Savjeti kako obnoviti stari parket

Parket u stanu je jedna od ljepših stvari koje daju onaj poseban ugođaj i toplinu. Zato nam i smeta ako parket nije savršenog izgleda pa se zapitamo kako obnoviti stari parket

Savjeti kako obnoviti stari parket

Parket se smatra za dugoročnu podnu oblogu, no ipak, kao i svaki materijal s godinama se ošteti i izgubi sjaj. Ako ne želite kompletnu promjenu parketa, restauracija starih parketa je dobar izbor i nije loše znati način kako obnoviti stari parket.

Ako već dođete u situaciju da krećete u renoviranje, važno je da posao povjerite stručnoj osobi, koja će strpljivo i profesionalno vratiti prvobitan izgled vaših parketa. 

Dobro se raspitajte i pokušajte naučiti sve detalje o tome kako obnoviti stari parket ako mislite sudjelovati u tom zahvatu. Savjetnika i pomoć biste trebali imati u svim fazama, od brušenja, preko lakiranja do bojanja parketa.

Ako sami razmišljate o tome kako obnoviti stari parket, najvažnije je da obratite pozornost na zdravlje!

Bilo da se radi o jednostavnim zahvatima oko bojanja parketa ili slično, imajte na umu da su sve boje, bez obzira na to imaju li intenzivan miris ili ne, štetne za zdravlje. Koristite rukavice, maske i pijte puno mlijeka - ono je odličan filter za sve štetne tvari koje ste udisali tijekom rukovanja lakovima i bojama.

Image

Brušenje i lakiranje parketa

Brušenje starog parketa i naknadno lakiranje uvijek je vrlo skupo, jer zahtijeva vrijeme i rad. Međutim, postoji niz slučajeva u kojima stanje premaza ne ostavlja izbora.

Za restauraciju parketa su vam potrebna sredstva za brušenje i lakiranje. Za brušenje malih dijelova parketa možete koristiti ručni alat, koji se može kupiti u specijaliziranoj trgovini. Po želji, ručni se ciklus može izvesti iz oštrice za ravninu.

No, važno je znati i da za brušenje parketa postoje specijalne brusilice koje možete povoljno unajmiti u svim većim centrima za prodaju građevinskog materijala i opreme za dom. Za svaki krug brušenja trebat će vam i različita granulacija brusnog papira. Za prvo brušenje uzimamo grublji.

Parket se ne može tretirati otapalom, kako se ne bi pojavile ružne mrlje. Popravak manjih površinskih nedostataka izvedite kitom, pa onda prionite na lakiranje. Brušenje i lakiranje se izvodi u minimalno dva, a preporučljivo je i u tri sloja.

Četiri vrste lakova za parket


Arkid i Uralkid lakovi su jeftini, ne ispuštaju toksine, suše se vrlo brzo, tako da možete biti u sobi unutar sat vremena nakon lakiranja.
To su lakovi temeljeni na epoksidnim smolama. Takvi lakovi pružaju izdržljiv i pouzdan premaz za 30-40 godina, iako su skupi.

Akrilni lak sastoji se od baze i učvršćivača koji se miješa neposredno prije nanošenja. Ovaj sastav je praktički netoksičan, ali znatno skuplji od epoksida.

Lak na bazi vode - radi se o finoj suspenziji u vodi bilo kojeg polimera, na primjer, PVA. To je lak koji se suši dnevno, dok je netoksičan i jeftin, a pruža dugotrajnu zaštitu drveta zbog dubokog prodiranja u njegovu strukturu.

Nadamo se da će vam ovih nekoliko kratkih naputaka biti od koristi i usmjeriti vas ako razmišljate o tome kako obnoviti stari parket.