Savjeti za slaganje planinarskog ruksaka

Svaka dobra pustolovina počinje dobrim ruksakom no ono što morate naučiti prije nego krenete na put je slaganje planinarskog ruksaka

Savjeti za slaganje planinarskog ruksaka

Što god da je vaša najdraža pustolovina, lagana šetnja šumom ili ste pak od onih koji vole ozbiljniji trekking ili planinarenje - bit će vam potreban ruksak, ali i iskustvo u slaganju planinarskog ruksaka.

ImageMorate naučiti kako da sve stvari koje su vam potrebne složite u jedan ruksak a ipak da ponesete sve potrebne stvari, a možda i poneku manje potrebnu sitnicu. 
Veličine ruksaka koje postoje su:
- ruksak za dnevna putovanja: 18-30L
- ruksak za višednevna putovanja, bez šatora: 30-55L
- ruksak za dulja putovanja: 40-65L
- ruksak za višednevna putovanja, sa šatorom: 65L+
- ruksak za ekspedicije koji općenito zahtijevaju dodatni prostor za veće vreće za spavanje i dodatne slojeve odjeće.

Dobar ruksak trebao bi biti udoban, ravnomjerno raspodijeliti težinu na vaše najsnažnije mišiće i kosti tj., noge i bedra umjesto ramena - te držati teret uz tijelo radi ravnoteže. Tu je pravilno slaganje planinarskog ruksaka izuetno važno.
Pri pakiranju obratite pažnju na preporuku vodiča: nepotrebno ostavite kod kuće! 
Preporučuje se na turama tijekom kojih uglavnom prelazimo ravan teren da ruksak pakiramo tako da su najteže stvari raspoređene po sredini ruksaka što bliže lopaticama, dok kod uspona stvari pakiramo niže u ruksaku, ali nikako na samo dno, kako bi isti stajao što uspravnije u odnosu na tijelo 
Postoje ljudi koji žele osvojiti najzahtjevnije vrhove, hodati najduljim stazama i ponijeti više opreme i izlaze iz zone komfora. Za njih je pravilno slaganje planinarskog ruksaka već postala prava nauka.