Lifestyle
Bogata i zasitna

Juha od rajčice i leće - savršeno jelo za hladne siječanjske dane

Juha od rajčice i leće - savršeno jelo za hladne siječanjske dane
Ova jednostavna, zdrava i ukusna gusta juha prava je zimska vitaminska, vlaknasta i proteinska bomba

Tijekom hladnih zimskih mjeseci, ne postoji ništa bolje od tanjura tople juhe. A ako si ljubiteljica bogatih i zasitnih krem juha koje su obrok same po sebi, imamo sjajan recept.

Budući da klasična juha od rajčica definitivno spada u naše omiljene, a leću obožavamo u svim jelima, bile smo itekako znatiželjne kad smo naišle na recept za juhu u kojem su ove dvije namirnice glavne zvijezde.

Zajedno s drugim hranjivim sastojcima poput mrkve, celera i češnjaka te špinata, neočekivanih maslina i par žlica kiselog vrhnja (ili grčkog jogurta) kao neodoljivih poslastica na kraju, ova jednostavna, zdrava i ukusna gusta juha prava je zimska vitaminska, vlaknasta i proteinska bomba.

Juha od rajčice i leće

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja

1 luk

4 režnja češnjaka

2 mrkve

2 stabljike celera

2 žličice origana

2 žličice dimljene paprike

sol, papar po želji

190 g leće

voda ili povrtni temeljac (oko litre i pol)

1 konzerva sjeckanih rajčica

85-100 g baby špinata

šaka nasjeckanih maslina

par žlica kiselog vrhnja (ili grčkog jogurta) po želji

Priprema:

Zagrij ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i pirjaj dok ne omekša, oko tri minute. Dodaj nasjeckani češnjak, mrkve i celer i sve skupa pirjaj oko pet minuta. Potom dodaj začine: origano, dimljenu papriku, sol i papar.

Dodaj leću, temeljac i/ili vodu i sjeckane rajčice i pusti neka zavrije. Smanji vatru, prekrij lonac i pusti neka krčka 30-40 minuta, dok leća ne omekša.

Dodaj špinat, narezane masline i ako koristiš, kiselo vrhnje te pomiješaj dok špinat ne uvene.