuje se anđeo čuvar Clarence (Henry Travers) i pokušava ga uvjeriti da je njegov život vrijedan. Ako uspije anđeo će dobiti krila pa mora biti jako uvjerljiv. Lijepa božićna priča koja nas podsjeća da su svi ljudi vrijedni, ali da je važno i svako dobro djelo koje učinimo.

Najluđi Božić (National Lampoon’s Christmas Vacation, 1989.)

Jedan od najsimpatičnijih božićnih filmova koji na vrlo satiričan način pokazuje koliko praznici mogu biti zahtjevni. Problemi od pretjeranog ukrašavanja do lažnog uživanja u obiteljskim druženjima. Chevyja Chasea savršeno glumi u ovom simpatičnom filmu, a Beverly D’Angelo ponovno je zablistala kao njegova dugogodišnja supruga koja daje sve od sebe da održi svoju obitelj na okupu čak i u najtežim okolnostima.

Sam u kući (Home Alone, 1990.)

Nostalgija i blagdani idu ruku pod ruku, pa zato mnogi vole gledati filmove s kojima su odrastali. "Sam u kući" je film koji se obavezno gleda tijekom blagdana i već je tradicija da se cijela obitelj okupi tijekom gledanja filma. Zato je nemoguće ne pogledati film "Sam u kući" koji se tradicionalno prikazuje na televiziji svake godine. Hit napisan prema scenariju Johna Hughesa i u režiji Chrisa Columbusa u kojem se Macaulay Culkin nađe neočekivano ostavljen kod kuće kada njegova obitelj greškom odleti u Pariz. Macaulay Culkin ostaje kod kuće, ali i doživljava nevjerojatne avanture.

Muppetova Božićna priča (The Muppet Christmas Carol, 1992.)

Slavna Muppet ekipa ima svoju božićnu priču. U ovom filmu slavni žabac Kermit, Miss Piggy i ostali su se našli u čarobnoj verziji klasične pripovijesti Charlesa Dickensa. Lijepa božićna priča u kojoj će uživati mali i veliki.

Klaus (2019.)

Animirani filmovi nisu samo zanimacija za djecu što pokazuje i ovoj popis. Film je na prvom mjestu prema izboru gledatelja iako je izašao tek prije nekoliko godina. Ovo je posebna priča o Klausu, velikom bradatom čovjeku koji zna izrađivati igračke za djecu, ali ne voli djecu. Klaus, najgori poštar Jesper i cinična učiteljica žive u Smeerensburgu, najnesretnijem mjestu na svijetu. No stvari će se početi mijenjati i pretvoriti u najljepšu božićnu priču.