Velike i prekrasne

Najljepše velike pasmine mačaka koje su i sjajni kućni ljubimci

Iako smo uglavnom navikli na manje mačke za kućne ljubimce, i one malo veće jednako su privrženi ljubimci puni ljubavi, a posebno ove vrste

velike-macke.jpg
Foto: Unsplash

Na prvi je pogled mačke lako svrstati u kategoriju malih kućnih ljubimaca. No iako postoji mnogo malih pasmina mačaka, tu su velike pasmine mačaka koje bi vrlo lako mogle ući u kategoriju velikih kućnih ljubimaca. One zasigurno nisu veličine lava, ali mnoge su veće od brojnih divljih mačaka koje se nalaze diljem svijeta.

Image
Jesi li znala?

Zanimljive činjenice o mačkama koje možda nisi znala

Iako sve pripitomljene mačke zadržavaju i pokazuju puno svojih instinkta divljih mačaka, kako one velike, tako one male, mačke s ovog popisa zapravo su izvrsni kućni ljubimci, čak iako su toliko velike. Velike pasmine mačaka mogu zahtijevati više pažnje od malih pasmina, jednostavno zato što im treba više prostora da zadovolje svoje potrebe. To postaje nezgodno ako mačku namjeravaš držati u zatvorenom, a živiš u malom prostoru.

No unatoč tomu, one su sjajni kućni ljubimci, a najvažnije je odabrati pasminu idealnu za tvoj životni stil, jer svatko želi nešto drugačije kada je u pitanju kućni ljubimac. Velike pasmine mačaka uvelike se razlikuju u pogledu temperamenta, razine aktivnosti, osobnosti i veličine i zato je važno istražiti pasminu prije nego što svom budućem ljubimcu poželiš dobrodošlicu u kuću. A evo i nekih pasmina velikih mačaka koje čine najbolje kućne ljubimce.

Britanska kratkodlaka mačka

Britanska kratkodlaka mačka mirne je naravi, ne boji se pokazivanja naklonosti i jako se voli maziti. Izvrsni su kućni ljubimci za obitelji s djecom koja žele živog "medvjedića" ili za starije osobe koje žele poslušnog pratitelja. Britansku kratkodlaku mačku najčešće ćeš pronaći u plavo-sivom krznu, ali dolaze u raznim bojama i uzorcima.

Chausie mačka

Pobrini se da, ako Chausie mačku dovedeš kući, ima puno kutaka koje može istraživati. Ove pametne mačke vole učiti, što je vrlo impresivno, stoga se nemoj bojati podučavati ih trikove ili ih upustiti se u avanture na otvorenom. A budući da su Chausie mačke vrlo aktivne, možda će trebati unositi više kalorija od Britanske kratkodlake mačke.

Maine coon mačka

Maine coon mačke su čvrste, krznene mačke koje mogu izdržati oštre zime na američkom sjeveroistoku. Unatoč dominantnom izgledu s velikim ušima i dugačkim repovima, Maine coon mačke jedna su od najboljih pasmina mačaka za djecu. Njihova razigrana, prijateljska narav i želja da budu uključeni u sve aktivnosti čine ih društvenim kućnim ljubimcima.

Norveška šumska mačka

Norveške šumske mačke obožavaju grebalice i penjalice, jer se za njih smatra da su u prošlosti lutale vikinškim brodovima kako bi lovile glodavce. Danas, to su članovi obitelji puni ljubavi koji trebaju prostor koji mogu nazvati svojim. Kad su raspoložene, stisnut će se k tebi, ali nemoj forsirati. Samo uživaj u njihovom društvu, jer će te vjerojatno pratiti svugdje.

Pixiebob mačka

Mačke Pixiebob dobro se snalaze u kućanstvima s djecom i drugim kućnim ljubimcima. Njihov avanturistički duh i spremnost da se pridruže zabavi čine ih izvrsnim ljubimcima. S malenim repovima i debelim dvostrukim krznom, Pixiebob mačkama potrebna je posebna pažnja - redovito ih četkaj kako bi im krzno izgledalo sjajno.

Ragamuffin

Još jedna pasmina mačaka koja se dobro slaže s djecom je Ragamuffin. Slično Britanskim kratkodlakim mačkama, Ragamuffini su odlični prijatelji za introverte i starije osobe. Ove se mace maze i uživaju u igri sa svojom omiljenom osobom, zato na raspolaganju uvijek mora imati neke igračke. Zbog njihove sklonosti da vole i vjeruju lako, toplo se preporučuje da se Ragamuffini drže kao kućne mačke.

Ragdoll

Kao jedna od najprivrženijih pasmina mačaka, Ragdoll mačke idealne su ljude s djecom ili one kojima je potrebna mačka puna ljubavi. Za razliku od Britanske kratkodlake mačke, ove mačke uživaju kad ih se uzme u naručje i nosi. Svijetloplave oči zapanjujuća su značajka ovih velikih mačaka, a kako bi izbjegla njihovu pretilost, svaki se dan igraj s njima.

Sibirska mačka

Hvaljene zbog svoje fizičke snage, ove su mačke također vrlo meke. Njihovo dugo, troslojno krzno pruža im toplinu i , što im je i potrebno jer su ove mačke iz hladne Rusije. Nježne sibirske mačke uživaju u redovnom igranju sa svojim obiteljima, a njihova ih inteligencija čini i podlim malim vragovima koji mogu pronaći put u bilo koji prostor u koji žele.