Savjeti kako sušiti gljive u pećnici

Sušenje gljiva, kao i banana, jabuka, šljiva i kivija možete napraviti i sami pa tako i svakodnevno uživati u ukusnim i zdravim grickalicama, a kako sušiti gljive u pećnici?

Savjeti kako sušiti gljive u pećnici

Lako i jednostavno je gljive sušiti uz sušenje u dehidratoru, ali znate li kako sušiti gljive u pećnici? Ako niste sigurni, pročitajte više u nastavku.

ImageDehidriranje namirnica jednostavna je metoda konzerviranja hrane koja uklanja vlagu i time onemogućuje razvoj mikroorganizama, istodobno koncentrirajući okus i miris namirnica. Sušeno voće i povrće poboljšavaju prehranu jer su bogati dijetalnim vlaknima.


Sušenjem možete očuvati mnoge hranjive sastojke koji se nalaze u svježim gljivama, kao što su vlakna, minerali i vitamini A, B i C.

Evo kako sušiti gljive u pećnici

Izrežite gljive na ploške širine 0.3 cm. Takvi komadići neće izgubiti svoj karakteristični okus i bit će savršen dodatak svakom jelu.
Zagrijte pećnicu na 65 Celzijevih stupnjeva. Kad temperatura u pećnici dostigne zadanu temperaturu, stavite unutra pladanj s gljivama.
Izvadite gljive iz pećnice nakon sat vremena. Preokrenite ih kako bi se ravnomjerno osušile.
Papirnatim ubrusom ili krpom uklonite s njihove površine vlagu koja je ostala u procesu sušenja.
Gljive, ovisi o vrsti, nakon sušenja obiluju proteinima, antioksidansima, vitaminima i željezom.

Sušene namirnice duže traju.

Zahvaljujući termičkom postupku uklanjanja vode iz namirnica, bakterije i gljivice se ne mogu razvijati i time pokvariti hranu.

Položite gljive na pladanj za pečenje. Složite ih u jedan sloj i pobrinite se da između svakog komadića bude dovoljno mjesta kako biste izbjegli njihovo spajanje tijekom sušenja. Komadići pravilno osušenih gljiva trebali bi se prelomiti, kao kreker. Nadamo se da će vam ovi savjeti kako sušiti gljive u pećnici biti od pomoći.