Što znači DOT oznaka na gumama

Kad kupujete nove gume, važno je znati što znače oznake na auto gumama, a ovdje možete pročitati što znači i kakva je DOT oznaka na gumama

Što znači DOT oznaka na gumama

Ako niste sigurni gdje je možete pronaći i što točno znači Dot oznaka na gumama pročitajte u nastavku više o ovim oznakama

DOT oznaka na gumama označava koji je datum proizvodnje gume. Prilikom kupovine novih guma obratite pažnju na ovaj podatak i provjerite koja je oznaka DOT na vašim gumama.

ImageNa primer: DOT 1019 znači da je proizvodnja gume bila u 10. tjednu 2019. godine. 

A znate li kolika je dozvoljena starost gume kada se kupuje? Ovo je pitanje na koje morate znati odgovor prilikom kupovine guma.

Krajnji rok u kojem gume možemo smatrati novima, uz obavezu propisnog skladištenja i kao takve se mogu prodavati je 6 godina. Zato je tu obvezna DOT oznaka na gumama koja nam kaže kada je guma proizvedena.

Gume su nove ako njihova proizvodnja nije starija od pet godina. Po isteku roka od 5 godina, gume se mogu se i dalje prodavati, ali ih prije prodaje mora pregledati stručnjak ili se mora dobiti mišljenje proizvođača.

Ono što je vrlo važno i što je zajedničko svim prodavačima guma je važnost uvjeta u kojima se gume čuvaju. Uvjete skladištenja propisuje Europska tehnička organizacija za gume, a  DOT oznaka na gumama je uvijek istaknuta.