Savjeti kako odabrati sušilicu rublja

Prije nego krenete u kupovinu sušilice, baš kao i kod kupovine bilo kojeg drugog kućanskog aparata, informirajte se kako odabrati sušilicu rublja.

Savjeti kako odabrati sušilicu rublja

Kako odabrati sušilicu rublja kada se pojavljuju se ista brojna pitanja, kao kod kupnje drugih aparata, od kojih zaboli glava. 


Među najčešćim pitanjima je i koji model kupiti. Zatim koje marke i dimenzije bi sušilica trebala biti, te imate li dovoljno novaca u kućnom budžetu za aparat koji želite? 

ImageNadamo se da će vam ovi savjeti kako odabrati sušilicu rublja bez stresa i nepotrebne nervoze, pomoći i da ćete pronaći najbolju sušilicu za sebe.

Pomno odaberite mjesto na kojem ćete sušilicu postaviti prije nego krenete u odabir sušilice.

Dimenzije klasične sušilice rublja su 85 x do 66 x 60 cm (VxDxŠ) i najčešće se koriste u kupaonici ili u nekoj drugoj prostoriji u domu, pa čak i na balkonu, u podrumu, ugradbenom ormaru. Zbog toga su dimenzije najvažnije na početku.

Moderne sušilice vrlo su lagane, pa ih se bez velikih problema može postaviti na perilicu rublja. To je ujedno i najpraktičnije mjesto za nju.

Postoje i tzv. plitke sušilice u dimenzijama od 33 cm, 45 cm i 50 cm dubine s kojima možete uštedjeti na prostoru.

Bez obzira na koji se model odlučili, ne zaboravite ostaviti barem 3 do 5 cm praznog mjesta sa svake strane kako bi sušilica imala dovoljno prostora za usis zraka.

Pripazite da se vrata sušilice mogu otvoriti do kraja.
To su osnovne stvari za početak , a evo i kako odabrati sušilicu rublja ako se dvoumite između kondenzacijske ili ventilacijske i u čemu je razlika.
Svaka od njih ima svoje pozitivne i negativne karakteristike. 

Ventilacijska sušilica rublja je učinkovitija, troši manje električne energije i radi pri nižim temperaturama. Ovaj tip mašine za sušenje rublja uzima suhi zrak iz svoje okoline te ga ispušta u obliku toplog, vlažnog zraka, najčešće kroz ventilacijsku cijev na zidu.

Kondenzacijska sušilica cirkulira isti zrak iz okoline tako da ga pusti kroz bubanj po odjeći, potom ga propušta kroz kondenzator, gdje se on hladi. 
Ta kondenzirana vlaga se sprema u zaseban spremnik u gornjem ili donjem dijelu mašine, a koji se preporučuje isprazniti nakon svakog pranja.
Najčešći izbor onih koji žive u stanovima jer nije potrebno bušiti zidove, već ju se može postaviti gdje god ima utičnice za struju.

U usporedbi s ventilacijskim modelom, ovaj tip sušilice ima veću potrošnju električne energije.

Još jedna važna stvar kada mislite kako odabrati sušilicu rublja je da pazite na veličinu bubnja koja mora odgovarati vašim potrebama.

Naime, osim sušilica sa standardnim punjenjem sprijeda, postoje i modeli u koje se rublje stavlja odozgo, pa čak i kombinirani aparati poput perilice i sušilice rublja u jednom. Ovaj posljednji model idealan je za domove u kojima je teško pronaći mjesto za dva zasebna aparata, kao i one koji ne peru odjeću toliko često.