Uzgoj i simbolika

Dalija - meksička ljepotica s bezbroj lica svaki će vrt učiniti posebnim

Dalija cvjeta u ljeto i sada je krajnje vrijeme da je posadiš. Ne traži puno pažnje, no uzvraća prekrasnim cvjetovima

pexels-jeswin-thomas-627643.jpg
Foto: Pexels

Zbog svojih velikih cvjetova koji dolaze u raznim bojama, ali i oblicima, dalija je jedna od onih biljaka koju svatko želi u svom vrtu. Porijeklom iz Meksika, kasnih 1700-tih donesena je u Madrid, odakle se proširila Europom, a kao posljedica križanja s drugim biljkama, danas postoji mnoštvo različitih vrsta dalija, a prema obiku cvjetova dijele se u čak deset podvrsta od kojih su najpopularnije lopočaste dalije (Dahlia Pearl of Heemstade), loptaste dalije (Dahlia Cryfield harmony) i jednostavne dalije (Dhalia Yellow Comet).

Image
Uzgoj i simbolika

Tulipan - sve što trebaš znati o ovom divnom orijentalnom cvijetu

Dalija Astecima nije bila ukrasna biljka, već sirovina od koje su radili brašno ( sušli su i mljeli lukovicu), dok su od stabljike radili cijevi za vodu. Zbog toga što im je toliko značila, Meksikancima je dalija nacionalni cvijet. Dalije mogu narasti od 20-ak do 150 centimetara u visinu, a cvatu od ranog ljeta do kasne jeseni, odnosno do prvih mrazova.

Uzgoj dalija

Želiš li ove južnoameričke dive u svom vrtu, na to trebaš misliti u rano proljeće, no i sada je dobro vrijeme za sadnju dalija. Gomolje posadi na dubinu od četiri do šest centimetara s klicom prema gore, na sunčano mjesto, u dobro dreniranu zemlju. Sadiš li dalije velikih cvjetova, vodi računa da će svakoj od njih trebati tri do četiri metra prostora, dok će manjim dalijama biti dovoljno dva metra.

Posađene lukovice prekrij s malo mahovine ili ogranskog gnojiva. Kada biljka dosegne visinu od 15 centimetara ukloni sve stapke osim one najjače, a kada se razlista, otkini onaj najviši par listova kako bi potaknula grananje i gušće cvjetanje.

Dalije jako brzo raste i zbog toga trebaju dosta vode, no isto tako vodi računa, da je tlo propusno i da se voda ne zadržava. Jednom mjesečno prihranjuj je gnojivom bogatim fosforom i kalijem.

Što je više budeš obrezivala, to će ona više cvjetati pa se ne ustručavaj nabrati buket dalija za svoj blagovaonski stol, no ipak, nemoj to činiti za najjačeg sunca, već rano ujutro.

Nakon prvog jakog mraza, izvadi lukovice iz zemlje, ostavi ih da se osuše na suncu nekoliko dana, odvoji pažljivo svaku lukovicu oštrim nožem, ostavi dan dva na zraku da rez zaraste pa zamotaj u novine i spremi na hladno, suho mjesto do ranog proljeća kada ćeš ih opet zasaditi u zemlju.

Dalija ima jaku simboliku i znači vječnu ljubav te duboku privrženost nekome. Zbog toga je dalija nerijetko u svadbenim buketima, a poklanja se i za godišnjice braka. Također, simbolizira unutarnju snagu, dostojanstvo i eleganciju.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.