Mnogo je načina za serviranje glavnog jela, jer i samo jelo moguće je prezentirati na razne načine. Naučite osnovna pravila za serviranje i prezentaciju jela.
Možete upotrijebiti neobičan servis na običan način, ili pak običan servis na neobičan način i serviranje glavnog jela već će biti posebno i drugačije.
Reći ćemo nešto više o modernom načinu za serviranje glavnog jela te upotrebi tehnoloških otkrića za sve ljubitelje futurističkog slow food-a.
Postoje određena pravila kojih se dobro pridržavati prilikom serviranja i prezentacije glavnog jela.
Važno je znati da:
- tanjur nikada ne smije biti prenatrpan hranom, ali ne smije biti ni naizgled prazan
- uvijek je potrebno ostaviti prazan vanjski dio tanjura uz rub.
- treba osigurati kontrast boja na tanjuru.
- treba zaboraviti na simetriju, jer asimetrični oblici su dobrodošli.
- treba pomiješati veliko i sitno, mekano i hrskavo, svijetlo i tamno.
- ne pretjerivati s umacima i sosovima – radije ih poslužite odvojeno.
- ako servirate pileće štapiće, ćufte ili škampe na tanjur radije postavite neparan broj ovih namirnica nego paran, izgledat će mnogo ljepše i zanimljivije.
Nadamo se da će vam ovih nekoliko savjeta za serviranje glavnog jela biti od koristi u sljedećim prilikama koje morate iskoristiti i pokazati se kao vrhunski majstor kulinarstva.