Sipu prvo očistite i dobro operite od pijeska. Tijelo sipe narežite na manje dijelove, a krakove ostavite cijele. Crnilo izdvojite i otopite u malo vode ili u ribarnici kupite već gotove paketiće crnila. A sada pazite koliko se kuha sipa.
Nakon što očistite i sitno narežete luk, u široj tavi na zagrijanom maslinovom ulju ga popecite. Zatim dodajte očišćen i protisnut češnjak pa kratko popecite i dodajte sipu.
Evo koliko se kuha sipa
Pirjajte sipu 10-tak minuta, zatim sve prelijte s vinom i posolite.
Kada tekućina malo ispari, dodajte rižu.
Sve kuhajte uz podlijevanje ribljim temeljcem oko 18 minuta.
Pred kraj kuhanja dodajte crnilo. To je ujedno i sveukupno potrebno vrijeme i odgovor na pitanje koliko se kuha sipa, ali pridodajte i stajanje.
Naime, rižoto poklopite poklopcem i ostavite da odstoji oko 5 minuta.