Romansa i nježnost

Spremna za romantiku? Najbolje filmske adaptacije Jane Austen romana

Romani slavne Jane Austen mnogima jednostavno ne mogu dosaditi, baš kao i njihove filmske adaptacije

profimedia-0137121424.jpg
Foto: Profimedia.hr

Jane Austen jedna je od onih junakinja koje obožavaju generacije i generacije. Mnogima omiljena spisateljica imala je tek 41. godinu kada je umrla 18. srpnja 1817. No njezini realistični, ironični i strastveni romani koji preispituju britansko društvo s kraja 18. stoljeće čitaju se i danas širom svijetom, ali i gledaju u različitim adaptacijama za velike i male ekrane.

Image
Zanimljivosti koje nisi znala

Jane Austen - anonimna junakinja ispred svog vremena

Čini se kako se nikada ne možemo umoriti od filmskih adaptacija djela Jane Austen. Kako odoljeti pametnim zapletima i zanimljivim razgovorima, plesnim dvoranama koje su osvijetljene svijećama,fatalnim ljubavima i raskošnim kostimima. I ako više voliš gledati serije i filmove, imamo popis najboljih ekranizacije koje bi mogla 'odgledati' već ovih dana.

Ponos i predrasude (2005.), redatelj Joe Wright

Film "Ponos i predrasude" prati priču o sestrama Bennett i kako njihova majka želi da se udaju pod svaku cijenu. Duboko preispituje stavove i običaje britanskog društva u to vrijeme, uglavnom se priča fokusira na odnos Elizabethe i tajanstvenog gospodina Darcyja. Razapeti između ponosa i romantičnih osjećaja, ova dva lika moraju proći niz iskušenja i nevolja prije nego što će priznati ljubav u nezaboravnoj završnoj sceni. U ovom filmu je zablistala tada mlada Keira Knightley i vrlo prirodno odglumila ovu ulogu.

Razum i osjećaji (1995.), redatelj Ang Lee

Kate Winslet je 1995. igrala Marianne Dashwood, romantičnu junakinju iz romana "Razum i osjećaji". Prekrasna adaptacija slavnog redatelja Ang Leeja prema scenariju glumice Emme Thompson koja je i glumila Elinor (Marianninu sestru) postala je pravi klasik među romantičnim filmovima. Elinor zna sve o ljubavnim razočaranjima i pokušava zaliječiti svoje srce koje će na kraju osvojiti pukovnik Brandon. Kate Winslet je osvojila nagradu BAFTA za najbolju sporednu glumicu.

Ponos i predrasude (1995.), redatelj Simon Langton

Serija od šest epizoda u produkciji BBC-a u zvjezdanu orbitu "izbacila" je mladog Colina Firtha, ali i opet popularizirala romane Jane Austen. Unatoč tome što se serija u nekim dijelovima udaljila od romana, ova verzija je i dalje odlična i zbog briljantne izvedbe Jennifer Ehle u ulozi Elizabeth Bennet. Njihove šetnje i razgovori u prirodi na kraju će biti put prema bračnoj sreći.

Emma (1996.), redatalj Douglas McGrath

Emma prati priču o mladoj lijepoj djevojci (Gwyneth Paltrow) kojoj je dosadno u njezinom malom selu i odlučuje pronaći muža za jednu svoju prijateljicu. Duhovit film o životu u malom mjestu, odnosima i nizu promašaja.

Emma (2020.), redateljica Autumn de Wilde

Sa svojim raskošnom scenografijom i kostimima koji oduzimaju dah, adaptacija Emme u režiji Autumn de Wilde stvorena je za Instagram generaciju. Anya Taylor-Joy igra ulogu Emme s eklektičnom glumačkom postavom u kojoj su Mia Goth, Bill Nighy i Johnny Flynn. Ljubavni trokuti se stvaraju, a snovi se miješaju sa stvarnošću dok se Emma suočava s poteškoćama ulaska u odraslu dob. Rezultat je neobična drama koja je jednako zanimljiva kao i prošle verzije.

Mansfield Park (1999.), redateljica Patricia Rozema

Prava studija o klasnim razlikama i kolonijalnom iskorištavanju, adaptacija trećeg romana Jane Austen iznenađujuće je moderna. Frances O'Connor tumači Fanny Brice, mladu ženu koja odlazi živjeti kod svoje bogate tetke. Zaljubljuje se u njezinog sina Edmunda (Jonny Lee Miller), ali s njom se postupa kao sa slugom i prigovara kada ona ističe da novce zarađuju trgovinom robljem.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.