Lifestyle
Okusi Tajlanda

Za manje od pola sata napravi ovu zimsku juhu od mrkve i batata

Za manje od pola sata napravi ovu zimsku juhu od mrkve i batata
Jednostavna tajlandska juha od batata i mrkve puna je začina, aroma i poput je lijeka za dušu i tijelo

U ovim hladnim siječanjskim danima s užitkom biramo jela na žlicu, posebno nakon teškog prosinca. I iako volimo sve juhe i variva; od klasične pileće juhe, krem varijanti od raznoraznog povrća pa sve do mahuna, svako malo volimo isprobati i neki novi recept.

A s obzirom da smo i velike obožavateljice boja, ništa nas ne veseli više nego šareni i pritom hranjivi tanjuri puni začina i aroma. Točno takav je i tanjur pun ove bogate juhe od mrkve i batata koji nas okusima vodi u topli i daleki Tajland.

S manje od deset sastojaka i niti pola sata pripreme, mirisi ove jednostavne i ukusne juhe proširit će se i tvojom kuhinjom.

Sastojci:

1 crveni luk

4 režnja češnjaka

komadić svježeg đumbira (oko 2.5 cm)

1 batat srednje veličine

500 g mrkve (oko 6 mrkvi)

1 konzerva kokosovog mlijeka + 400 ml vode

2 žlice maslaca od kikirikija

sok 1 limete (ili limuna)

žličica curryja

žličica chilija

sol, papar po želji, nasjeckani kikiriki za posluživanje

Priprema:

Luk sitno nasjeckaj i kuhaj na žlici ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri.

Nakon nekoliko minuta dodaj protisnuti češnjak i naribani đumbir i promiješaj.

Oguli batat i mrkvu, nareži na male kockice i dodaj u lonac.

Dodaj cijelu konzervu kokosovog mlijeka, zatim dodaj vode (400 ml). Promiješaj i dodaj maslac od kikirikija i začine po želji, dobro promiješaj i pusti da krčka. Ostavi da se krčka oko 20 minuta, dok batat i mrkva ne omekšaju.

Kad omekšaju, upotrijebi ručni blender ili sve premjesti u blender kako bi dobila kremastu konzistenciju juhe. Ako voliš da ti juha bude malo rjeđa, dodaj još vode.

Na kraju dodaj sok limete ili limuna i posluži.