Kućni ljubimac kao član obitelji

Razmišljaš o udomljavanju psa? Evo što moraš znati

U javnosti se vode mnoge rasprave o tome je li bolje udomiti ili kupiti psa. Mi ti danas donosimo mali vodič kroz udomljavanje pasa koji bi ti mogao pomoći da se odlučiš u svoju obitelj uključiti i novog četveronožnog člana

richard-brutyo-xvYxGcwFvuE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Udomljavanje psa može se činiti pomalo zastrašujuće jer nikada ne možeš biti skroz sigurna kakvu će narav tvoj pas imati, hoće li ga se lako socijalizirati ili, ako je stariji, je li već iskusio neke životne traume.

Image
Kućni ljubimci kao lijek

Kako mi je udomljavanje mace pomoglo u vrijeme korone i potresa

No, istovremeno, udomljavanje psa je prekrasna prilika da u svoju obitelj prihvatiš novog člana i istovremeno ljubimcu pružiš drugu priliku za sretan život. A svaki pas, neovisno o tome kako izgleda i koliko je star, zaslužuje topao dom pun ljubavi.

U nastavku ti donosimo sve što trebaš znati o udomljavanju psa.

Razlozi za udomljavanje

Odrasli psi udomljeni iz skloništa za nezbrinute životinje obično su mirniji i imaju već uhodanu rutinu i oblikovanu osobnost u odnosu na mlado štene. Neki stariji psi koji su raspoloživi za udomljavanje već su trenirani, naučili su kućna pravila i razumiju osnovne naredbe. Uz to, prednosti udomljavanja pasa je i činjenica da su ti psi, ukoliko je o njima brinula neka udruga, većinom kastrirani, cijepljeni i odličnog zdravstvenog stanja te da ćeš u startu u njih morati uložiti mnogo manje novca no što je to slučaj s kupljenim psićima.

Uz to, u nekim slučajevima, sklonište za životinje bit će upoznato s poviješću psa i moći će ti pomoći da pronađeš kućnog ljubimca koji će odgovarati tvom domu i načinu života - primjerice, psa koji se snalazi u interakciji s djecom i drugim kućnim ljubimcima. Udruge za zaštitu životinja mogu pružiti i dragocjenu pomoć i savjete tijekom cijelog života psa ili čak prihvatiti psa natrag kako bi mu pronašli prikladniji dom ako se vaš odnos ne razvije kako si očekivala ili se okolnosti udomljavanja promijene.

S obzirom na broj pasa koji su raspoloživi za udomljavanje, gotovo je sigurno da ćeš pronaći ljubimca koji je savršen za tebe – samo ako dopustiš psu da ti osvoji srce. Upravo je neizmjerna ljubav i zahvalnost koju će ti tvoj novi pas pružiti najveća nagrada za udomljavanje, a uopće ne sumnjamo da ćeš se i ti zaljubiti preko ušiju u svog novog ljubimca te tako dobiti životnog suputnika beskrajne odanosti. Sklonište i azil nisu lijepa mjesta za život bilo koju životinju – otvori svoja vrata nekom psu i zauvijek i njemu i sebi promijeni život. I to na bolje.

shimmer fallback

O čemu trebaš razmisliti

Naravno, kao i kod udomljavanja bilo kojeg drugog kućnog ljubimca, postoje čimbenici koje trebaš razmotriti prije dovođenja novog prijatelja kući. To je možda još i važnije kod udomljavanja pasa jer mogu imati „mušice“ , ovisno o svom životu prije dolaska u sklonište, kojih bi trebala biti svjesna. Dakle, o ovim stavkama svakako razmisli prije no što dovedeš psa kući kako biste oboje bili spremni i sretni s promjenom:

  • Psi vole imati prostora za kretanje i ne vole biti skučeni u malim prostorima. Budi iskrena o svojem životnom prostoru - imaš li mjesta za psa?
  • Iako možda imaš mjesta u svom srcu za psa, također je potrebno imati dovoljno slobodnog vremena. Za razliku od mačaka, psi se više oslanjaju na ljude za šetnju i igranje pa moraš biti sigurna da imaš vremena za ispunjavanje njegovih bihevioralnih, društvenih i fizičkih potreba.
  • Stariji psi mogu imati određene obrasce ponašanja koje se teško može promijeniti. Može potrajati neko vrijeme prije nego što se pas privikne na svoj novi život s tobom, ali nemoj se obeshrabriti - starije pse se itekako može naučiti novim trikovima!
  • Nažalost, neki se psi nalaze u skloništima za nezbrinute životinje jer su imali tužnu prošlost. U tim slučajevima pas može imati određene poteškoće, primjerice sa zdravljem ili ponašanjem. Pitaj savjetnika iz skloništa za što više informacija o povijesti željenog psa kako bi znala što možeš očekivati.
  • Ako već imaš kućnog ljubimca, njihovo upoznavanje provedi pažljivo. Ponekad je ono lakše s udomljenim štencem nego s odraslim psom.
  • Ako je pas bio uzgajan za rasplod ili izložbe, možda je naučio određene obrasce ponašanja zbog čega će mu trebati tvoja pomoć kako bi se bolje prilagodio.
  • Briga za psa uključuje osiguranje kućnog ljubimca, veterinarsko liječenje i redovitu kupnju hrane. Sve je to dio „posla“ odgovornog vlasnika kućnih ljubimaca, stoga moraš biti sigurna da imaš dovoljno sredstava prije udomljavanja psa.
  • Pas je doživotna obveza i važno je pružiti udomljenom psu stabilno okruženje i prije nego što ga dovedeš kući.
shimmer fallback

Od kuda udomiti psa?

Postoje razne udruge diljem zemlje koje omogućuju udomljavanje pasa, od nacionalnih udruga za zaštitu životinja do lokalnih skloništa i štenara. Informacije o brojnim mogućnostima udomljavanja dostupne su na internetu, a za preporuku možeš pitati i svog lokalnog veterinara. Kada si pronašla sklonište za nezbrinute životinje iz kojeg ćeš udomiti psa - posjeti ga! Sklonište bi trebalo izgledati i mirisati čisto, a osoblje treba imati vremena za detaljan razgovor s tobom i sva pitanja.

shimmer fallback

Postupak udomljavanja

Razgovaraj s osobljem u skloništu za nezbrinute životinje o vrsti kućnog ljubimca kojeg tražiš. Trebali bi ti pokazati pse za koje smatraju da bi ti najbolje odgovarali. Kada si pronašla savršenog dlakavog prijatelja, obavijesti osoblje u skloništu kako bi ga rezervirali za tebe. Prije udomljavanja, većina skloništa za nezbrinute životinje htjet će te posjetiti kod kuće kako bi se uvjerili da je okruženje prikladno za psa. Nemoj stoga biti tužna što ga sa sobom ne možeš uzeti isti dan!

No, iako se udomljavanje psa obično pažljivo planira unaprijed, ponekad može doći do iznenađenja. Ako naiđeš na psa lutalicu i poželiš ga udomiti, postoji nekoliko stvari koje bi prije toga trebala učiniti:

  • Prvo se trebaš uvjeriti da pas nema vlasnika. Možeš početi tako da se raspitaš kod susjeda je li netko možda izgubio psa, postaviš plakate u lokalnom području i obavijestiš najbližeg veterinara. Ako ne uspiješ otkriti identitet vlasnika, odvedi psa veterinaru kako bi provjerila ima li ugrađen mikročip s informacijama o vlasniku.
  • Ako su podaci na mikročipu zastarjeli, vlasnika nije moguće pronaći ili ako pas nije mikročipiran, tek tada možeš udomiti psa. Zamoli veterinara da obavi detaljan pregled kako bi bila sigurni da je pas zdrav i saznala jesu li psu potrebna ikakva liječenja.
shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.