Svi u prirodu

Biser Gorskog kotara: Zeleni vir savršena je destinacija za jesenski izlet

Zeleni vir je izletište i zaštićeni rezervat smješten u blizini Skrada, a svojom ljepotom privlači posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske

zelenivir.jpg
Foto: Pixsell

Ne postoji ništa bolje od toplih i sunčanih jesenskih dana provedenih u prirodi - baš zato, više od svega, volimo jesenske izlete, posebno sada, kada smo se vratili svakodnevnim obavezama i kada vikend volimo iskoristiti za punjenje baterija i vraćanje energije. A priroda je uvijek najbolje mjesto na kojem možeš napuniti svoje baterije.

Image
Najslikovitiji slap Samoborskog gorja

Slap Cerinski vir - zelena oaza Samoborskog gorja savršena za izlet

Jedna od takvih lokacija je i Zeleni vir, magično mjesto u Gorskom kotaru koje izgleda sjajno u svako doba godine, pa i u jesen. Zeleni vir je izletište i zaštićeni rezervat smješten u blizini Skrada. Rezervatom je proglašen 1962. godine, a sa svojih nekoliko pješačkih i planinskih staza, savršena je destinacija za sve aktivne ljubitelje prirode.

Zeleni vir velika je prirodna zanimljivost ovog značajnog krajobraza - karakterizira ga 70 metara visoka stijena koja se smjestila između dva šumovita obronka, a s vrha stijene obrušavaju se dva potočića. Jedan nestaje u usjeku, a drugi se slijeva u obliku slapa koji pada pred otvor špilje s jezercem i ulijeva se u potok Curak.

Spomenuta špilja krije jezerce smaragdno zelene boje, kristalno bistre vode, a na samom dnu špilje smjestio se podzemni izvor - Zeleni vir - dubine oko 50 metara, a ime je dobio po boji jezerca koje stvara.

Ovaj prekrasan rezervat, osim zapanjujuće ljepote šumske vegetacije koja te okružuje kamo god krenula, posebnim čini i promatračnica za ljubitelje ptica, kao i zaštićena vrsta šišmiša potkovnjaka koji ovdje borave.

A još jedna posebnost ovog rezervata je i Vražji prolaz, jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara, na pojedinim dionicama širine svega 2 metra. Kroz kanjon prolazi potok Jasle, a na njegovom kraju, 14 metara iznad potoka Jasle otvor je u stijenu, nalazi se ulaz u špilju Muževa hiša, gdje se također smjestilo jedno jezerce.

Ovaj rezervat, bilo da ga posjetiš u proljeće ili ljeto, kada je sav u zelenilu, ili u jesen, kada je okupan bojama jeseni, prekrasno je mjesto za aktivan odmor i odlična ideja ako tražiš inspiraciju za izlet. Otvoren je svakog dana od 10 do 19 sati, a ulaznice možeš kupiti isključivo na info točki u izletištu Zeleni vir. Cijena ulaznice je 25 kuna po osobi, odnosno 10 kuna za djecu do 7. godine starosti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.