Neka energija teče

Radni stol uređen prema feng shuiju za koncentraciju i kreativnost

Možda si već upoznata s principima feng shuija, no jesi li znala da ih za bolju produktivnost možeš upotrijebiti na radnom stolu?

andrijana-bozic-x3qtKmUj6JY-unsplash.jpg
Play logo

Feng shui je kineska metoda organizacije prostora za bolju produktivnost, mirniji život i općenito bolju harmoniju između tijela, uma i duha. Glavna premisa ove metode je upotreba energije i njezino usmjeravanje. U Kini su mnoge građevine napravljene prema principima feng shuija, posebice hramovi i palače.

Play logo
Image

Izvuci najbolje iz sebe: Pet učinkovitih savjeta kako biti produktivnija na poslu

Moderna verzija feng shuija i dalje koristi prisutnu energiju prostora, no na nešto moderniji način. Kako bi pratila sva pravila ove drevne metode u cijelom domu potrebno ti je nešto više novca, no jednu stvar već sada možeš napraviti kako bi si poboljšala život. Mnogi su zbog pandemije posao prebacili u vlastiti dom, mjesto u kojem se inače opuštamo i nemamo potrebu biti toliko skoncentrirane i maksimalno usredotočene. Upravo zato smo u potrazi za rješenjima koja će nam pomoći pronaći motivaciju i volju za poslom.

Najlakši način kako do te motivacije doći je pomoću feng shui savjeta za uređenje ureda i radnog stola. Na našu sreću, ne moramo promijeniti raspored cijelog doma nego samo radnog stola i stvari na njemu. Kako bi si svi olakšali posao od doma, istražile smo kako pravilno pozicionirati i organizirati svoj radni stol.

Play logo

Odaberi pravi stol

Najprije je važno odabrati materijal, oblik i boju stola. Od svih materijala, najbolji je drveni stol. Prirodni materijali unose prirodnu energiju u prostoriju, a takva energija donosi produktivnost i harmoniju.

Stakleni stol donosi prevelik tok energije koja bi ti mogla unijeti nemir u život, no ako nemaš drugačije rješenje, pomoći ti mogu visoke biljke koje će stabilizirati energiju.

Metalni stol unosi nešto rigidniju i oštriju energiju koja je povoljna samo ako si rođena u vodenom ili metalnom znaku kineskog horoskopa.

Play logo

Većina stolova su četvrtastog oblika što je savršeno za feng shui. Četvrtasti oblici donose uzemljujuću energiju, te razvoj i širenje energije. Ako pak želiš uvesti više energije koja će potaknuti tvoju kreativnost, ovalni stol je bolji izbor. Takav stol je odličan i za sastanke jer će zadržati energiju u krugu osoba koje su prisutne na njemu.

Boja stola je također vrlo važna i jedan od najlakših načina kako iskoristiti energiju. Smeđi stol ili stol boje drveta unijet će prirodnu energiju koja će ti dati više harmonije. Crni stol potiče koncentraciju i otvaranje uma novim idejama. Bijeli stol promiče bistrinu uma i disciplinu, dok je crveni stol najgori po pitanju koncentracije i unutarnjeg mira. Osim same boje, važna je i nijansa jer tamnije nijanse donose snažniju energiju, što nije uvijek povoljno.

Play logo

Pozicija stola

Za protok energije pozicija stola je ključna. Nekoliko pozicija koje nisu optimalne su: stol okrenut prema zidu, stol okrenut prema prozoru, stol u ravnini s vratima, leđima okrenut vratima.

Najoptimalnija pozicija stola je takozvana komandirajuća feng shui pozicija. Stol bi trebao biti okrenut prema vratima, ali ne u ravnini s njima te bi iza tebe trebao biti zid.

Play logo

Površina stola je bitna

Jedna od najgorih stvari koje možeš napraviti za protok energije je imati konstantan nered na stolu. Ako radiš na nekom projektu naravno da je u redu imati more papira na stolu, ali sve one prazne šalice kave, papirići od hrane i slično uništit će ti produktivnost. No jednom kada si gotova s radom na projektu, svakako papire posloži na svoje mjesto.

Dodaj svoj izvor svjetlosti

Bilo da imaš dosta dnevne svjetlosti ili misliš da ti je dovoljna svjetlost od lustera, dodaj vlastiti izvor svjetlosti na stol. Najbolje bi bilo da ga pozicioniraš u lijevi gornji dio stola jer je to mjesto koje je zaslužno za bogatstvo.

Play logo

Dobro izaberi što će biti na stolu

Kod organizacije stola manje je uvijek više. Nemoj stol zatrpavati nepotrebnim ukrasima. Odaberi samo stvari koje su ti neophodne, a ako želiš malo ukrasiti stol neka to bude biljkama, kristalima ili lijepim držačima papira i olovaka.

Svaki dio stola ima svoju svrhu

Baš kao s lampom, nije svejedno gdje ćeš što staviti na stol. Svaki kutak stola ima svoju ulogu i svrhu. Gornji lijevi dio stola zaslužen je za bogatstvo i financije, gornji desni dio za ljubav i brak, donji lijevi za zdravlje i obitelj, a donji desni za kreativnost.

Imaj ove informacije na umu kada slažeš stvari na stolu. Primjerice, fotografije dragih osoba stavi i ukrasne kristale stavi u kutak za ljubav, a biljku u kutak za zdravlje.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.