DIY ideje: Kako možeš poboljšati kvalitetu zraka bez ovlaživača

Pronašle smo par zanimljivih DIY ideja kako možeš spriječiti suhi zrak i zamijeniti kupovni ovlaživač, a čak i napraviti svoj

DIY ideje: Kako možeš poboljšati kvalitetu zraka bez ovlaživača

Iako je proljeće došlo, temperature su i dalje niske što u većini slučajeva znači suhi zrak u našim domovima.  Grijanje 'usisava' svu vlagu iz zatvorenog prostora. Smanjena vlaga u zraku može dovesti do upale i začepljenja sinusa. Niža razina vlage je također teška i za biljke u stanu ili kući jer izvlači vlagu iz listova brže nego što je korijenje može zamijeniti.

Image

Kvaliteta zraka je ovih dana iznimno važna, a poboljšati ju možeš s ovih 10 biljaka


Uz to, i u vrijeme pandemije koronavirusa, često smo čule savjete da je dobro održavati vlažnost u domu jer naše sluznice unutar usta, nosa, dišnih puteva i očiju mogu poslužiti kao membrana u zaštiti od koronavirusa - ali moraju biti vlažnevia Giphy


Povećanje vlage pomoću ovlaživača očigledno je rješenje, ali kupovina ovih uređaja za svaku sobu može biti skupa investicija, a i povećat će naše račune. Uz malo domišljatosti, možemo povećati razinu vlage ovim jednostavnim trikovima. 

1. Prokuhajte vodu

Kipuća voda ispušta oblake pare u zrak. Stoga napravite tjesteninu za večeru, skuhajte sebi šalicu čaja ili jednostavno stavite lonac na štednjak. Ako dodate nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja, svježeg bilja ili sušenih začina poput cimeta, dobit ćete i ugodan miris u svom domu. Nakon što voda zakuha, pustite lonac na vatri još desteak minuta, a zatim ulijte vodu u kuhinjski sudoper kako bi se smanjile i nakupine masnoće u odvodu.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

2. Isparavanje je uvijek dobra ideja

Isparavanje je proces pretvaranja tekuće vode u vodenu paru nakon izlaganja povećanoj temperaturi i prirodni je dio vodenog ciklusa. Evo nekoliko načina kako ovo čudo prirode može raditi za vas i povećati vlagu u vašem domu: Postavite zdjelice s vodom u blizini prozora ili radijatora. Napunite keramičku ili metalnu zdjelu vodom i stavite je iznad radijatora. 

3. Iskoristite sobne biljke

Transpiracija je proces koji biljka koristi da bi izvukla vodu i hranjive tvari iz tla, premjestila je kroz korijenje, stabljike i lišće, a zatim veći dio te vode vratila u atmosferu u obliku vodene pare ispuštene kroz lišće. Što to znači za vas? Da možete dodati malo vlage u svaku sobu tako što ćete imati biljke u njima. Grupiranje biljaka daje najbolje rezultate, jer množi broj lišća i površinu koja ispušta vodenu paru. Dobro ih zalijevajte, kako biste pomogli biljkama da održavaju optimalnu razinu vlage.

4. Prednosti tuširanja i kupke

Ne postoji ništa bolje od vrućeg tuša za početak dana ili tople kupke za kraj. Još je bolje kada koristite svu tu vodu za dodavanje vlage u svoj dom. Ostavite vrata kupaonice otvorena dok se tuširate ili ih otvorite čim završite, tako da će vlaga otići u susjednu sobu. Umjesto da ispraznite kadu onog trenutka kad izađete, pustite ju u kadi dok se ne ohladi, dajući joj vremena da ispusti vodenu paru u zrak.

shimmer fallback


(Foto: Pexels)

5. 'Lažni' ovlaživač uz pomoć vješalice 

Napunite zdjelu vodom, u sredinu stavite savijenu žičanu vješalicu tako da može „sjediti“ preko zdjele, a zatim navlažite vlažnu krpu ili ručnik i stavite preko vješalice, tako da je djelomično u vodi. Ručnik će uiti odu iz posude, koja će potom ispariti u zrak. Ovo je učinkovitije od punjenja posude vodom zbog veće površine koju nudi ručnik. Pokušajte staviti ovo DIY ovlaživač u blizini svoje postelje  kako biste noću spriječili začepljenje nosa.

6. Kućni uređaji vaš su saveznik

Umjesto da perilica posuđa prođe kroz ciklus vruća-suha, otvorite vrata nakon završetka postupka pranja i pustite da ta količina parne vode navlaži vaš zrak. Umjesto da osjetljivu odjeću ubacujete u sušilicu za odjeću, objesite ih na stalak za rublje u kuhinji ili kupaonici. Smanjit ćete račune i dodati vlagu suhom zraku. 

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.