VELIKA ČAST

RTL-ov Marko Šiklić proglašen novinarom godine: 'Velika mi je čast, ovo je najveći kompliment kojeg novinar može dobiti'

Marko Šiklić proglašen je novinarom godine prema izboru udruge Glas poduzetnika.

Marko Siklic 3.jpg
Foto: RTL

Udruga Glas poduzetnika u kriterijima za dodjelu nagrade ističu da im je pri izboru novinara godine važno da se radi o profesionalcu koji izvještava neovisno, odgovorno i razumije teme vezane uz poduzetništvo. Šiklić je počašćen što su njegov rad takvim prepoznali iz udruge Glas poduzetnika. "To je najveći kompliment kojeg jedan novinar može dobiti. Velika mi je čast što sam dobitnik ove nagrade! Prva se pamti. Osobito mi je drago što je ovo priznanje došlo od udruge Glas Poduzetnika - udruge koja se ne ustručava glasno ukazivati na sve probleme u gospodarstvu. Ova nagrada odlična je motivacija da nastavim i dalje ovim putem", jasan je Marko.

Baviti se temama iz sfere gospodarstva i poduzetništva izazovno je, posebice danas, no važno je, priča reporter, u fokusu uvijek imati čovjeka. "Najzahtjevnije je ispričati priču koja je gledateljima atraktivna, a ipak obrazložiti u čemu je točno izazov - naš odjel za grafiku ponekad radi prekovremeno da bi se to ostvarilo (smijeh). Svakako je u centru televizijskog novinarstva čovjek – sa svim svojim problemima, radosnim i tužnim vijestima i događajima o kojima želi pričati, a tek onda mi to stavljamo u širu perspektivu lokalne i globalne ekonomije", dodao je reporter.

Image
Foto: RTL

Već je četiri godine poznati reporter na RTL-u te pokriva široki dijapazon tema. Gospodarstvo mu je posebno priraslo srcu, a objašnjava i zašto je tome tako. "Sve što se događa u gospodarstvu mi osjetimo na svojoj koži. Od današnje cijene kruha, do kamata na kredit kojeg ćemo vraćati idućih 30 godina. Mi ekonomiju često zamišljamo kao nešto apstraktno i hrpu brojeva, a zapravo se radi o našim životima", priča Šiklić.

Godinu za nama je, priča, obilježila inflacija. "Ogroman rast cijena svima nam je srušio standard i to ćemo osjećati dugo vremena. U istom danu srećem ljude koji žive od 5 eura na dan, ali i one koji kroje njihove sudbine. Osim velike inflacije dogodio se rat u Ukrajini, bila je tu i energetska kriza, uvođenje eura. Sve su to bili šokovi koje smo preživjeli u samo jednoj godini", dodaje Šiklić i zaključuje vlastitim željama i amicijama za nadolazeću 2024. godinu: "Cilj mi je biti što bolji u ovom poslu, usavršavati se, učiti od iskusnijih kolega. Kada pogledam gdje sam bio prije 5 ili 10 godina, iznenadi me koliko se toga promijenilo. Nadam se da ću isti osjećaj imati i za 5 godina".

Središnja informativna emisija RTL Danas svakog dana u 19 sati donosi samo aktualne, istinite i objektivne informacije.

Image
Foto: RTL