Što ponijeti na jednodnevno planinarenje

Priroda je ono što nam se najčešće nudi u posljednje vrijeme i planinarenje je jedna od mogućnosti u kojima možemo neograničeno uživati, a što ponijeti na jednodnevno planinarenje?

Što ponijeti na jednodnevno planinarenjeOdgovor na pitanje što ponijeti na jednodnevno planinarenje, naravno ovisi o vašim osobnim potrebama i prostoru koji imate u ruksaku.

shimmer fallbackDakle, što ponijeti na jednodnevno planinarenje?
Stvari koje su vam potrebne i koje će vam olakšati boravak u prirodi za jednodnevne izlete su sljedeće:

Odjeća i obuća u slojevima, udobne hlače, brzosušeća majica, majica dugih rukava ili flis, vjetrovka ili jakna. Jako je važno imati gojzerice ili drugu vrstu obuće prilagođene brdskim terenima.

Adekvatna litraža ruksaka za jednodnevni izlet kreće se oko 20-30 litara.

Osim onog što planirate pojesti taj dan, uvijek sa sobom trebate imati i nekvarljivu hranu poput konzervi. 
U slučaju da vam se dogodi bilo kakva nezgoda zbog koje ćete morati pričekati pomoć, zalihe hrane i vode mogu vam spasiti život. Voda je uvijek na prvom mjestu.

Što još ponijeti na jednodnevno planinarenje?
Planina nas često iznenadi iznenadnim meteorološkim promjenama pogotovo u pohodima na veće vrhove. Zbog takvih iznenađenja u ruksaku je poželjno imati rezervnu odjeću kako bismo se u svakom trenutku mogli presvući u suhu odjeću.

Planinarski štapovi olakšat će vam hodanje te rasteretiti koljena za trideset posto. 

Osobna planinarska iskaznica i mobitel. Mobitel služi, osim što možete ovjekovječiti svoje uspomene, u slučaju nezgode vam može spasiti život.

Zemljovid, kompas ili GPS, ali danas to sve imamo i na mobitelima.
Planinari se uglavnom kreću po označenim markiranim putevima.

I, ono najvažnije - nemojte paničariti oko toga što ponijeti na jednodnevno planinarenje, opustite se i uživajte! Ako nešto zaboravite bez toga se na planinarenju može. Voda je najvažnija.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.