Radosti i kad smo vani

Ove 'outdoor' zimske aktivnosti odlična su alternativa teretani

Teretane i sportski centri su zatvoreni, ali zato možemo vježbati na otvorenom. Donosimo ti pet ideja za sportove na otvorenom kojima se možeš baviti tijekom time

To što je zima ne znači da ne možemo biti aktivni: Ove 'outdoor' zimske aktivnosti su odlična alternativa teretani

Zbog nezavidne epidemiološke situacije u kojoj se Hrvatska trenutno nalazi teretane, joga i sportski centri ne rade. Već gotovo dva tjedna nismo u mogućnosti uživati u kolektivnoj vježbalačkoj atmosferi i moramo pronaći nove načine za održavanje fit forme. Da je toplije doba godine, vjerujemo kao bi gradski parkovi bili puni biciklista, šetača i rolera, no s obzirom da je prosinac - teže je pronaći aktivnosti koje možemo vježbati na svježem zraku, bez straha od zaraze. 

Image

Što je važnije za mršavljenje - prehrana ili vježbanje?

U nastavku ti donosimo pet prijedloga za zimske sportove kojima se možeš baviti ove zime. Svi su sigurni za prakticiranje, odlično djeluju na um i tijelo te ćeš uz njih zasigurno uspjeti održati zavidnu formu. Od nordijskog hodanja, pa sve do običnog trčanja - s ovih pet sportova možeš se baviti sljedećih par mjeseci. 

Nordijsko hodanje

Nordijskim hodanjem aktiviraš 90 posto svojih mišića, a jedini drugi sport kojim to možeš postići je plivanje. U odnosu na klasično hodanje, nordijski tip sa štapovima, sagorijeva čak do 40 posto više kalorija, a višak kilograma se topi.

Aktivirajući i ruke, uz noge, ravnomjerno raspoređuješ težinu među njima i različitim grupama mišića cijelog tijela, te aktiviraš i gornji dio tijela koji je klasičnim hodanjem zapostavljen. Time se, kroz korištenje štapova, tijelo tjera prema naprijed, održava se pravilno držanje i raspon pokreta ramena i ruku kakav bi trebao biti kod prirodnog hodanja.

Planinarenje

Planinarenje je aerobna aktivnost koja snažno pokreće srce i rad svih mišića. Osim što višestruko koristi zdravlju i gradi dobru kondiciju, višesatno pješačenje u prirodnom okruženju rezultira i čvrstim prijateljstvima jer planinska priroda ima moć stvaranja neraskidivih veza među ljudima.

Osim što povoljno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava, planinarenje jača mišićno-koštani sustav, potiče metabolizam i rad endokrinog sustava te jača obrambene snage organizma.

Klizanje

Baš poput rolanja, klizanjem jačamo mišiće nogu, posebno natkoljenice te mišiće zdjelice, odnosno gluteuse s naglaskom na gluteus medius (bočni dio mišića stražnjice) kojeg inače moramo aktivirati posebnim izolacijskim vježbama.

Stabilizatori kralježnice, točnije mišići trupa i leđa moraju biti konstantno aktivni kako bismo održavali ravnotežu na ledu, a značaju ulogu imaju i ruke koje prate naše pokrete te nam olakšavaju kretnje. Neupitno je i kako klizanje poboljšava izdržljivost mišića, ali i kardio izdržljivost. 

Skijanje

U hladne, zimske dane aktivnost koja je uvijek odličan odabir jest skijanje. Ljudi svih dobi, bez obzira na razinu vještine, mogu imati koristi od dana provedenog na snijegu jer se radi o vrsti rekreacije koja je dobra ne samo za tijelo nego i za um.

Skijanje ima pozitivan učinak na srce i cirkulaciju, mišiće, jača kosti i zglobove, povećava fleksibilnost i posebno dobro djeluje na ravnotežu tijela. Uz sve to, još je i zabavno!

Trčanje

Trčanje je odlična outdoor aktivnost kojom se možemo baviti tijekom cijele godine, pa tako i hladnih mjeseci. Mnogima je trčanje fizička aktivnost koju će rado odabrati i dati prednost pred drugim aktivnostima.

Trčanje je jednostavno, besplatno i jedino što je potrebno jest da se odlučite i krenete. Trčanje donosi niz prednosti za ljudski organizam: smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa tipa II, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, srčanog udara, nekih vrsta karcinoma i niza drugih bolesti. Osim toga, studije potvrđuju da trčanje značajno poboljšava emocionalno i mentalno zdravlje i pomaže u postizanju dugovječnosti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.