Meso koje želite odmrznuti stavite prvo u hladnjak na nekoliko sati. To je najbolji način kako se pravilno odmrzava meso.
Kod ubrzavanja cijelog postupka pomoći će vam hladna vode i mikrovalna pećnica.
Odmrzavanje zaleđenog mesa u hladnoj je puno brže nego u hladnjaku, a hladnoća vode spriječit će pojavu opasnih bakterija u cijelom procesu.
No, ipak, da bi odmrznuli na ovakav način, primjerice, pola kilograma piletine, bit će vam potrebno oko sat vremena.
Ako znate kako se pravilno odmrzava meso, onda znate i da se za ovu metodu odmrzavanja u vodi treba više potruditi, jer vodu treba mijenjati barem svakih 15 minuta do pola sata. Obavezno je meso treba staviti u plastičnu vrećicu koja će spriječiti kontakt između vode i odreska, te tako smanjiti šanse za kvarenje mesa.
Još jedan savjet kako se pravilno odmrzava meso vezan je za mikrovalnu pećnicu.
Odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici može djelomično skuhati površinski sloj mesa, što nije velik problem ako ga odmah upotrijebite za pripremu jela.
Meso odmrznuto u mikrovalnoj nikako ne bi se smjelo stajati sa strane, jer se u toplim dijelovima mogu početi gomilati štetne bakterije.
Najbolji savjet kako se pravilno odmrzava meso je onaj koji nam kaže da meso odmrzavamo u hladnjaku. Ako planirate obroke unaprijed, meso iz ledenice stavite u hladnjak nekoliko sati prije kuhanja. Odmrzavanje mesa u hladnjaku je najbolja i najsigurnija metoda koja postoji. Uz to, ovako odleđeno meso možete držati u hladnjaku još nekoliko dana prije nego što ga morate potrošiti.