Zanimljivosti koje nisi znala

Jane Austen - anonimna junakinja ispred svog vremena

Omiljena spisateljica rođena je 16. prosinca 1775. godine. No tko je zapravo bila Jane Austen?

janeaustenprofimedia.jpg

Nepoznati detalji o liku i djelu heroine engleske književnosti

Svojim djelima zorno je portretirala život britanske srednje klase s početka 19. stoljeća, istraživala položaj žene u društvu te kritizirala tradicionalni pogled na brak. Riječ je dakako o velikoj Jane Austen, koja je rođena na današnji dan, 16. prosinca 1775. godine.

Jedna od najpoznatijih spisateljica, kako engleske, tako i svjetske književnosti iza sebe je ostavila samo šest romana ('Razum i osjećaji', 'Ponos i predrasude', 'Mansfield Park', 'Emma', 'Opatija Northanger' i 'Uvjeravanje'), ali nakon više od 200 godina od njezine smrti - svi do jednoga čine velike književne klasike i bezvremensko omiljenom štivo, posebno među ženama.

Sve smo čitale knjige, gledale filmove i serije ekranizirane prema njezinim djelima, a junakinje iz njezinih romana - Elizabeth, Elinor, Fanny, Emmu i Marianne - svi jako dobro znamo. No koliko smo zapravo upoznati sa životom istinske junakinje, iz čijeg su pera nastale najljepše ljubavne riječi i djela?

U nastavku smo izdvojile nekoliko manje poznatih stvari o ženi ispred svog vremena - Jane Austen.

Odrastanje u čistoj dosadi

Kći protestantskog svećenika i kućanice, Jane je djetinjstvo provela u Steventonu, pitoresknom selu u engleskoj pokrajini Hampshire. Odrasla je sa šestoricom braće i starijom sestrom Cassandrom koja joj je cijelog života bila najbolja prijateljica.

Šetnje idiličnim krajolicima, čitanje brojnih knjiga te povremeni posjeti susjeda i rodbine činili su njezinu, ne tako uzbudljivu svakodnevicu. Za razliku od njezinih djela, u njenom životu nije bilo glamura, drame, uzbuđenja ili nepredvidljivih i napetih događaja.

Nakon što su se 1786. zbog nedostatka novca, Jane i Cassandra morale vratiti kući sa školovanja u Oxfordu, obje su nastavile svoju izobrazbu kod kuće, a već sljedeće godine Jane je počela pisati pjesme, priče i kazališne tekstove.

Anonimna i nevidljiva književna junakinja

Negdje između 1793. i 1795. godine, napisala je kratki roman Lady Susan (koji je kasnije doradila te koji je posthumno objavljen kao Opatija Northanger), u kojem je glavna junakinja inteligentna i odlučna žena koja svoju privlačnost i šarm koristi kako bi manipulirala svojom okolinom.

Nakon toga, napisala je prvi 'pravi' roman, pod naslovom Elinor i Marianne. Tom romanu kasnije je promijenila ime u Razum i osjećaji. Odmah nakon toga, krenula je na sljedeći roman, koji je dovršila 1797. pod naslovom Prvi dojmovi', da bi ga kasnije doradila i preimenovala u Ponos i predrasude.

Iako se njezin otac trudio pronaći nakladnika koji će objaviti njezina djela, u tome nije uspio. Tek je uz pomoć svog brata Henryja uspjela objaviti prvi roman, Razum i osjećaji, objavljen 1811. godine kao djelo žene, doslovno je pisalo 'By a lady'. Dvije godine kasnije, njezin sljedeći objavljeni roman Ponos i predrasude bio je potpisan kao roman autora Razuma i osjećaja. Cijeli svoj život, Jane Austen bila je nevidljiva junakinja, isključena iz važnih književnih krugova s obzirom da su sva njezina djela objavljena anonimno.

Cijeli svoj život pisala o ljubavi i braku, ali nikad se nije udavala

Ljubav i brak glavne su teme svih romana Jane Austen. Za samu spisateljicu, ljubav i brak nisu bili dio života. Iako je brak bio praktički jedina karijera i svrha u životu žene, Jane je cijeli svoj život ostala sama.

Osim što je nisu smatrali ljepoticom, problem je bio i u njezinoj natprosječnoj inteligenciji koje je i sama bila svjesna, pa je tako poznat i njezin komentar: "Ako žena ima nesreću da nešto zna, treba to skrivati što bolje može."

Unatoč tome što zapravo ne znamo puno o životu Jane Austen, poznato je da je imala dva udvarača, od kojih ju je jedan i zaprosio. Bio je to imućni Harris Bigg-Wither, a iako je Jane isprva pristala (pretpostavlja se zbog želje da se oslobodi financijske ovisnosti prema obitelji), već sljedećeg jutra se predomislila i odbila brak.

Kao njezinu jedinu ljubav, mnogi navode Thomasa Lefroya s kojim je navodno imala kratku ljubavnu avanturu 1795. godine, ali njihova budućnost nije bila moguća budući da taj mladi student prava nije dolazio iz imućne obitelji i njegovi su sve nade polagali u njegovu ženidbu. Jane je čak u jednom pismu napisala sestri: "Petak. Dolazi kraj danu u kojem ću posljednji put koketirati s Tomom Lefroyem, a kad dobiješ ovo pismo, svemu će doći kraj. Suze mi teku dok pišem ovu tužnu misao."

Emma - junakinja koje se nije trebala svidjeti nikome

Nakon velikog književnog uspjeha romana 'Mansfield Park' koji se rasprodao u samo šest mjeseci, 1815. godine objavila je 'Emmu'.

U jednom pismu, Jane je napisala: "Napisat ću junakinju koja se neće svidjeti nikom osim meni." Suprotno svim njezinim očekivanjima, Emma je postala veliki hit i izvrsno se prodavala, a i dan danas je jedan od omiljenih književnih likova.

Nije bila omiljena među drugim piscima

Budući da je svoja djela objavljivala anonimno, bila je praktički isključena iz svih važnih književnih krugova, a mnogi kolege i kolegice pisci nisu bili njezini obožavatelji.

Među njima je bila i Charlotte Brontë koja je junakinje Jane Austen opisala je kao beskrvne, lišene strasti, a posebno je kritična bila prema načinu na koji se na kraju podređuju društvenim očekivanjima.

S druge strane, pisac Mark Twain bio je još kritičniji pa je tako poznata i njegova oštra izjava: "Knjižnica koja nema niti jednu knjigu Jane Austen dobra je knjižnica, makar ne sadržavala nijednu drugu knjigu."

Uspon, pad i ponovni uspon

Iako su se njezina djela isprva dobro prodavala, zanimanje za romane polako je opadalo, pa su 1820. godine čak i potpuno povučeni iz prodaje i tiska. To razdoblje bez Jane Austen trajalo je sljedećih 12 godina. Onda su 1833. izašla dva izdanja sabranih djela, i od tada pa sve do danas nisu prestali biti iznova tiskani i čitani.

Za života, pa i dosta dugo nakon njezine smrti 1817. godine, Jane Austen često je bila podcjenjivana. Interes prema njezinim djelima ponovno se probudio tek krajem 19. stoljeća, a danas je jedna od najvećih i definitivno ima priznanje koje zaslužuje.

Da je toliko voljena i u 21. stoljeću, dokazuje činjenica da najveći obožavatelji Jane Austen sebe nazivaju 'Janeitima', a Jane Austen, koju nazivaju jednostavno Jane (jer je jedna i jedina) - za njih ima status božanstva.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.