Što je to javna IP adresa i kako ju pronaći

Javna IP adresa je ono po čemu se razlikuju uređaji koji su uključeni u javni internet. Svaka javna IP adresa je jedinstvena, globalna i standardizirana

Što je to javna IP adresa i kako ju pronaći

Svaki uređaj koji pristupa internetu koristi jedinstvenu IP adresu, te ako uzmete u obzir adresu vaše e-pošte i vašu matičnu adresu vidite da su one potpuno jedinstvene za vas, Zbog toga slanje pošte na te adrese osigurava da oni stvarno dođu do vas, a ne nekog drugog.
IP adrese se dijele na one privatne i javne. Javna IP adresa je jedinstvena. 

Javna IP adresa je važna upravo zbog toga, ali to je i jedinstveni identifikator za sve uređaje iza rutera ili drugog uređaja koji služi za IP adrese.

ImageIP broj ili javna IP adresa računala je jedinstvena brojčana oznaka računala na internetu. Javna IP adresa je u osnovi binarni broj, koji je u slučaju trenutno važeće verzije IP protokola, IPv4, binarni broj 32 bita dug. Često se radi lakšeg pamćenja IP adrese zapisuju u dekadskoj notaciji, gdje se 32-bitni broj podijeli na četiri 8-bitna broja, koji se zatim prikazuju kao četiri decimalna broja odvojena točkom.

Javna IP adresa je IP adresa koju vaš kućni ili poslovni usmjerivač prima od vašeg ISP-a.

Zašto se javna IP adresa mijenja
Većina javnih IP adresa se mijenja i relativno često. Svaka vrsta IP adrese koja se mijenja naziva se dinamička IP adresa .

Ako ne znate koja je vaša javna IP adresa, evo malog vodiča kako saznati IP adresu svog računala

Otvoriti Command Prompt prozor tako da odaberete > Start, pa opisati “cmd”, te odabrati “Command Prompt” (Naredbeni redak).

U “Command Promptu” upišite “ipconfig” i pritisnite “Enter”.

Zatim u prikazanom rezultatu potražite “Local Area Connection” ili “Ethernet” . 

Teoretski gledano, svaki uređaj koji koristi internet, da bi mogao da prima i šalje informacije, trebao bi da ima svoji javnu IP adresu. No, u praksi ovo i nije u potpunosti tako jer više računala u mreži koji su povezani na jedan router dijele jednu javnu IP adresu. 

Router, kao uređaj preko kojeg se iz lokalne mreže izlazi na internet, ima podešenu lokalnu adresu, tj. privatnu IP adresu. Dakle, svi modeli određenog proizvođača routera obično imaju istu privatnu IP adresu, o praktično znači, da ako imate router, imate i privatnu IP adresu iako je u osnovi vaša javna IP adresa ona preko koje se promet ostvaruje.