U ovim hladnim siječanjskim danima s užitkom biramo jela na žlicu, posebno nakon teškog prosinca. I iako volimo sve juhe i variva; od klasične pileće juhe, krem varijanti od raznoraznog povrća pa sve do mahuna, svako malo volimo isprobati i neki novi recept.
A s obzirom da smo i velike obožavateljice boja, ništa nas ne veseli više nego šareni i pritom hranjivi tanjuri puni začina i aroma. Točno takav je i tanjur pun ove bogate juhe od mrkve i batata koji nas okusima vodi u topli i daleki Tajland.
S manje od deset sastojaka i niti pola sata pripreme, mirisi ove jednostavne i ukusne juhe proširit će se i tvojom kuhinjom.
Sastojci:
- 1 crveni luk
- 4 režnja češnjaka
- komadić svježeg đumbira (oko 2.5 cm)
- 1 batat srednje veličine
- 500 g mrkve (oko 6 mrkvi)
- 1 konzerva kokosovog mlijeka + 400 ml vode
- 2 žlice maslaca od kikirikija
- sok 1 limete (ili limuna)
- žličica curryja
- žličica chilija
- sol, papar po želji, nasjeckani kikiriki za posluživanje
Priprema:
- Luk sitno nasjeckaj i kuhaj na žlici ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri.
- Nakon nekoliko minuta dodaj protisnuti češnjak i naribani đumbir i promiješaj.
- Oguli batat i mrkvu, nareži na male kockice i dodaj u lonac.
- Dodaj cijelu konzervu kokosovog mlijeka, zatim dodaj vode (400 ml). Promiješaj i dodaj maslac od kikirikija i začine po želji, dobro promiješaj i pusti da krčka. Ostavi da se krčka oko 20 minuta, dok batat i mrkva ne omekšaju.
- Kad omekšaju, upotrijebi ručni blender ili sve premjesti u blender kako bi dobila kremastu konzistenciju juhe. Ako voliš da ti juha bude malo rjeđa, dodaj još vode.
- Na kraju dodaj sok limete ili limuna i posluži.