Možda zvuči jednostavno pakirati i pripremiti hranu za astronaute, no jesti u svemiru u okruženju s niskom gravitacijom itekako je izazovno.
Jelovnik Međunarodne svemirske postaje uključuje više od stotinu artikala, poput povrća, voća, gotovih jela i slastica. Dostupni su začini poput kečapa, senfa i ljutog umaka. Zapravo, sriracha i tabasco umak omiljeni su začini mnogih astronauta. Razlog tome je što često pate od začepljenosti nosa zbog preraspodjele tjelesnih tekućina u mikrogravitaciji. Oticanje nosnih prolaza ometa isporuku molekula mirisa, što može smanjiti okus hrane za 70 posto.
Kako bi uživali u hrani koja ne lebdi po prostoriji, paketi dolaze s čičak zakrpama ili trakama i magnetima pričvršćenima za njihovu površinu, tako da se mogu lako pričvrstiti za stol ili pladanj. Škare su također bitan alat za objedovanje u svemiru kako bi se otvorile vakumirane vrećice.
Izazovima u kuhinji prepustit će se i kandidati nove sezone kulinarskog showa 'Večera za 5 na selu' koju gledamo već od ponedjeljka u 20:15 na programu RTL-a!