Savjeti kako sterilizirati staklenke

Znate li kako sterilizirati staklenke i napraviti pasterizaciju zimnice? U nastavku nekoliko savjeta o tome kako sterilizirati staklenke

Savjeti kako sterilizirati staklenke

Za čuvanje zimnice važno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila: dobre pasterizacije, sterilizacije, čistoće i mjesta, a kako sterilizirati staklenke u pećnici pročitajte u nastavku

Sterilizacija staklenke se može provesti na nekoliko različitih načina, kao što su kuhanje u pari, ulijevanje u zagrijane staklenke ili jednostavno pasterizacija (zagrijavanje) u pećnici.
To nije jedini način kako sterilizirati staklenke jer steriliziranje staklenki moguće je i u mikrovalnoj pećnici, ali možete i sterilizirati staklenke u perilici suđa.

Kako sterilizirati staklenke u mikrovalnoj pećnici?

Ovo je uistinu je jednostavno i uopće ti ne oduzima puno vremena. U ovih par koraka vaše će staklenke biti sterilizirane dok trepneš okom:

Uklonite sve naljepnice iz staklenke. Pokušajte ih prvo namakati u vrućoj vodi u kojoj je deterdžent ili sapun, ako ih se teško otklanja. No, zapamtite da etikete sa staklenki najbolje ukloniti pranjem u perilici. Tada otpadnu najčešće same.

Stavite je zatim u mikrovalnu i uključite na “najjače” (obično oko 1000 Vati) na 30-45 sekundi.

Stavite ih naopačke na komadić upijajućeg kuhinjskog papira da se osuše.

Staklenke možete sterilizirati i u pećnici tako da namjestite temperaturu pećnice na 130 C ili 270 F – ne više od toga, jer riskirate da će staklo puknuti.

Kada znate kako sterilizirati staklenke, možete krenuti i u pripremu zimnice, a  pripremljenu zimnicu je najbolje držati na suhom i mračnom mjestu, gdje se temperatura prostorije kreće od pet do 12 stupnjeva.