Lijepa i korisna

Vučika će obogatiti tlo, ali i dodati divne boje u svaki vrt

Ako želiš svom vrtu dodati malo boje, ali i hranjivih sastojaka, vučika je savršen izbor

lupine-799002_1920.jpg
Foto: Pixabay

Imati šareni vrt prepun mirisnog i šarenog cvijeća san je mnogih od nas. Ako si napokon postala vlasnica svog komadića zemlje, sigurno si u potrazi za savršenim biljkama koje će ga krasiti. Jedan od odličnih izbora je i vučika.

Image
Uzgoj i simbolika

Dalija - meksička ljepotica s bezbroj lica svaki će vrt učiniti posebnim

Vučika je otporna i nezahtjevna trajnica vrlo karakterističnog cvata koji nalikuje na svijeću. Prekrasni cvjetovi cvatu među prvim biljkama u proljeće, a ako ukloniš ocvali do biljke ona će vrt svoji bojama krasiti iznova sve do kraja ljeta.

Ono po čemu je posebno korisna je što na korijenje veže dušik iz tla i tako gnoji sve okolne biljke. To ju čini idealnom biljkom za biovrt ako ne želiš dohranjivati tlo umjetnim gnojivom. Osim ljudima, vučika je vrlo privlačna i bumbarima te leptirima koji pomažu u oprašivanju kako same vučike, tako i okolnog bilja. Pripazi samo kada rukuješ njome jer je sok vučike vrlo otrovan, kako za ljude tako i životinje.

Ono što nas posebno veseli kod vučike su prekrasni šareni cvjetovi. Dvije vučike različitih boja lako se križaju i zato svaka biljka može izrasti u potpuno neočekivanoj boji ili kombinaciji boja. Sijati ju možeš direktno iz sjemena u proljeće, ali i propagirati putem dijelova odrasle biljke u jesen. Također trebaš imati na umu da se radi o biljci koja ima jako razgranato korijenje pa ju treba saditi na razmaku od barem 20 centimetara.

Kako bi dobila sjeme vučike jednostavno cvijet pusti da se potpuno osuši i zatim ga uberi. Preporučljivo je sjeme sakupljati iz posljednjih ljetnih cvjetova. Ako ju odlučiš sijati u proljeće prve godine vjerojatno nećeš imati cvjetove, no ako sadiš odrasle dijelove biljke do prvog proljeća razvit će se veliki zeleni grm prepun cvijeća.

Saditi ju je najbolje na jako sunčana mjesta jer uživa biti okupana suncem, a jedino što ne podnosi je presađivanje. Navodnjavati ju ne trebaš svakodnevno, dovoljno ju je zaliti tek dva do tri puta tjedno. Sve ovo čini vučiku jednostavno neodoljivom biljkom koja će koristiti tebi, ali i ostalim biljkama u vrtu.