Okusi Tajlanda

Za manje od pola sata napravi ovu zimsku juhu od mrkve i batata

Jednostavna tajlandska juha od batata i mrkve puna je začina, aroma i poput je lijeka za dušu i tijelo

Cupofkale11.jpg
Foto: Instagram/Cupful of Kale

U ovim hladnim siječanjskim danima s užitkom biramo jela na žlicu, posebno nakon teškog prosinca. I iako volimo sve juhe i variva; od klasične pileće juhe, krem varijanti od raznoraznog povrća pa sve do mahuna, svako malo volimo isprobati i neki novi recept.

Image
Bogata i zasitna

Juha od rajčice i leće - savršeno jelo za hladne siječanjske dane

A s obzirom da smo i velike obožavateljice boja, ništa nas ne veseli više nego šareni i pritom hranjivi tanjuri puni začina i aroma. Točno takav je i tanjur pun ove bogate juhe od mrkve i batata koji nas okusima vodi u topli i daleki Tajland.

S manje od deset sastojaka i niti pola sata pripreme, mirisi ove jednostavne i ukusne juhe proširit će se i tvojom kuhinjom.

Sastojci:

  • 1 crveni luk
  • 4 režnja češnjaka
  • komadić svježeg đumbira (oko 2.5 cm)
  • 1 batat srednje veličine
  • 500 g mrkve (oko 6 mrkvi)
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka + 400 ml vode
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • sok 1 limete (ili limuna)
  • žličica curryja
  • žličica chilija
  • sol, papar po želji, nasjeckani kikiriki za posluživanje

Priprema:

  1. Luk sitno nasjeckaj i kuhaj na žlici ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri.
  2. Nakon nekoliko minuta dodaj protisnuti češnjak i naribani đumbir i promiješaj.
  3. Oguli batat i mrkvu, nareži na male kockice i dodaj u lonac.
  4. Dodaj cijelu konzervu kokosovog mlijeka, zatim dodaj vode (400 ml). Promiješaj i dodaj maslac od kikirikija i začine po želji, dobro promiješaj i pusti da krčka. Ostavi da se krčka oko 20 minuta, dok batat i mrkva ne omekšaju.
  5. Kad omekšaju, upotrijebi ručni blender ili sve premjesti u blender kako bi dobila kremastu konzistenciju juhe. Ako voliš da ti juha bude malo rjeđa, dodaj još vode.
  6. Na kraju dodaj sok limete ili limuna i posluži.