POZITIVNE STVARI

Što možemo naučiti od generacije Z? 6 važnih lekcija koje bismo trebali usvojiti od mlađih

Uz famoznu generaciju Z vežu se brojne predrasude, a lijenost i ovisnost o tehnologiji samo su neke od karakteristika koje se pripisuju mladim ljudima rođenima između 1997. i 2012. godine. Ipak, postoji i nešto bismo od njih mogli naučiti

felix-rostig-UmV2wr-Vbq8-unsplash (1).jpg
Foto: Unsplash

Uz famoznu generaciju Z vežu se brojne predrasude, a lijenost i ovisnost o tehnologiji samo su neke od karakteristika koje se pripisuju mladim ljudima rođenima između 1997. i 2012. godine. Pripadnici generacije Z došli su nakon vrlo popularnih milenijalaca, od kojih se uvelike razlikuju. Za razliku od svoje prethodne generacije, Z-jeveci su odrasli uz mobitele i društvene mreže bez kojih ne mogu zamisliti svoj život. Oni ne znaju kako je svijet izgledao kad nije bilo interneta.

Image
SRETAN ŽIVOT

Tajna dugovječnosti? Ove navike mogle bi ti produljiti život

Pragmatični i progresivni, odrasli su u neizvjesnom svijetu koji se brzo mijenja. Uz to, tijekom svog života morali su se suočiti s brojnim svjetskim problemima poput ratova, kriza i pandemije. Sve to uvelike je utjecalo na njihov razvoj te im omogućilo da na život gledaju s neke posve drugačije perspektive koja je starijim generacijama nepoznanica. Otvoreni su, inovativni, spremni učiti. Razmišljaju izvan okvira i ne boje se preuzeti rizik kad je u pitanju ostvarivanje njihovih snova, želja i vizija.

Oni su i društveno odgovorni i žele u svijetu ostaviti pozitivan trag, a upravo to im je i glavna misao vodilja koja ih pokreće. Milenijalci, generacija X i  baby boomeri od ove mladeži mogli bi naučiti puno toga, a one najvažnije lekcije navodimo u nastavku.

Poduzetnički duh

Generacija Z poznata je po svom poduzetničkom duhu, a takav način razmišljanja uvelike doprinosi stvaranju bolje poslovne klime u zemljama u kojima žive i djeluju. Spremni su preuzeti rizik, potiču inovacije i stvaranje pozitivnog radnog okruženja koje potiče kreativan način rješavanja poslovnih problema. Nadalje, svjesni su činjenice da im je kontinuirano učenje neophodno za osobni i profesionalni razvoj.

Image
Foto: Pexels

Društvena odgovornost i briga o okolišu

Pripadnici ove generacije trude se biti ekološki svjesniji, a održive prakse i društvena odgovornost su im vrlo važni. Znaju da svojim ponašanjem utječemo na planetu te su spremni mijenjati svoje navike. Mnogi od njih okreću se održivim modnim brendovima te prirodnoj kozmetici. Iz njihove predanosti prema zaštiti okoliša starije generacije mogu puno toga naučiti.

Zdrava ravnoteža između posla i privatnog života

Iako ih mnoge starije generacije smatraju lijenima, pripadnici Z generacije zapravo samo znaju postaviti zdrave granice na radnom mjestu. Svjesni su svoje vrijednosti, fleksibilni su i spremni mijenjati radno okruženje dok ne pronađu ono što ih istinski usrećuje.  Za razliku od pripadnika generacije X, oni ne žele čitav svoj radni vijek provesti na jednom mjestu. Uz takav pristup poslu, pripadnici ove generacije vjerojatno neće imati problema sa stresom i 'burn-out' sindromom.

Image
Foto: Pexels

Otvorenost prema promjenama i prihvaćanje različitosti

Generacija Z poznata je po svojoj prilagodljivosti i spremnosti da prihvati promjene. Ova prilagodljivost može biti značajna prednost u inovativnim industrijama, gdje se stalno pojavljuju novi materijali, metode i propisi. Uz to, oni prihvaćaju različitosti i nemaju predrasude vezane uz nečiji spol, rasu ili nacionalnost. S takvim stavom i načinom razmišljanja, doprinose kreiranju skladnijih odnosa i općenito stvaranju boljeg društva.

Prihvaćanje tehnologije

Pripadnici ove generacije odrasli su uz tehnologiju stoga i ne čudi da je vrlo vješto koriste u svojoj svakodnevici. To im omogućava da brže usvajaju digitalne alate i nove softvere, a to se pozitivno odražava na rezultate koje postižu u karijeri i profesionalnom životu. Prihvaćanje novih tehnologija omogućava im da bolje upravljaju projektima, budu produktivniji i komuniciraju na učinkovitiji način.

Briga o mentalnom zdravlju

Za razliku od pripadnika prethodnih generacija, razgovori o mentalnom zdravlju generaciji Z nisu tabu tema. Oni otvoreno dijele svoja iskustva putem društvenih mreža, najčešće TikToka, te se ne ustručavaju zatražiti stručnu pomoć ako smatraju da im je ona potrebna. Vlastito zdravlje i udobnost su im na prvom mjestu.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO BITI SRETAN?