Povratak u prošlost

Vrijeme je za nostalgiju: Stvari koje smo obožavali 80-ih i zaboravili na njih

Osamdesete su donijele velike tehnološke promjene, u modi su bila široka ramena i svi su vježbali aerobik s Jane Fondom

florian-schmetz-Rks6FTfX5OU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Rijetko kada u užurbanoj svakodnevici razmišljamo o djetinjstvu ili mladosti, ali ponekad se lijepo prisjetiti nekih dragih stvari i uživati u nostalgiji. Pogled na staru fotografiju ili neku specifičnu stvar iz određenog vremena može oživjeti neke stare uspomene ili nas čak potpuno vratiti u emotivna stanja iz nekih starih vremena.

Image
Kultna serija osamdesetih

Intrige, igre moći i luksuz: 'Dinastija' slavi 40. rođendan

Mi smo se odlučile prisjetiti osamdesetih jer bile su to vrlo zanimljive godine. Nosile su se raskošne frizure, široka ramena i prevladavale su boje, a audio kazete i walkmani su bili dio odrastanja i mladosti te su ih svi željeli imati. Svijet su obilježili veliki događaji, poput "vjenčanja stoljeća", a mi smo se prisjetile stvari i događaja iz tog vremena kako bismo se na trenutak vratili u slatku nostalgiju. U nastavku provjeri što je od tih stvari bilo važno u tvom djetinjstvu ili mladosti i tko zna možda se na trenutak teleportiraš u prošlost:

Gumene sandale za more

Svatko koji je bio klinac osmamdesetih imao je gumene sandale za more ili općenito odlaske na kupanje. Roditelji tog vremena nisu mogli zamisliti da njihova djeca hodaju bez tih sigurnih papučica. Prava istina je da je većina djece mrzila te gumene sandale jer su često stvorile žuljeve, a bile su i jeftine. No, nitko nije znao da će četrdeset godina kasnije modna kuća Gucci lansirati iste takve sandale koje će se prodavati za 400 eura.

Walkman je bio najveća hit stvar

Svaka generacija ima stvari koje obožava, a osamdesetih je walkman bio najvećih hit. Željeli su ga mali i veliki, a poseban osjećaj zadovoljstva pronio se tijelom kada su se omiljeni glazbeni hitovi mogli slušati u pokretu. Ovo malo čudi stvorili su Japanci, predstavljen je 1979. godine, a proizvodio se sve do 2010. godine.

Image
Foto: Unsplash

Michael Jackson je bio najveća zvijezda

1983. godina bila je jedna od najvećih u povijesti popa. Jedna od najvećih pop zvijezda svih vremena, Michael Jackson, objavio je video spot za pjesmu "Thriller". Zbog specifičnog plesa ovaj video je postao svjetska senzacija i osvojio je Grammy.

Espadrile

Espadrile su 80-ih bile najomiljenija obuća jer su ih nosili baš svi - od djece do odraslih. Nosile su se u gradu, ali i u školi umjesto papuča. Iako su nakon toga vrlo brzo pale u zaborav ipak sada svjedočimo kako se različite špagerice opet vraćaju u modu.

Vjenčanje stoljeća

Lady Spencer i princ Charles vjenčali su se 1981. godine. Velika Britanija je slavila jer se oženio prestolonasljednik Charles, a cijeli svijet je pratio vjenčanje koje je prenosila televizija. Diana će kasnije od sramežljive djevojke postati vrlo samopouzdana žena, ali i najfotografiranija žena na svijetu. Sve djevojčice koje su tada odrastale sanjale su o velikom i bajkovitim vjenčanju koje je imala princeza Diana.