ČUVAJTE IH, PAZITE IH

Svjetski je dan zaštite životinja - slavimo ga uz ove slatke i neobične životinje koje su nas osvojile

Slatke i prekrasne, ove nas životinje podsjećaju na to koliko je životinjski svijet raznolik i poseban

zivotinjice.jpg
Foto: Pixabay

Svjetski dan životinja ili Svjetski dan zaštite životinja, međunarodni je dan koji se obilježava 4. listopada svake godine. Ovaj je dan posvećen pravima životinja i njihovom blagostanju, s posebnim naglaskom na odnosu čovjeka prema životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji.

Image

Ostavi sve što radiš i odvoji nekoliko minuta kako bi uživala u dnevnoj dozi čudnovatih malih životinja

Životinje su najposebnija stvorenja i bez njih ništa ne bi bilo isto i upravo ih zato moramo štititi i brinuti o njihovim pravima, a pod geslom da je Svjetski dan životinja posebna prilika za svakoga tko skrbi o životinjama, misija Svjetskog dana životinja je proslaviti životinjski život u svim njegovim oblicima te proslaviti odnos čovječanstva sa životinjskim carstvom i biti zahvalan za način na koji životinje obogaćuju čovjekov život.

A upravo povodom Svjetskog dana zaštite životinja odlučile smo se prisjetiti nekih preslatkih i neobičnih životinja koje nas podsjećaju na to koliko je životinjski svijet raznolik i poseban. Mi ne znamo koja nam je slađa, a koja je tebi?

Pika

Pika ili zviždar preslatki je sisavac koji živi u planinama u Sjevernoj Americi i nekim dijelovima Azije. S okruglim tijelom i kratkim, kržljavim udovima, čini se da se više koprca nego hoda, a poznato je da sa sobom nosi male gomile cvijeća koje će odnijeti u svoju jazbinu kako bi ih jeo tijekom zime.

Margaj

Margaj mačka porijeklom je iz Srednje i Južne Amerike. Ova noćna mačka prilagodila se životu provedenom uglavnom na drveću - jedina je mačka koja može okrenuti stražnje noge za 180 stupnjeva, što joj dopušta da poput vjeverice trči po drveću, a stražnjim nogama može visjeti s grana. Rep koji u prosjeku čini 70 posto dužine glave i tijela djeluje kao korisna protuteža za ravnotežu.

Kuoka

Nakon što je kuoka osvojila internet kada su je proglasili najsretnijom životinjom na svijetu, mnogi su turisti otputovali u Australiju kako bi snimili selfije s ovim veselim tobolčarem. Unatoč svom sretnom osmijehu, zapravo se smatra ranjivom životinjom koja je pred izumiranjem zbog gubitka staništa i ljudske intervencije.

Planinski skakač

Klipspringer ili planinski skakač provodi dane skakućući po liticama u istočnoj i južnoj Africi, stapajući se s okolišem planina zahvaljujući sivkastom krznu. Često se pari doživotno i nastoji ostati u krugu od pet metara od svog partnera dok je povezan.

Japanska patuljasta leteća vjeverica

Iako može zvučati izmišljeno, ova se vjeverica može naći kako lebdi oko vrhova šuma u Japanu. Noćna je životinja i ima tanku opnu od kože između prednjih i stražnjih nogu, što joj omogućuje besprijekorno klizanje kroz krošnje tijekom cijele noći.

Kunopas

Kunopas ili pas-rakun zapravo uopće nije u srodstvu s rakunima. Unatoč tome što imaju lica koja izgledaju identično, ovi istočnoazijski psi najbliži su lisicama. Vrlo su značajni u japanskom folkloru, a prikazuju se kao nestašni i veseli i poznati su po promjeni oblika.

Japanska lasica

Porijeklom s japanskih otoka Honshū, Kyūshū i Shikoku, japanska lasica, Mustela itatsi, lovi uz rijeke, a zimi pod snijegom tjera male glodavce. Krzno lasice postaje bijelo tijekom zimskih mjeseci, što joj omogućuje da se kamuflira u snijegu.

Quoll

Porijeklom iz Australije i Nove Gvineje, ovaj osamljeni tobolčar je noćna životinja i većinu dana provodi u svojoj jazbini. Može se prepoznati po prepoznatljivim bijelim mrljama koje su razbacane po tipično smeđoj dlaci. Ova je životinja bila je izumrla iz kontinentalne Australije 50 godina sve dok ih Svjetski fond za prirodu nije započeo ponovno nastanjivati u 2018. godini.

Pustinjska lisica

Životinja koja izgledom više podsjeća na lik iz crtića nego na životinju, pustinjska lisica prilagodila se životu visokih temperatura, pješčanom okruženju i malom pristupu vodi. Njezine divovske uši, dvostruko veće od lica, pomažu joj da čuje plijen kako gmiže pod zemljom i raspršuju toplinu danju.

Crveni panda

Zahvaljujući kratkim prednjim nogama, ovaj šareni sisavac uvelike je poznat po svom preslatkom hodanju. Suprotno uvriježenom mišljenju, on zapravo nije dio obitelji pandi, već je bliže povezan s rakunima, tvorovima i lasicama. Naveden je kao ugrožen jer je trenutno ostalo manje od 10.000 jedinki zbog gubitka staništa, krivolova i križanja.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.