Što nam govore energetski razredi A+++

Znate li o čemu ovisi energetski razred nekog uređaja i što znače energetski razredi A+++

Što nam govore energetski razredi A+++

Cijene električne energije konstantno rastu pa osim što je to stalni udarac na džep građana, one ujedno potiče i potragu za energetski efikasnijim uređajima.
Potražnja je za uređajima koji, ne samo da štede energiju, već i novac. 

ImageTako i naše tržište nudi mnogo vrsta uređaja, a kupcima kod odabira novih uređaja uvelike pomažu energetski razredi i oznake koje se moraju nalaziti na uređajima. 

Ovdje ćemo naglasak staviti na to što su energetski razredi A+++

Energetski najučinkovitiji proizvodi nose A+++ oznaku, dok su oni najmanje učinkoviti označeni s D
Razredi energetske učinkovitosti A+++ imaju indeks energetske učinkovitosti EEI < 22

Tijekom kupnje novih kućanskih električnih uređaja (hladnjaci, perilice, štednjaci i sl.) treba biti posebno pažljiv i pri tome na vagu staviti odnos cijene i kvalitete proizvoda (energetski razredi, potrošnja energije, vode, razina buke, duljina jamstvenog roka, mreža ovlaštenih servisa i sl.) kojega će potrošač u konačnici i kupiti. 

Stručnjaci savjetuju da pri kupnji bilo kojeg od novih kućanskih uređaja cijena ne bi trebala biti presudna za odluku o tome što će se kupiti. 
Objašnjenje je jednostavno, nešto viša cijena uređaja višega energetskog razreda (preporuka su energetski razredi A+++  – idealno A+ ili A++ razred) će se zbog manje potrošnje električne energije kroz godinu dana većim dijelom vratiti.